Går du og overvejer, om du skal vælge et ståltag til din bolig eller sommerhus? Vi har netop lavet denne guide med fordele og ulemper ved at vælge et ståltag.

Læs også, hvad det koster at lægge et ståltag. Guiden her kan måske gøre dig klogere på dit endelige valg.

4.5/5 - 2 Stemmer

Kort omkring et ståltag

Ståltage er en populær løsning i Danmark. Det er en løsning, som mange vælger, fordi den er prisbillig, og håndværkerne tilbyder en længere garanti på arbejdet. Ståltaget er et let tag, som er forholdsvist nemt og enkelt at montere.

Derudover er det kendt for at kunne holde sig pænt og flot i mange år frem. Det er blandt andet på grund af den prisbillige løsning, som også viser sig at have en lang holdbarhed, at mange vælger at udsmykke deres ejendom med et ståltag. Modsat et eternittag, som kræver opmærksomhed lidt før.

Grunden til at det er prisbilligt, skyldes at det er let tag, som ikke stiller samme store krav til spær og hele tagkonstruktionen, på samme måde som mange af de andre tagtyper.  

Ståltage kan du i dag få i mange forskellige varianter og farver. Det består grundlæggende af en stålplade, der er presset i formen, så det på mange måder ligner teglsten eller betonsten, som mange også vælger.

Fordelen ved at vælge et ståltag er, at det er billigere og kan findes i mange forskellige overfladetyper. Der er derfor stor sandsynlighed for at finde det rette match, der passer til ejendommens æstetik og charme. 

different types of roof coating background from l 2021 08 27 09 28 00 utc

Hvilke fordele er der ved at vælge et ståltag?

Hvis du går og overvejer at få lagt ståltag på din ejendom, er der flere fordele forbundet med denne løsning. Da ståltaget er et af de foretrukne og populære materialer i Danmark, kan du blandt andet forvente, at der er op til 40 års garanti fra leverandøren.

Det er en stor fordel, da du her kan være garanteret sikkerhed for din investering i taget, som minimum de næste 40 år og frem. Denne garanti kan leverandøren tilbyde, fordi det er et stærkt materiale, som har vist en stærk holdbarhed i det danske klima og vejr.

Du kan derfor forvente, at det holder sig pænt og flot i mange år frem udover den anviste garanti. Det kræver dog, at du vedligeholder dit ståltag. Den anden store fordel ved at vælge ståltag er nemlig, at det er let at vedligeholde. 

Et ståltag der er rustfrit, indeholder mere end 11 procent krom. Fordelen ved rustfrit stål er, at det er slidstærkt og kan holde til den nedbør, vind og klima, som vi har i løbet af året i Danmark. Det er et materiale, der er let at arbejde med, og som giver et fantastisk udseende til din bolig.

Hvis du passer godt på dit tag, kan det holde sig helt op til 100 år. Det vil naturligvis begynde at patinere en smule med årene, men uden at det vil gøre en stor forskel i sit udseende. 

Hvis du overvejer ståltag, kan du forvente et stort udvalg af forskellige muligheder. Her kan du som regel vælge mellem flere forskellige farver og typer af ståltage, der vil give din ejendom et unikt og personligt præg. Det er en tagtype, der passer til de fleste huse og ejendomme, hvorfor der er mange, der netop vælger denne løsning.

Det er uden, at det går på kompromis med husets æstetik og karakter. Da det er en let tagtype, kræver det ikke, at der er den store tagkonstruktion som i nogle af de andre tagtyper. Der er flere, der vælger denne løsning til montering ovenpå det eksisterende tag.

Det betyder også, at totalprisen vil være billigere end andre tagtyper, da du ikke skal betale en timepris for afmontering af det gamle tag, fordi du bare kan montere ståltaget ovenpå det gamle. 

Hvilke ulemper er der ved at vælge et ståltag?

Til trods for at det er en af de mest populære tagtyper i Danmark, så er der ganske få ulemper, som du bør tage med i din beslutning, hvis du overvejer et ståltag til din bolig. Hvis du leder efter et tag, som du selv kan montere nemt og enkelt, skal du ikke vælge et ståltag.

Det er en af de store ulemper ved et ståltag – selvom det går hurtigere for en professionel fagmand, kræver det, at det bliver udført korrekt og grundigt. Da det er et materiale, der kræver en omfattende viden, kan vi kun anbefale at bruge en professionel håndværker til at montere dit ståltag. 

En anden ulempe ved at vælge et ståltag til din ejendom er, at det ikke er alle ejendomme, der kan få ståltag. Der er visse krav til, at tagkonstruktionen på ejendommen har den optimale ventilation.

Hvis ikke din tagkonstruktion har den mængde ventilation, som det kræver for et ståltag, vil du opleve, at der danner sig kondens på undersiden af taget. Det kan i værste tilfælde skabe fugt, der medfører svamp, råd eller utætheder i din tagkonstruktion. 

Hvis ikke dit tager har en hældning på minimum 12 grader, vil det ikke kunne lade sig gøre at montere et ståltag. 

Hvis du søger et godt alternativ til ståltag, så anbefaler vi dig at kigge nærmere på zinktag.

Hvad koster et nyt ståltag?

Det er naturligt, at spørgsmålet om prisen på et ståltag vil melde sig, når du kommer længere hen i beslutningen, om det skal være et ståltag eller ej. Hvis du derfor overvejer et ståltag til din ejendom, skal du være opmærksom på, at priserne på ståltage er forskellige.

Der er flere faktorer, som spiller ind, når du skal indhente et tilbud på et ståltag. Først og fremmest findes der i dag flere forskellige typer af ståltage. Her vil prisen typisk afspejle kvaliteten af de forskellige muligheder, du har for et ståltag.

Det afhænger også af størrelsen på de stålplader, som du vælger at anvende til din ejendom. Prisen på det enkelte produkt og størrelsen på dit tag vil definere størstedelen af prisen for opgaven.

Hvis det udelukkende er prisen, som du har i fokus, har du også her flere muligheder. Du kan enten vælge en stålplade i standardmål. De bliver ofte masseproducerede, hvorfor det giver en bedre pris, end hvis du får monteret et tag med specialfremstilling.

Du kan få stålpladerne billigere, hvis du her vælger 2. sortering. Prisen afhænger igen af kvaliteten på de 2. sorteringsstålplader, som du finder på markedet. 

Sidst men ikke mindst afhænger den endelige pris af den enkelte håndværker. Her er det en individuel vurdering af, hvad det vil kræve af tid for at udføre opgaven. Du kan enten forhandle dig til en favorabel timepris eller aftale en fast pris for hele projektet. 

a rural male builder repairs the roof of a house 2021 09 04 00 34 32 utc

Indhent flere tilbud på et ståltag

Når du har besluttet dig for, at du vil have et ståltag til din ejendom eller bolig, anbefaler vi, at du indhenter flere tilbud på den samme opgave. Her kan du med fordel forhøre dig hos flere lokale håndværkere om et tilbud på at få lagt et ståltag.

Da det er en individuel vurdering og du får nye øjne på opgaven, for hvert tilbud du indhenter, kan du samtidig få sparring og gratis rådgivning i forhold til dine muligheder hos den enkelte fagmand. Her kan du overveje at forhøre dig hos en tømrer, blikkenslager eller anden håndværker, der har specialiseret sig i at montere et ståltag. 

Når du modtager tilbuddene fra de forskellige håndværkere, har du en god indikation af, hvad prisniveauet vil være for at løse opgaven på din bolig. Herfra kan du overveje, hvor du har den bedste mavefornemmelse med den rådgivning, du har fået eller måden at løse opgaven på.

Du kan også vurdere, hvor du får den længste garanti på ståltaget, da det i sidste ende også kan have en betydning for din investering på længere sigt. 

Her kan du enten vælge selv at stå for at vælge materialerne og få dem leveret til din adresse, så vil det ikke bliver indregnet i prisen fra håndværkerne. De fleste håndværkere tager et gebyr for levering af materialer til din adresse.

Der kan også være en fordel ved, at du lader håndværkerne stå for hele processen. Du kan nemlig være sikker på, at det hele går op i en højere enhed, og du kan henvende til håndværkeren, hvis der skulle være det mindste med det udførte arbejde. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om
roof 3359289 1280
Læs mere

Nyt tag på parcelhuset

I disse år bliver mange af de gamle parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne solgt til nye, glade boligejere.…