Her er en guide til dig, som overvejer at beklæde din ejendom med tagpap. Vi kommer blandt ind på fordele og ulemper ved at vælge tagpap.
Vi kommer også nærmere ind på, hvad det koster, og hvor længe det kan holde.
Hvad er prisen for at få lagt tagpap?
Prisen for tagpap afhænger af flere elementer. Først og fremmest findes der flere forskellige varianter og kvaliteter af tagpap. Prisen for materialet afhænger derfor af den kvalitet, som du ønsker at anvende til opgaven.
Hvis du hyrer en professionel håndværker, afhænger det også af, hvad håndværkeren kan stå inde for, når du skal have garanti for det udførte arbejde. Priserne for tagpap kan derfor variere alt imellem 1.000-1.500 kr. pr m2.
Det er ikke en fast pris, og da der konstant kommer nye produkter på markedet, kan det både være billigere og dyre. Den endelige pris afhænger også af størrelsen på det areal, der skal lægges tagpap på. Herudover skal du medregne materialer og timer til lister, og hvis der er forhindringer som f.eks. vinduer i taget.
Vi kan derfor varmt anbefale, at du i lokalområdet indhenter flere tilbud på den samme opgave. Dermed har du en fair prisindikation af, hvad det vil koste at få lagt tagpap på dit tag.


Vores bedste tip til læserne er altid at indhente flere tilbud.
Det er en nem måde, at kende til omfang & pris på lægning af tagpappen.
Specielt, når det er gratis og uforpligtende!
Du udfylder kun én formular, hvorefter 3 håndværkere giver dig deres bedste tilbud og handlingsplan.
Takker du ja, så sikres du gratis med 35.000 kr. fra 3byggetilbud.dk enterprisegaranti.
Det bliver ikke nemmere!
Hvad er tagpap?
I dag er tagpap noget, vi ser på mange af de nyere bygninger og boliger. Tagpap består grundlæggende af baner, der er lavet af tagpap. Denne bane er brændt fast på en plade eller bræddebeklædning, hvoraf du får tagpap. Det ligner på mange måder asfalt, hvorfor der også er nogen, der kalder det asfaltpap.
Tagpap er det mest fleksible og enkle materiale at arbejde med, når du skal beklæde et tag. Det kan derfor være den ideelle løsning, hvis du er ved at bygge nyt eller skal have lagt tag på en ejendom med mange vinkler. Det er dermed et materiale, flere arkitekter er begejstret for, da det giver en flot udstråling og mulighed for at arbejde med forskellige designs på taget.
Til forskel fra de andre tagtyper er tagpap en unik mulighed for at vælge en tagtype, der skiller sig ud. Især hvis du sammenligner det med et tegltag eller eternit. Til forskel fra tegl, er tagpappet fremstillet af et materiale, der er let, tyndt og enkelt at bøje, uden at det går i stykker.
Det er ingen ny opfindelse. Helt i starten bestod tagpap, som navnet måske antyder, af pap. Senere brugte man tjære, hvor man i dag har erstattet det med polyesterfibre. Det giver tagpappet en bedre styrke og holdbarhed, så det har en længere levetid i forhold til den danske vind, vejr og klima.
Hovedingrediensen i tagpap er bitumen, som sidder i tagpappets kerne. Det er et stof, som består af en blanding mellem asfalt og syntetisk gummi. Det er blandt andet med til at gøre tagpappet blødt og fleksibelt.

Hvilke tage kan du beklæde med tagpap?
En af de helt store fordele ved tagpap er, at du stort set kan bruge det til alle typer tage. Der er dog visse regler for, hvilke områder man må bruge tagpap i. Du skal derfor være opmærksom på, om du må bruge tagpap i det område, som du bor i.
I Danmark er der lavet lokalplaner i særlige områder, hvor der er krav og regler for, hvad husene og boligerne må have af tage. Du bør derfor sætte dig ind i lokalplanerne, før du begynder at lægge tagpap på dit tag, da du kan risikere at få besked om at udskifte det igen.
Hvis du til gengæld godt må lægge tagpap på ejendommens tag, er der ikke på samme måde som de andre tagtyper specifikke krav til bygningsreglementet, hvorfor du har en større frihed med tagpap.
Grunden til at mange vælger at anvende tagpap på deres tage er, at det et fleksibelt tagmateriale, som betyder, at du kan arbejde meget frit med det. Du kan derfor designe dit tag, som du vil, hvis du ønsker et mere arkitektonisk udseende på dit tag.
Hvilken levetid har tagpap?
Hvis du overvejer tagpap til din bolig, er det naturligvis væsentligt at forholde sig til, hvor lang holdbarhed det har, og hvad det stiller af krav til vedligeholdelse.
Før du vælger tagpap som en løsning til din bolig, bør du forholde dig til, hvad du ønsker af kvalitet og holdbarhed på dit tag. Der findes flere forskellige tagtyper at vælge imellem, og udover designet kan du også vælge mellem, hvor modstandsdygtigt og stabilt det skal være.
Hvad skal du være opmærksom på ved valg af tagpap?
Der er naturligvis forskellige forventninger i forhold til, hvad der skal beklædes med tagpap. Det kan f.eks. være et skur, carport eller et sommerhus, som du vil bruge hyppigt hele året rundt. Da tagpap ikke er den mest holdbare løsning, sammenlignet med de andre tagtyper, skal du forvente, at holdbarheden på tagpap også afhænger af resten af standen på dit tag, ejendom, samt hvilken type af tag bygningen har i forvejen. Herudover har tagkonstruktionen en stor betydning for levetiden for tagpap.
Hvis du overvejer at lægge tagpappet selv, kan der være en fordel i at overlade ansvaret til en professionel fagmand. Her vil du kunne få garanti på dit tagpap, og belægningen der bliver udført. Det kan give dig en ro i maven i forhold til levetiden for tagpappet, så du ikke skal udskifte det hele igen, hvis der opstår en skade i forbindelse med det udførte arbejde.
En god indikation er også at gå efter tagpap med et højt indhold af SBS-højpolymerbitumen. Her vil prisen være højere, men du vil også opleve en længere levetid på tagpappet.
Hvilke elementer påvirker tagpappets levetid?
Hvis du vælger tagpap til din bolig, skur eller carport, kan du forvente, at det under optimale forhold og under normale omstændigheder vil holde op til ca. 50 år. Det er naturligvis med en række forudsætninger og forbehold.
Først og fremmest kræver det, at underlaget som beklædes med tagpap, er hårdt og er af høj kvalitet. Underlaget fungerer i denne sammehæng som undertag og det er derfor vigtigt at det kan holde i lang tid. Det er vigtigt at vide, hvor mange lag og hvilket tagpap du skal vælge til den aktuelle opgave. Her kan det være en fordel at rådføre dig hos en professionel fagmand, så du bliver guidet på rette vej.
Levetiden af tagpap afhænger også af det arbejde, der bliver udført. Det er væsentligt, at det bliver lagt korrekt og at alle hjørner, vinkler og detaljer, bliver lagt efter de gældende anvisninger. Hvis du er det mindste i tvivl, anbefaler vi, at du hyrer en professionel fagmand til opgaven, da det er en vigtig proces. Det gælder om at fastgøre tagpappet korrekt, så det kan stå imod vind, regn, sne og kulde.
Til sidst men ikke mindst, er det vigtigt, at du får vedligeholdt dit tag. Når du får lagt tagpap, bør du få det tjekket en gang om året. Her kan fagmanden tjekke, om der er steder, hvor tagpappen har sluppet lidt. Hvis ikke det bliver udbedret, kan der opstå fugt, frostskader eller svamp, som du helst skal undgå, for at taget er modstandsdygtigt over for det klima, vi har i Danmark.

Kan du selv lægge et tag med tagpap?
Hvis du overvejer at lægge dit tagpap selv, er der ingen specifikke regler for, hvordan et tag af tagpap skal lægges. Der er heller ikke et krav om, at det skal udføres af en professionel fagmand, hvorfor du gerne selv må kaste dig over dette projekt. Der er mange hensyn at tage, og du vil få det bedste resultat ved at lægge det korrekt og efter producentens anvisninger.
Derfor anbefaler vi klart at hyre en professionel fagmand til opgaven, da du også her typisk får 15 års garanti for det udførte arbejde. Det kan være ideelt, hvis du skal have lagt tagpap på din bolig eller sommerhus.
Hvis det er et mindre skur eller en carport der skal have tagpap, kan du godt forsøge at kaste dig over projektet. Det er dog vigtigt, at du er opmærksom på, at arbejdet laves korrekt, og at det bliver brændt korrekt.
Hvis du selv vælger at brænde tagpap på taget, skal du være opmærksom på, at det kan være farligt. Der skal en forholdsvis stor flamme til at brænde tagpappet, hvorfor der også let kan opstå brandskader i forbindelse med arbejdet.
Det kan være en fordel at vælge en dag med lidt eller ingen vind, da tagpappet kan være svært at få til at ligge lige, når det skal brændes på taget.