Der findes vel ikke noget mere idyllisk end et stråtækt hus. Hvis du overvejer denne smukke, klassiske løsning har vi her lavet en guide med fordele og ulemper ved at vælge stråtag. Overordnet kan man sige, at stråtaget er for den stilbevidste klimafamilie, der ønsker at sætte et personligt præg på hjemmet. 

Der er masser af gode grunde til at udskifte dit tag til et stråtag, og i dag findes der et væld af muligheder at vælge imellem. Her kommer alt, hvad du har brug for at vide om stråtage, så du kan træffe den bedste beslutning!

5/5 - 7 Stemmer

Hvad koster et stråtag?

Før vi dykker dybere ned i fordele og ulemper ved at vælge et stråtag, så lad os komme lige til sagen og besvare det spørgsmål, du sikkert har stillet dig selv som noget af det første: Hvad koster et stråtag?

Der er flere faktorer, som spiller ind på den endelige stråtag pris, og vi har brugt timevis på at researche og sammenligne de forskellige faktorer. Vores fund viser, at nytækning koster mellem 700 kr. – 1800 kr. pr. kvadratmeter inkl. moms, mens mønning/rygning koster omkring 250 kr. – 500 kr. inkl. moms pr. kvadratmeter. Herunder vil vi gennemgå de enkelte forhold, som kan spille ind på prisen.

Først og fremmest kommer det an på dit materiale. Eftersom her er tale om et naturprodukt, er det helt afgørende at vælge tagrør af høj kvalitet. Du kan i dag få strå i mange forskellige farvenuancer og varianter, som gør det muligt sætte et mere personligt præg på dit nye tag. Du kan dog overordnet forvente, at prisen er en god indikator for kvaliteten og dermed holdbarheden. Det kan være en fordel at holde sig til strå af høj kvalitet, som kræver mindre vedligeholdelse. 

Holdbarheden skal selvfølgelig også tages i betragtning mere generelt, når det kommer til at vurdere, om et stråtag er en god investering. Hvor længe, dit stråtag vil holde, afhænger af forhold som hvordan strående er lagt, om der er overhængende træer, om der er meget mos i nærheden samt taghældningen. Du kan overordnet forvente, at holdbarheden vil være mellem 30 til 50 år afhængigt af, hvor dygtig en tækker du vælger til stråtaget. 

De fleste tænker ikke over tagrender til stråtag, men det er faktisk også en mulighed. I dette henseende er det vigtigste, du skal være opmærksom på, at tagrenden ikke placeres for højt, da det potentielt kan forårsage svamp eller danne grundlag for mos i taget, hvis vandet ikke løber ordenligt fra. Dette vil naturligvis påvirke tagets samlede holdbarhed.

Den endelige pris for at få lagt et nyt stråtag afhænger i sidste ende af det enkelte projekt. Udover det valgte materiale er det en individuel faglig vurdering, hvor meget tagrør der konkret skal bruges til ejendommens tag samt hvilken mønning/rygning, der ønskes. Hertil kommer et individuelt estimat af tidsforbruget. I dette henseende kan man enten vælge at arbejde med timepris eller betale en fast pris for arbejdet. 

Er du i tvivl om, om du skal have lavet nyt stråtag, eller hvilket tagrør du skal vælge, anbefaler vi i første omgang, at du kontakter en tækkemand. En tækkemand har gennemført en specialiseret uddannelse i montering af stråtage. Du får derfor professionel rådgivning og hjælp til at få lagt dit stråtag, så det holder sig pænt og flot i hele dets levetid. 

Screenshot 20211027 112926 Instagram
Foto: @torbeneskerod, Arkitektur: @valbaekbroerup
sparetip
 
Opnå en bedre pris på stråtaget:

Vores bedste tip til læserne er altid at indhente flere tilbud.
Det er en nem måde, at kende til omfang & pris på lægning af stråtagetet.
 
Specielt, når det er gratis og uforpligtende!
 
Du udfylder kun én formular, hvorefter 3 håndværkere giver dig deres bedste tilbud og handlingsplan.
Takker du ja, så sikres du gratis med 35.000 kr. fra 3byggetilbud.dk enterprisegaranti.
Det bliver ikke nemmere!

Indhent 3 uforpligtende tilbud nu ❯

Stråtaget – den mest klimavenlige tagtype

Stråtag er faktisk en af de mest miljøvenlige og klimavenlige tagløsninger, der overhovedet findes på markedet på nuværende tidspunkt. 

Hvis du vælger et stråtag til dit hjem, får du altså den mest klimavenlige og bæredygtige løsning overhovedet. Dette skyldes blandt andet, at 98% af stråtaget består af naturprodukter.

Med andre ord er hele 98% af tagmaterialet naturligt og fri for kemikalier og skadelige stoffer. Samtidig kræver det en minimal mængde energi at høste disse naturprodukter, og i sidste ende vil tagmaterialet kunne blive komplet genanvendt som kompost. Så bliver det simpelthen ikke mere miljøvenligt!

De strå som bruges til et stråtag, er også kaldet tagrør, og er en let formelig tagtype, som giver dit hjem en smuk og unik udstråling. Det er en metode til tag, som vi har praktiseret helt tilbage fra oldtiden / middelalderen, hvor det var den mest udbredte af tagtyper.

Montering af stråtag

Hvad er fordelene ved at vælge et stråtag?

Hvis du går og grubler over, om du skal vælge stråtag til din bolig, kan du tage en bred vifte af fordele med i dine overvejelser. 

Først og fremmest lever vi i dag i en verden, hvor bæredygtighed er en prioritet, og hvor mange bestræber sig på at finde løsninger, der passer bedst muligt på miljøet og de kommende generationer.

Hvis du går op i at værne om klimaet, miljøet og menneskehedens fremtid, er det en kæmpe fordel at vælge stråtag til din bolig. Som allerede nævnt i introduktionen, er det nemlig en af de mest miljøvenlige tagtyper, der findes.

Men et stråtag er meget mere end bare klimavenligt. En af de mest udbredte årsager til, at man vælger at stråtække sit hus, er, at det tilfører en helt unik charme og en naturlig, velafbalanceret udstråling. Stråtagets naturnære udseende udvisker grænsen mellem naturligt og menneskeskabt, så huset bliver en integreret og harmonisk del af det omgivende landskab. Derfor kan løsningen særligt være ideel for dig, som bor tæt på naturen. 

Derudover er stråtaget med til at sikre et godt indeklima hele året rundt. Stråene på taget bidrager nemlig til at holde din bolig afkølet på de varme sommerdage modsat teglsten og andre tagtyper, som hurtigt bliver opvarmet af solen. Samtidig er stråene gode til at holde på varmen i de kolde vinternætter. Du har dermed en løsning, der sikrer en optimal stuetemperatur i al slags vejr. 

Hvilke ulemper er der ved stråtaget?

Der er dog også et par ulemper ved at vælge et stråtag til din bolig. Først og fremmest er det en ganske speciel tagtype rent udseendemæssigt. Det er ikke alle boliger eller ejendomme, der kan bære et stråtag, hvis det skal passe med resten af stilen.

Du bør derfor forholde dig til ejendommens charme og æstetik, inden du beslutter dig for, om du vil have et stråtag eller anden tagtype. Omvendt findes der i dag mange forskellige løsninger, som både egner sig til nye og ældre ejendomme. Nogle af dem er netop lavet til at skabe et mere moderne look, hvormed man kan sikre både en stilren og klimavenlig løsning. 

En konkret ulempe ved at vælge et stråtag er, at det kræver en del vedligeholdelse sammenlignet med andre tagtyper. Taget kan eksempelvis udvikle mos, svampe eller alger. Omvendt har udviklingen i markedet for stråtage  over de seneste år betydet, at stråtage kræver mindre vedligeholdelse end tidligere. 

Hvis du er på udkig efter et gør-det-selv-projekt, kan stråtaget ikke anbefales. Det kræver erfaring og ekspertise at installere et stråtag, og man kommer således ikke udenom at hyre en professionel. Hvis taget ikke bliver lagt korrekt eller repareret hensigtsmæssigt, kan det nemlig gå hen og blive en virkelig dyr affære, hvorfor en fagmand er et must. 

Slutteligt skal det selvfølgelig nævnes, at denne tagtype er mere udsat ift. til brand. Derfor anbefales et vandtæt underlag, såsom undertaggips eller en membran, som sikrer mod brandgennemgang. Eftersom sådan et undertag er vandtæt, minimerer man desuden skader ved eventuel slukning.

Mere om dette strålende tip på tækkelaugets guide til brandsikring.

Sjældent med brand i stråtag

Tækkere er normalt helt rolige ift. risikoen for brand i et nyt stråtækt hus – og med god grund! For myndighederne, navnligt Trafik- og Byggestyrelsen, har nemlig sænket skelgrænsen for stråtage med godkendt brandsikring fra 10 meter til 5 meter i 2013, fordi risikoen ved brandsikrede stråtage er væsentligt lavere end tidligere.

Det skyldes simpelthen, at stråtage i dag er brandsikre til trods for, at de består af strå. Faktisk er de sikret på samme måde, som et tegltag, og der er altså ikke oftere brand i et stråtag end i de andre tagtyper. Når stråtage i dag er omkring 10% dyrere end tegltage, er de altså til gengæld også brandsikre.

Hvis der alligevel opstår brand i stråtækte huse med brandhæmmende membraner, vil ilden sprede sig langsomt nok til, at brandvæsenet kan nå frem og slukke branden i taget.

De brandhæmmende membraner sikrer desuden dit undertag og gør arbejdet nemmere for brandvæsnet, som altid vil kunne se ilden i tagets strå. Der vil slet ikke opstå det flammehav, som man tidligere har set med stråtage. 

Det, som førhen var problemet med gamle stråtækte huse, var nemlig, at ilden ikke var særligt synlig gennem det brændte strå, selvom den rasede længere nede i det gamle undertag. Det er derfor, vi altid anbefaler en professionelt monteret brandhæmmende membran, når du skal have nyt stråtag.

Sådan skal stråtaget monteres

Et stråtag forventes, som allerede nævnt, at kunne holde op til 50 år, hvis det er lagt håndværksmæssigt korrekt, og hvis stråene er af høj kvalitet.

For at få den optimale løsning, skal du først og fremmest være opmærksom på, at håndværkerne lægger stråene let og luftigt. Dette er vigtigt, fordi der skal være god ventilation, så strået lettere kan tørre – især fordi vi har en del nedbør og mange fugtige dage i Danmark. 

Yderligere skal der som minimum være en hældning på 45 grader i mønning/rygning, før det kan anbefales at lægge stråtag. Det er fordi, at vandet skal kunne løbe nemt af. 

Helt overordnet er tækning en svær og avanceret opgave, og vi anbefaler derfor altid, at man søger hjælp hos en professionel tækker, som i de fleste tilfælde vil kunne opnå et langt bedre resultat. Som vi allerede har været inde på, er der simpelthen for meget, der kan gå galt, hvis man forsøger sig med tækningen på egen hånd.

tilskæring af stråtag

Indhent flere professionelle tilbud på et ståltag

Vi anbefaler desuden, at du indhenter mere end ét tilbud på den samme opgave, og altså spørger rundt hos flere af landets tækkemænd eller håndværkere, som har erfaring med at lægge et nyt stråtag. På den måde har du nemlig et godt sammenligningsgrundlag rent prismæssigt. Du kan desuden forhandle dig til en bedre aftale, alt efter om du vægter garanti, pris eller begge dele. 

Samtidig får du mulighed for at få en fornemmelse af den enkelte fagmand, få nye øjne på projektet og få kompetent rådgivning til at løse opgaven bedst muligt. Det betyder også, at du i sidste ende har det bedste grundlag for at spare penge sammenlignet med det lagte budget eller få en bedre løsning til samme pris. 

Et godt tip lyder på at købe materialerne selv, da det kan være billigere end at lade tækkemanden gøre denne del af arbejdet. Det gælder også selvom, der typisk vil være et gebyr for levering af materialer. På den anden side kræver det mere planlægning fra din side, hvor du eventuelt skal være hjemme og afvente materialer. I sidste ende er det selvfølgelig helt op til dig, om du vil spare penge ved at stå for materialerne selv, eller om du også vil overlade denne del til fagmanden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

four × five =

Artikler du måske vil synes om