Stråtag: Overvej det til dit nye hus

Overvejer du et stråtækt hus, har vi her lavet en guide med fordele og ulemper ved at vælge et stråtag. Et stråtag er for den stilbevidste klimafamilie, der ønsker at sætte et personligt præg på hjemmet.  Hvis du derfor går og overvejer at udskifte dit tag til et stråtag, kan du i dag finde mange forskellige muligheder.

Et stråtag er den mest klimavenlige tagtype

Et stråtag er et tag lavet af strå eller tagrør om du vil, som gør det let formeligt tag og giver en smuk udstrålingen til taget på dit hjem. Det er et af de mest miljøvenlige og klimavenlige tag løsninger, som du kan vælge mellem på markedet på nuværende tidspunkt. 

Hvis du vælger et stråtag til dit hjem, så har du den mest klimavenlige og bæredygtige løsning, der er på markedet på nuværende tidspunkt. Det kommer blandt andet til udtryk, da 98 % af stråtaget består af naturprodukter.

Der er hverken nogen kemikalier eller skadelige stoffer i de 98 % naturprodukter. Den mængde energi der er blevet anvendt for at høste disse naturprodukter, er minimal og vil komme retur til kredsløbet igen som kompost. 

Montering af stråtag

Hvad koster et stråtag?

Du er sikkert godt nysgerrig på stråtag priser.

Der er flere faktorer, som spiller ind på den endelige stråtag pris. Vores 2 timers research viser at nytækning koster mellem 700 kr. – 1800 kr. pr. kvadratmeter inkl. moms, mens mønning/rygning koster omkring 250 kr. – 500 kr. inkl. moms pr. meter.

Først og fremmest kommer det helt an på dit materiale. Da det kun er et naturprodukt, er det vigtigt at finde tagrør af høj kvalitet. Du kan i dag få strå i mange forskellige farvenuancer og varianter, som gør, at du kan sætte et mere personligt præg ved dit nye tag. Du skal forvente, at prisen giver en god indikation af kvaliteten og holdbarheden. Det kan være en fordel at sammenligne strå i høj kvalitet, som kræver mindre vedligeholdelse. 

Er du i tvivl, om du skal have lavet nyt stråtag, og hvilket tagrør du skal vælge, anbefaler vi, at du kontakter en tækkemand. En tækkemand i dag skal have gennemført en uddannelse i, hvordan et nyt stråtag skal monteres. Du får derfor professionel rådgivning og hjælp til at få lagt dit stråtag, så det holder sig pænt og flot i hele dets levetid. 

Den endelige pris for at få lagt et nyt stråtag afhænger af den enkelte opgave. Det er en faglig vurdering af, hvor meget tagrør der skal bruges til ejendommens tag og hvilken mønning/rygning der ønskes. Herudover kommer en individuel vurdering af, hvor mange timer der estimeres til opgaven. Du kan her vælge enten en fast timepris eller en fast pris for at få udført opgaven. 

Hvilke fordele er der ved at vælge et stråtag?

Hvis du overvejer, om du skal vælge et stråtag til din bolig, er der flere fordele forbundet med netop dette valg. 

Først og fremmest lever vi i dag i en verden, hvor vi bestræber os på at finde løsninger, der passer bedst muligt på miljøet på vores kommende generationer. Hvis du går op i at passe på vores klima, miljø og de kommende generationer, skal du vælge et stråtag til din bolig. 

Det er ikke kun klimavenligt at vælge et stråtag. Det tilfører også ejendommen charme og et unikt præg, som kan være ideelt for dig, som bor tæt på naturen. 

Et stråtag er ikke kun smukt, men er med til at sikre et godt indeklima hele året rundt. Stråene på taget er med til at holde din bolig afkølet på de varme sommerdage modsat teglsten og de andre tagtyper, som vil blive opvarmet af solen. Derudover er stråene gode til at holde på varmen de kolde vinternætter. Du har dermed en løsning, der egner sig til et optimalt klima hele året rundt. 

Til sidst og ikke mindst hvor længe holder et stråtag? Den præcise holdbarhed afhænger af flere faktorer. Det afhænger af det håndværksmæssige i forhold til, hvordan stråene er lagt, om der er træer, kommer der mos i eller natur i nærheden samt hældningen på taget. Her kan du forvente, at holdbarheden vil være mellem 30 til 50 år afhængigt af, hvilken tækker du vælger til stråtaget. 

De fleste tænker ikke på tagrender til stråtag, men det er altså en mulighed. Det vigtigste du skal være opmærksom på er, at tagrenden ikke sidder for højt, da det potentielt kan sætte svamp eller danne grundlag for mos i taget, hvis vandet ikke løber ordenligt væk. Dette vil naturligvis nedsætte den samlede holdbarhed for taget.

Hvilke ulemper er der ved stråtaget?

Der er også ganske få ulemper ved at vælge et stråtag til din bolig. Først og fremmest er det en tagtype, der er ganske speciel i sit udseende. Det er ikke alle boliger eller ejendomme, der kan bære et stråtag, hvis det skal passe med resten af stilen.

Du bør derfor forholde dig til ejendommens charme og æstetik, inden du beslutter dig for, om det skal være et stråtag eller anden tagtype. Der er i dag kommet mange flere løsninger med stråtage, som både kan bruges på nye og ældre ejendomme. Det giver et mere moderne look til ejendommen, som flere nye byggeprojekter vælger, da det er en stilren og klimavenlig løsning. 

En anden ulempe ved at vælge et stråtag er, at det kræver en del vedligeholdelse sammenlignet med andre tagtyper. Taget kan udvikle mos, svampe eller alger, men med den udvikling der har været af stråtage på markedet de seneste år, har det også betydet, at der er mindre vedligeholdelse end tidligere. 

Hvis du er på jagt efter et gør-det-selv-projekt, så kan stråtaget ikke anbefales. Det kræver erfaring og ekspertise at installere et tag, som et stråtag på ejendommen. Hvis ikke det bliver lagt korrekt eller repareret hensigtsmæssigt, kan dit tag i sidste ende blive en dyr affære, hvorfor en fagmand kun kan anbefales til opgaven. 

Slutteligt, så skal det selvfølgelig nævnes at denne tagtype er mere udsat ift. til brand. Derfor anbefales et vandtæt underlag, såsom undertaggips eller en membran, som sikre imod brandgennemgang. Da dette undertag vil være vandtæt, så minimere man også skader ved slukning.

Mere om dette strålende tip på Tækkelaugets guide til brandsikring.

Få brande i stråtag

Tækkere er normalt helt rolige ift. brand, der kan opstå i nyt stråtækt hus og med god grund! For myndighederne, Trafik- og Byggestyrelsen, selv har nedsat skelgrænsen for stråtage med godkendt brandsikring fra 10 meter til 5 meter i 2013, da risikoen ved brandsikrede stråtage er væsentligt mindre end tidligere.

De stråtag du finder på markedet i dag, er ca. 10 % dyrere end et tag af tegl, som du måske kender. Til gengæld er de stråtag du finder i dag som nævnt brandsikre tag til trods for taget af strå. Det betyder, at de er sikret på samme måde, som et tegltag vil være. Der er altså ikke oftere brand i et stråtag end i de andre tagtyper.

Hvis der opstår brand i stråtækte huse med brandhæmmende membraner brænder langsomt nok til at brandvæsenet kan nå frem og slukke branden i taget. De brandhæmmende membraner sikrer dit undertag og gør arbejdet nemmere for brandvæsnet, som altid kan se ilden i tagets strå. Der vil ikke opstå samme flammehav, som man tidligere har set med stråtage. 

Det tidligere problem med gamle stråtækte huse var at ilden ikke kunne ses så godt igennem det brændte strå, mens den rasede med de helt høje temperaturer det gamle undertag. Det er med den baggrund at vi anbefaler en professionel pålagt brandhæmmende membran, når du skal have nyt stråtag.

Sådan skal stråtaget monteres

Et stråtag forventes at kunne holde op til 50 år, hvis det er lagt håndværksmæssigt korrekt, og at stråene er af høj kvalitet.

For at få den optimale løsning, skal du være opmærksom på, at håndværkerne har lagt stråene let og med luft imellem. Det er for, at de lettere tørre, da vi har en del nedbør og fugtige dage i Danmark. 

Der skal som minimum være en hældning på 45 grader i mønning/rygningen, før du bør lægge et stråtag. Det er for, at vandet lettere vil kunne løbe af. 

Tækningen kan være svært og vi anbefaler dig til at søge hjælp hos en professionel tækker, som i de fleste tilfælde vil kunne opnå et skønnere resultat.

tilskæring af stråtag

Indhent flere professionelle tilbud på et ståltag

Vi anbefaler klart, at du indhenter flere tilbud på den samme opgave hos flere af landets tækkemænd eller håndværkere, som har erfaring med at lægge et nyt stråtag. Det giver et godt grundlag for, hvad du kan forvente ift. prisniveauet for at løse opgaven. Derfra forhandler du dig til en bedre aftale, alt efter om du vægter garanti, pris eller begge dele. 

Det giver dig samtidig mulighed for at få en fornemmelse af den enkelte fagmand, få nye øjne på opgaven og dermed få kompetent rådgivning til at løse opgaven bedst muligt. Det betyder også, at du i sidste ende kan spare penge ud fra det lagte budget eller få en bedre løsning til samme pris. 

Det kan være billigere at købe materialerne selv i stedet for at lade tækkemanden gøre dette. Der vil typisk være et gebyr for levering af materialer. Det kræver dog mere planlægning fra din side, hvor du eventuelt skal være hjemme og afvente materialer.

Det er en overvejelse, om du vil spare penge på at stå for det selv, eller om du vil overlade det til fagmanden.

Skriv et svar

fifteen + twelve =