Er dit hus bygget før 1990? Og står du overfor en renovering eller nedrivning? Så skal du være særligt opmærksom på asbest i byggematerialet, da det er kræftfremkaldende…

Er dit hus bygget før 1990? Og står du overfor en renovering eller nedrivning? Så skal du være særligt opmærksom på asbest i byggematerialet, da det kan være yderst sundhedsskadeligt.

Bedøm indlæg

Asbest – a hva’ for noget?

Asbest er et naturligt mineral, som tidligere er blevet brugt hyppigt til byggeri, da det blandt andet har brandhæmmende egenskaber. Derfor er det særligt velegnet som byggemateriale til isolering og brandsikring af bygninger. 

Asbest blev især anvendt op gennem 60’erne, men det har faktisk været almindeligt brugt helt indtil 1990. Det første forbud mod asbest (til brug ved isolering) kom i 1972, men først i 2005 blev det helt forbudt at importere og producere asbest og asbestholdige produkter i Danmark.

Hvis du har et ældre hus, er du derfor i risiko for at komme i kontakt med asbest ved renovering, nedrivning og reparationsarbejde. 

Problemet med asbest er, at det kan være yderst sundhedsskadeligt og kræftfremkaldende. Det vidste man selvfølgelig ikke dengang, det blev brugt flittigt. Men det ved man nu.

pexels pixabay 48882

Pas på dræberstøvet

Af den grund har der været mange dødsfald blandt bygningsarbejdere, deres familier (hvis samleveren eksempelvis har vasket meget asbestholdigt tøj) og personer, som har opholdt sig tæt ved store virksomheder, der har brugt asbest. 

pexels lighten up 6915994

Hvordan ser asbest ud?

Du kan ikke spotte asbest med det blotte øje, hvilket gør den til et meget utilregneligt bekendtskab. Så hvis du har en ældre bygning og er i tvivl, er det altid en god idé at få din bolig tjekket af en fagekspert. En asbest-ekspert ved også, hvordan du griber det an, hvis du uønsket huser asbestholdigt materiale. 

Asbest er som udgangspunkt ikke er farligt, så længe det er inde i et bygningsmateriale (f.eks. en tagplade) og dermed intakt. Det er først, når der kommer brud på det asbestholdige materiale, at fiberstøvet kommer ud i luften, og det bliver farligt. 

Hvis du eksempelvis har et tag fra før 1990, behøver du ikke nødvendigvis at udskifte det. Men så snart der går hul på en tagplade, kan det blive problematisk. 

Læs mere om asbest hos  Kræftens Bekæmpelse og Arbejdstilsynet. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om