Vi har netop lavet en komplet guide til dig, som overvejer at installere et eternittag til din bolig.

Her kan du blive klogere på, hvad et eternittag består af, hvilke fordele og ulemper der er ved at vælge et eternittag, samt hvad det koster.

5/5 - 3 Stemmer

Hvad er et eternittag?

Eternitplader til et tag er noget, som har eksisteret i mange år. Det består grundlæggende af fibercement, som er en blanding af 10 % asbestfibre og 90 % cement med vand. Denne sammensætning skaber en ekstrem styrke og fleksibilitet i materialet, hvorfor det er perfekt at anvende til tage.

Det er særligt modstandsdygtigt over for de vejrforhold, vi har i Danmark. Vi ser derfor mange fritidshuse beklædt med eternittage. Det er særligt godt mod råd og svampeangreb, som man i større grad vil opleve, hvis man har en ejendom i naturen eller tæt på vand.

I starten af 80’erne da de første eternitplader blev fremstillet, var der et indhold af asbest. Da det viste sig at være sundhedsskadeligt, begyndte man at fremstille eternitplader uden asbest. Fra 1988 og frem blev eternitplader kun fremstillet uden asbest.

Her valgte man at anvende cellulose i fibercementen, frem for asbest, så man kunne opnå et mindst lige så modstandsdygtigt materiale, der kunne klare de danske vejrforhold.

Hvordan kan du tjekke, om der er asbest i dit eternittag?

Er dit tag fra efter 1988, kan du være helt sikker på, at det er uden indhold af asbest. Er dit eternittag fra før 1984, kan du være sikker på, at det indeholder asbest.

Hvis eternittaget er fra 1984-1988, kan du tjekke, om dit eternittag indeholder asbest ved at se på tagpladerne. Her er der trykt et nummer på 5-10 cifre, som fortæller om dit tag indeholder asbest eller ej.

Hvis det første ciffer i nummeret er 4 eller 5, så er der intet indhold af asbest i dit eternittag. Er det første ciffer derimod 0 eller 1, vil du finde indhold af asbest i dit eternittag. 

sparetip
 
Få en bedre priser på eternittaget:

Vores bedste tip til læserne er altid at indhente flere tilbud.
Det er en nem måde, at kende til omfang & pris på lægning af eternittag.
 
Specielt, når det er gratis og uforpligtende!
 
Du udfylder kun én formular, hvorefter 3 håndværkere giver dig deres bedste tilbud og handlingsplan.
Takker du ja, så sikres du gratis med 35.000 kr. fra 3byggetilbud.dk enterprisegaranti.
Det bliver ikke nemmere!

Indhent 3 uforpligtende tilbud nu ❯

Hvad koster et eternittag?

Et eternittag koster gennemsnitligt ca. 150 kr. pr. kvadratmeter. Prisen for montering af et eternittag afhænger af flere faktorer. Først og fremmest skal det gøres op i, hvor stort et areal der belægges.

Herudover skal der tages højde for tagets bygning og konstruktion. Det er både i forhold til hældning, eller hvis der er andet, der kan påvirke tiden, som det vil tage at montere. 

Vi anbefaler derfor, at du indhenter flere tilbud fra forskellige håndværkere på den samme opgave. Det giver et godt grundlag for, at du kan sammenligne tilbuddene fra de forskellige fagfolk.

Her kan du for se efter, hvor du får den bedste løsning og garanti for det udførte arbejde. Det giver samtidig en god indikation af, hvad du kan forvente af prisniveauet for at løse opgaven.

Et eternittag er en tagtype, som ikke er det billigste eller dyreste på markedet. Du vil derfor mødes i et sundt kompromis mellem kvalitet og pris. Det er en tagtype, som kan holde sig i typisk 20-30 år fra nyt, hvilket du kan indregne i dit budget.

Kan du lægge et eternittag selv?

Som udgangspunkt kan du godt lægge dit eternittag selv. Her afhænger sværhedsgraden blandt andet af, hvilken type af eternittag du vælger at gå med. Hvis du vælger bølgeeternit, er det forholdsvist lige til at gå til, hvis du har den nødvendige ekspertise og viden til at lægge et tag selv.

Da det er et af hovedelementerne i en ejendom, har det en stor betydning for ejendomsværdien. Det er derfor vigtigt, at du får det lagt korrekt, så det kan holde i mange år frem. Hvis ikke det er udført efter producentens anvisninger, kan det ende med at være utæt eller isolere ringere. Det kan i sidste ende blive en dyrere affære for dig, hvorfor det kan anbefales at lade en professionel fagmand udføre opgaven. 

Det kan i nogle tilfælde også have en negativ betydning for et evt. salg af boligen, hvis der ikke er garanti for den udførte taglægning. Ved at hyre en professionel håndværker, kan du forvente at få garanti for det udførte arbejde.

Det gør både, at du kan dokumentere det professionel arbejde, benytte dig af håndværkerfradraget, samt stille sikkerhed for, at taget er lagt efter producentens anvisninger af en professionel fagmand. 

Hvad er fordelene ved at vælge et eternittag?

Hvis du overvejer et eternittag til din bolig, kan du se frem til flere fordele i netop dette valg. Eternit er et let materiale, som har en enorm styrke. Du får dermed et tag, der er utrolig modstandsdygtigt overfor det vejr og klima, som vi har i Danmark.

Det vil dermed være ideelt, hvis du oplever, at det blæser eller regner meget i dit boligområde. Et eternittag vil både se pænt ud, men vil også være ideelt for dig, som ønsker en holdbar løsning i mange år frem. 

Det er forholdsvist nemt at montere, hvorfor det er noget, du selv vil kunne låse, hvis du er god med hænderne. Det er en løsning, mange håndværkere anbefaler, da det et godt kompromis mellem pris og kvalitet. 

Eternittaget er også ideelt for dig, som går op i at indrette din bolig eller et hjem med omtanke for miljøet. Det er en løsning, som er fremstillet af miljøvenlige materialer. Du tager derfor hånd om miljøet ved at vælge en løsning, der laster miljøet mindst muligt, når du vælger et eternittag.

Derudover har det en positiv virkning, hvis du oplever brand. Eternit har nemlig en brandhæmmende virkning. 

Hvad er ulemperne ved at vælge et eternittag?

Ligesom alle andre tagtyper, er der også ulemper ved at vælge et eternittag. En af de ulemper, som du skal indregne i budgettet, når du vælger et eternittag, er blandt andet, at det har en kortere levetid end de andre tagtyper.

Det vil derfor kræve en ekstra indsats at vedligeholde, og du bør forvente, at det skal udskiftes tidligere end et zinktag eller ståltage, der kan holde op til 100 år. 

En af de ting, som du skal være opmærksom på ved et eternittag er, hvis der opstår slitageskader. Hvis du opdager en slitageskade, er det vigtigt at få det repareret eller udbedret med det samme.

Der vil ske det, at dit eternittag vil blive fugtigt og dermed få råd, hvis ikke det bliver repareret hurtigst muligt. Det skyldes, at vi har det klima og vejr i Danmark, som vi har.

Det er dermed også en tagtype, som kræver en smule mere vedligeholdelse end nogle af de andre tagtyper. Det skyldes, at materialet danner grobund for, at der kan vokse mos og alger på tagpladerne. Det kan du fjerne ved løbende at rengøre dit tag efter behov. 

Hvad kræver det at vedligeholde eternittage?

Har du enten et eternittag i dag, eller overvejer du at udstyre din ejendom med et eternittag, skal du forvente, at det kræver en smule vedligeholdelse. Her har vi lavet en lille guide til, hvad du kan gøre for at vedligeholde dit eternittag. 

Det er ikke til at komme uden om, at der med tiden kommer alger og mos på dit eternittag. Det vil desværre se grimt ud og dække over de ellers flotte tagplader. For at få det pæne udseende tilbage på dit tag, kræver det en tagrensning. Det er ikke med til at forlænge levetiden på dit tag, men vil alene genopfriske dine tagplader, så de igen ser pæne ud, som var de nye. 

Hvis dit eternittag er af ældre dato, anbefaler vi, at du nøje overvejer, om du vil rense dit tag eller udskifte det gamle. En tagrensning slider på tagpladerne, hvorfor det kan medføre utætheder i eternitpladerne, hvis de i forvejen er slidte.

Her anbefaler vi, at du nøjes med en alge- og mosbehandling af dit tag, så det igen står pænt og nydeligt med den patinering, som det naturligvis vil få med årene.

Du kan her selv vælge at rense eller male dit eternittag, men du skal være forberedt på, at det er et stort stykke arbejde, der skal udføres. Det er derfor klart en fordel at få en professionel fagmand til at løse opgaven, så du er sikker på et godt resultat, der vil holde i længere tid. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

two × three =

Artikler du måske vil synes om