Ser dit tag noget slidt ud eller er det fyldt med mos? Måske ligner det noget, som bare er til at smide ud? Så trænger dit tag sikkert til en god tagrensning.

Vi forklarer, hvorfor det er vigtigt at renset sit tag samt, hvad det vil koste at få udført af en professionel fagmand. Vi guider dig gennem hele processen, når du hyrer et professionelt firma til opgaven.

Derfor skal du vælge en professionel tagrensning

Er du boligejer, kommer du ikke uden om de vedligeholdelsesopgaver, der medfølger din bolig. Her er taget en af grundstenene og et vigtigt element på huset. Det er med til at sikre, at dit hus kan holde på varmen om vinteren og er tæt, når det begynder at regne, sne og blæse. 

Med det klima, vind og vejr, som vi har i Danmark, vil du opleve, at der vil danne sig mos, alger og andet skidt på dit tag med årene. Det vil naturligvis sætte sit præg på tagpladerne, som vil blive svækkede i forhold til hvor modstandsdygtige de er, og de vil dermed blive tyndere med årene.

Det er derfor en fordel at få renset dit tag løbende, så der ikke danner sig skidt, mos og alger på dit tag. Hvis du ikke har godkendt renseudstyr eller viden til at udføre opgaven, anbefaler vi at lade en professionel fagmand om at rense dit tag.

Hvis ikke det bliver gjort korrekt eller med det rette udstyr, kan det i sidste ende gør større skade på taget. Ved at få renset dit tag, tager du skaderne i opløbet, som typisk forekommer ved fugt og frostgrader. 

sparetip
 
Opnå en bedre pris på tagrensning:

Vores bedste tip til læserne er altid at indhente flere tilbud.
Det er en nem måde, at kende til omfanget & prisen på tagrensningen.
 
Specielt, når det er gratis og uforpligtende!
 
Du udfylder kun én formular, hvorefter 3 håndværkere giver dig deres bedste tilbud og handlingsplan.
Takker du ja, så sikres du gratis med 35.000 kr. fra 3byggetilbud.dk enterprisegaranti.
Det bliver ikke nemmere!

Indhent 3 uforpligtende tilbud nu ❯

Hvilke tage kan renses?

Som udgangspunkt kan alle tagtyper renses, hvis de bliver afrenset nænsomt. Der er dog ingen af dem, som har godt af en tur med højtryksrenseren. Det skyldes, at vandet her trænger dybt ind, og kan dermed gøre skade på overfladen af tagpladerne.

Det kan i værste fald betyde, at dit tag får utætheder, hvilket kan blive en dyr affære. Vi anbefaler derfor, at du hyrer en professionel fagmand til opgaven, som bruger godkendt renseudstyr, som er tilpasset ejendommens tagtype. 

Hvis dit tag er fremstillet af eternit, skal du være opmærksom på, at det kan indeholde asbest. Et eternittag enten med eller uden asbest kan du rense med en blød børste. Det er vigtigt ikke at være for hård ved tagets overflade, da det kan ødelægge hele taget. Særligt hvis det er et tag fra før 1988, hvor det var lovligt at eternittage indeholdt asbest.

Her kan du tage dine forbehold ved at børste forsigtigt med en blød børste eller anvende en forsigtig vandstråle. Det vil til enhver tid være det optimale at hyre en professionel fagmand til at rense dit tag, hvis det består af eternit. 

Når du skal have renset dit tag, skal du være opmærksom på, at det ikke er alle tage, som er stabile og stærke nok til at kunne bære ens vægt. Du bør derfor tage stilling til, om du vil gå rundt oppe på taget, eller om du vil udstyre dig med en stige.

Hvis du har tagpap, anbefaler vi, at du bruger en blød kost eller andet til at rense dit tag med. Her kan vi igen anbefale, at du hyrer en professionel fagmand, som har godkendt renseudstyr, der er nænsomt mod dit tag.

Her vil den professionelle fagmand rense taget nede fra jorden, hvis taget er af eternit eller tegl, da det nemt kan knække.

Sådan udføres en tagrensning?

Ved en tagrensning kan du forvente, at en professionel fagmand vil følge denne nedenstående procedure.

Fase 1: Gennemgang af taget før tagrensning

En professionel fagmand vil altid gennemgå taget for skader, defekter samt for at se tilstanden på taget. Det er for at undgå, at der strømmer vand ind under taget under rensningen. Det kan ske, hvis det viser sig, at der er utætheder i taget, hvis der er skader eller defekte tagsten og tagplader.

Her kan du vælge at få lavet en gennemgang af dit tag, inden du accepterer tilbuddet, så du kender omfanget af de tagsten og tagplader, der skal skiftes. 

I denne fase vil den professionelle fagmand samtidig rense og vaske tagrenderne for at undgå, at de tilstopper, eller at der opstår asbestholdigt vand i tagrenderne. 

Fase 2: Tagrensning udføres

Når de defekte tagplader er blevet repareret eller udskiftet, er taget klar til at blive renset. Her vil den professionelle fagmand rense taget med et godkendt og miljøvenligt rensesystem.

Alt efter tagtypen, vil det blive renset og børstet efterfølgende. Nogle tagtyper kan være følsomme over for højtryksrenseren, hvorfor man her benytter sig af et andet smart rensesystem. 

Hvis der skulle opstå en skade i forbindelse med tagrensningen ved en professionel fagmand, vil det som regel blive erstattet eller udskiftet på fagmandens regning. 

Fase 3: Skylles efter rensning

Når selve rensningen af taget er foretaget, er det vigtigt, at fagmanden skyller efter med rent vand. Dermed vil alle affaldsrester, skidt og andet blive skyllet fra tagpladerne. Det vil i denne fase være oplagt at få udført en algebehandling af taget.

Dermed forhindrer du alger i at danne sig hurtigere på dit tag. Det er med til at forlænge holdbarheden af dit tag, så det er modstandsdygtigt overfor vind, vejr og det klima, som vi har i Danmark. 

Når tagrensningen er udført, kan du overveje, om du ønsker at få udført en tagmaling. Det vil genopfriske dit tag, så det kommer til at se ud, som var det nyt igen. Her er det vigtigt at rådføre dig hos en professionel fagmand, da det kræver, at du vælger den rette tagmaling til netop den aktuelle tagtype. 

tagrensning skyldning

Kan jeg selv udføre en tagrensning?

Du kan som udgangspunkt godt selv rense dit tag. Det er utroligt vigtigt, at du er opmærksom på, hvad det er for en tagtype, som du har med at gøre. Her bør du anvende godkendt renseudstyr, så du ikke kommer til at mindske holdbarheden af dit tag.

Det er sjældent godt at anvende højtryksrensere med for stærk en stråle. Du kan finde et stort udvalg af forskellige højtryksrensere hos de fleste byggemarkeder i dag. Når du spuler dit tag, skal du være opmærksom på evt. utætheder eller at vandet ikke kommer under taget. Det sker typisk, hvis du står og renser taget fra jorden. Hvis strålen er for hård eller stærk, kan du også risikere, at tagstenene løsner sig.

Hvis du har tagpap, vil vi fraråde dig at rense taget. Det er sjældent, at tagpap kan tåle at blive renset på denne måde, og der vil være stor chance for, at du vil skylle det beskyttende lag af skifergrus af taget. Det kan i værste fald betyde, at du skal have lagt taget på ny. 

Et lille trick til dig som gerne vil i gang selv med at rense dit tag:
Spul altid med en spids vinkel og gerne oppefra og ned. Vær opmærksom på vandtrykket, inden du går i gang med at rense taget. 

Hvad koster en tagrensning?

Hvis du nu overvejer at hyre en professionel fagmand til at udføre en tagrensning, er det naturligt at næste spørgsmål er: Hvad koster det? 

Prisen på en tagrensning afhænger af flere faktorer. Først og fremmest kan en tagrensning indeholde flere elementer, som vil blive taget højde for i prisen. Ved tilbudsgivningen vil dit tag blive gennemgået for evt. skader og defekter, som skal udbedres eller repareres, inden det bliver renset.

Derfor vil tilstanden på dit tag have en stor betydning for den endelige pris. Herudover vil prisen afhænge af størrelsen af det areal på taget, der skal renses, samt hvilken hældning der er på taget.

Hvis det er for risikabelt og besværligt at komme op på taget, vil der blive taget højde for det i prisen. Det kan f.eks. være, hvis der skal opsættes et stillads eller anvendes andet specialudstyr til at udføre opgaven. 

Sidst men ikke mindst afhænger den endelige pris af den enkelte fagmand. Her er det en individuel vurdering af, hvad det vil kræve af tid for at udføre opgaven. Du kan enten forhandle dig til en favorabel timepris eller aftale en fast pris for hele projektet. 

Derfor bør du indhente flere tilbud på en tagrensning

Det er vigtigt, at du indhenter flere tilbud på den samme opgave, når du skal have udført en tagrensning. Der er store forskelle i priserne på markedet, hvorfor der kan være penge at spare ved at indhente flere tilbud.

Her kan du med fordel forhøre dig hos flere lokale håndværkere, som er specialiserede til opgaven. Da det er en individuel vurdering af den tid der skal bruges, vil der være udsving i prisen ud fra antal timer. 

Når du modtager tilbuddene, kan du hurtigt danne dig et overblik over den retmæssige pris for opgaven samt den tid, som gennemsnitligt er estimeret for opgaven. Det kan du bruge til at forhandle med, så du får en samlet fair pris for at løse opgaven.

Der kan også være elementer i et tilbud, som du ønsker at de andre fagfolk også indregner i deres tilbud. Det kan f.eks. være garanti for opgave eller at inkludere en algebehandling. 

Når du skal vælge et tilbud, kan du vælge efter den bedste pris, bedste mavefornemmelse eller den fagmand, der tilbyder den bedste garanti for arbejdet. Du kan med fordel læse de anmeldelser, der måtte være at finde fra tidligere kunder på virksomhedens hjemmeside eller Trustpilot. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

two + 8 =

Artikler du måske vil synes om