Ser dit tag noget slidt ud eller er det fyldt med mos? Måske ligner det noget, som bare er til at smide ud? Så trænger dit tag sikkert til en god tagrens.

Vi forklarer, hvorfor det er vigtigt at taget renset samt, hvad det vil koste at få udført af en professionel fagmand. Vi guider dig gennem hele processen, når du hyrer et professionelt firma til opgaven.

5/5 - 5 Stemmer

Derfor skal du vælge en professionel tagrensning

Er du boligejer, kommer du ikke uden om de vedligeholdelsesopgaver, der medfølger din bolig. Her er taget en af grundstenene og et vigtigt element på huset. Det er med til at sikre, at dit hus kan holde på varmen om vinteren og er tæt, når det begynder at regne, sne og blæse. 

Med det klima, vind og vejr, som vi har i Danmark, vil du opleve, at der på ældre tage vil være dannet sig alger og mos, samt eventuelt andet skidt på dit tag. Det vil naturligvis sætte sit præg på tagpladerne, som vil blive svækkede i forhold til hvor modstandsdygtige de er, og de vil dermed blive tyndere med årene. Sørger du for at få en god tagrens og eventuel årlig algebehandling, da man kan forlænge tagets levetid.

Det er derfor en fordel at få en rensning af tag løbende, så der ikke danner sig skidt, alger og mos på dit tag. Hvis du ikke har godkendt renseudstyr eller viden til at udføre opgaven, anbefaler vi at lade en professionel fagmand om rensning og algebehandlingen af sit tag.

Hvis ikke det bliver gjort korrekt eller med det rette udstyr, kan det i sidste ende gør større skade på taget. Ved at få renset tag, tager du skaderne i opløbet, som typisk forekommer ved fugt og frostgrader. 

sparetip
 
Opnå en bedre pris på tagrensning:

Vores bedste tip til læserne er altid at indhente flere tilbud.
Det er en nem måde, at kende til omfanget & prisen på tagrensningen.
 
Specielt, når det er gratis og uforpligtende!
 
Du udfylder kun én formular, hvorefter 3 håndværkere giver dig deres bedste tilbud og handlingsplan.
Takker du ja, så sikres du gratis med 35.000 kr. fra 3byggetilbud.dk enterprisegaranti.
Det bliver ikke nemmere!

Indhent 3 uforpligtende tilbud nu ❯

Hvilke tage kan renses?

Som udgangspunkt kan alle tagtyper renses, hvis de bliver afrenset nænsomt. Der er dog ingen af dem, som har godt af en tur med højtryksrenseren. Det skyldes, at vandet her trænger dybt ind, og kan dermed gøre skade på overfladen af tagpladerne.

Naturligvis ønsker man et flot og rent tag uden alger og mos, men professionel rådgivning kan være gavnligt for en gør det selv person, som giver taget en rengøring for første gang. Selvom du gerne vil have vejens flotteste tag, så anbefaler derfor, at du hyrer en professionel fagmand til opgaven, som bruger godkendt renseudstyr, som er tilpasset ejendommens tagtype, så du undgår at investere i nyt tag eller maling. 

Hvis dit tag er fremstillet af eternit, skal du være opmærksom på, at det kan indeholde asbest. Et eternittag enten med eller uden asbest kan du rense med en blød børste. Det er vigtigt ikke at være for hård ved tagets overflade, da det kan ødelægge hele taget. Særligt hvis det er et tag fra før 1988, hvor det var lovligt at eternittage indeholdt asbest.

Før din tagrens skal mabn tjekke sit tag for om det er stabilt og stærkt nok til at kunne holde en persons vægt. I visse tilfælde igennem huset levetid have et tag, som er så skrøbeligt at man ikke kan gå på det.

Er dit tag skrøbeligt på den ene eller anden måde pga. levetiden, så ville professionelle fagmand rense taget nede fra jorden. Det vil fx være tage af eternit eller tegl, da det nemt kan knække.

Hvis du har tagpap, anbefaler vi, at du bruger en blød kost eller andet til din tagrens. Her kan vi igen anbefale, at du hyrer en professionel fagmand, som har godkendt renseudstyr, der er nænsomt mod dit tag.

Screenshot 20211027 112729 Instagram
Foto: bernstorf1

Fremgangsmåden på at få renset taget

Ved en tagrensning kan du forvente, at en professionel fagmand vil følge denne nedenstående procedure.

Fase 1: Gennemgang af taget før en tagrens

En professionel fagmand vil altid gennemgå taget for skader, defekter samt for at se tilstanden på taget. Det er for at undgå, at der strømmer vand ind under taget under rensningen. Det kan ske, hvis det viser sig, at der er utætheder i taget, hvis der er skader eller defekte tagsten og tagplader.

Her kan du vælge at få lavet en gennemgang af dit tag, inden du accepterer tilbuddet, så du kender omfanget af de tagsten og tagplader, der skal skiftes. 

I denne fase vil en professionelle fagmand samtidig vaske og rense tagrender for at undgå, at de tilstopper, eller at der opstår asbestholdigt vand i tagrenderne. 

Fase 2: Tagrensning udføres

Når de defekte tagplader er blevet repareret eller udskiftet, er taget klar til at blive renset. Den profesionelle tagrens vil foregå som en miljøvenlig tagrensning med et godkendt rensesystem.

Alt efter tagtypen, vil det blive renset og børstet efterfølgende. Nogle tagtyper kan være følsomme over for højtryksrenseren, hvorfor man her benytter sig af et andet smart rensesystem. 

Hvis der skulle opstå en skade i forbindelse med tagrensningen ved en professionel fagmand, vil det som regel blive erstattet eller udskiftet på fagmandens regning. 

Fase 3: Skyl snavs at dit tag efter rensning

Når selve rensningen af taget er foretaget, er det vigtigt, at fagmanden skyller efter med rent vand. Dermed vil alle affaldsrester, skidt og andet blive skyllet fra tagpladerne. Det vil i denne fase være oplagt at få udført en algebehandling af taget.

Dermed forhindrer du alger i at danne sig hurtigere på dit tag. Det er med til at forlænge holdbarheden af dit tag, så det er modstandsdygtigt overfor vind, vejr og det klima, som vi har i Danmark. 

Når tagrensningen er udført, kan du overveje, om du ønsker at få udført en tagmaling. Det vil genopfriske dit tag, så det kommer til at se ud, som var det nyt igen. Her er det vigtigt at rådføre dig hos en professionel fagmand, da det kræver, at du vælger den rette tagmaling til netop den aktuelle tagtype. 

tagrensning skyldning

Kan jeg selv udføre en tagrensning?

Du kan som udgangspunkt godt selv stå for tagrens. Det er utroligt vigtigt, at du er opmærksom på, hvad det er for en tagtype, som du har med at gøre. Her bør du anvende godkendt renseudstyr, så du ikke kommer til at mindske holdbarheden af dit tag.

Det er sjældent godt at anvende højtryksrensere med for stærk en stråle. Du kan finde et stort udvalg af forskellige højtryksrensere hos de fleste byggemarkeder i dag. Når du spuler dit tag, skal du være opmærksom på evt. utætheder eller at vandet ikke kommer under taget. Det sker typisk, hvis du står og renser taget fra jorden. Hvis strålen er for hård eller stærk, kan du også risikere, at tagstenene løsner sig. Husk at man med en tagrens ønsker at fjerne alger og mos, så man forlænger tagets levetid.

Hvis du har tagpap, vil vi fraråde dig at rense taget. Det er sjældent, at tagpap kan tåle at blive renset på denne måde, og der vil være stor chance for, at du vil skylle det beskyttende lag af skifergrus af taget. Det kan i værste fald betyde, at du skal have lagt taget på ny. 

Et lille trick til dig som gerne vil i gang selv med tagrens:

Spul altid med en spids vinkel og gerne oppefra og ned. Vær opmærksom på vandtrykket, inden du går i gang med at rense taget. Derudover kan en algebehandling af tag vise sig at være en god investering af tid, da en algebehandling kan være med at til at holde taget rent uden at det ændrer udseende hurtigt igen.

Hvad koster en tagrens?

Hvis du nu overvejer at hyre en professionel fagmand til at udføre en tagrensning, er det naturligt at næste spørgsmål er: Hvad koster det? 

Prisen på en tagrensning afhænger af flere faktorer. Først og fremmest kan en tagrensning indeholde flere elementer, som vil blive taget højde for i prisen. Ved tilbudsgivningen vil dit tag blive gennemgået for evt. skader og defekter, som skal udbedres eller repareres, inden det bliver renset. Foruden det, så vil højden op til tagrenden, rens af tilstoppede tagrender, hvis der meget mos i samt mængden af alger og mos på tagryggen også blive taget i betragtning.

Derfor vil tilstanden på dit tag have en stor betydning for den endelige pris. Herudover vil prisen afhænge af størrelsen af det areal på taget, der skal renses, samt hvilken hældning der er på taget.

Hvis det er for risikabelt og besværligt at komme op på taget, vil der blive taget højde for det i prisen. Det kan f.eks. være, hvis der skal opsættes et stillads eller anvendes andet specialudstyr til at udføre opgaven. 

Du vil sikkert blive tilbudt ekstra ydelser, såsom algebehandling af tag, imprægnering, facade rens, den årlige service eller at male taget efter behandlingen. Her vil det give mening at tjekke taget let og få firmaets erfarne medarbejdere til at vise og forklare nærmere, hvorfor de tilbyder den ekstra service.

Sidst men ikke mindst afhænger den endelige pris af den enkelte fagmand. Her er det en individuel vurdering af, hvad det vil kræve af tid for at udføre opgaven. Du kan enten forhandle dig til en favorabel timepris eller aftale en fast pris for hele projektet. 

Screenshot 20211027 112718 Instagram
Foto: bernstorf1

Derfor bør du indhente flere tilbud på en tagrensning

Det er vigtigt at hente flere tilbud på den samme opgave, da markedet er præget af store prisforskelle. Du kan hente fra lokale håndværkere, online service portaler med mere.

Når du har tilbuddene foran dig, så dan dig et overblik over de forskellige.

Stil spørgsmålene:

  1. Giver antal tid mening ift. tagets størrelse?
  2. Bliver tagrenden også tømt for mosset oven i prisen?
  3. Er algebehandling og imprægnering med i prisen?
  4. Er priserne nogenlunde ens pr. kvadratmeter tag?
  5. Hvornår skal de gentage behandlingen?

Når du skal vælge et tilbud, kan du vælge efter den bedste pris, bedste mavefornemmelse eller den fagmand, der tilbyder den bedste garanti for arbejdet. Du kan med fordel læse de anmeldelser, der måtte være at finde fra tidligere kunder på virksomhedens hjemmeside eller Trustpilot. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

nineteen + fifteen =

Artikler du måske vil synes om