Står du og skal have nyt tag på dit hus, eller har du sågar valgt at skulle bygge hus fra bunden?

Her er en lille guide som kan hjælpe dig til at finde ud af, hvilken type hus som kunne være ideel for dig, og hvad det vil sige at bygge eller renovere et hus med sadeltag.

4.7/5 - 3 Stemmer

Forstå sadeltag ganske hurtigt

Et sadeltag er i virkeligheden bare et helt almindeligt dansk tag med kip. Et klassisk dansk tegltag er en konstruktion, hvor begge sider af taget er lige brede.

Det giver tag og hus et harmonisk udseende og mulighed for at skabe yderligere rum under kippet til f.eks loftsrum eller en førstesal med soveværelser. Samtidig giver et sadeltag huset personlighed.

Screenshot 20211027 112644 Instagram
Foto: bjornbarsbacken

Hvad koster et sadeltag?

Prisen på et sadeltag vil variere og også en hel de alt efter, om du selv vil bygge, eller om der skal professionel hjælp til. Det vil også afhænge af størrelsen af taget samt materialet, det skal laves af.

Og her er vi med det samme ude i et stilspørgsmål: Hvordan er stilen på det hus, du ønsker at bygge/renovere?

Det vil være nødvendigt at bibeholde stilen for ikke at risikere at gøre dig selv en bjørnetjeneste. Det går ikke at lægge et stråtag på et hypermoderne hus og heller ikke at anvende ståltagplader til ældre bygninger.

Skal du renovere, kan du med fordel vælge at benytte den samme type materiale, du fjerner fra det eksisterende tag. Så ved du, at det kan fungere.

Skal du derimod selv bygge, så snak med byggefirmaet for at have helt klart, hvilke fordele og ulemper de enkelte tagtyper har.

Ønsker du tegltag vil sadeltagets pris starte ved cirka 1.000 kr per m2. Nogle typer tegl kan koste over det dobbelte, så hold godt øje med, hvad du vælger – især hvis budgettet er lidt stramt.

Betontag og tagpap kan fås fra cirka 700-1.500 kr per m2 mens prisen for et sadeltag i stål koster lige omkring 7-800 kr/m2.

Husk, at står du og ønsker forbedringer af et eksisterende sadeltag, så er renoveringen et oplagt øjeblik til at indsætte ovenlysvinduer, en kvist eller lignende.

sparetip
 
Få den bedst mulige pris på et sadeltag

Vores bedste tip til læserne er altid at indhente flere tilbud. Det er en nem måde, at kende til omfang & pris på et sadeltag. Specielt, når det er gratis og uforpligtende! Du udfylder kun én formular, hvorefter 3 håndværkere giver dig deres bedste tilbud og handlingsplan. Takker du ja, så sikres du gratis med 35.000 kr. fra 3byggetilbud.dk enterprisegaranti. Det bliver ikke nemmere!

Klik her og hent dine 3 tilbud nu ❯

Konstruktioner med sadeltag

I dag findes der rigtig mange forskellige konstruktioner med sadeltag. Nogle er mere klassiske, mens andre – som f.eks H-huse og knækhuse – giver mulighed for at give dit nybyggede hus et helt  specielt udseende.

Screenshot 20211027 112703 Instagram
Foto: fridhemsvagen20

Længdehuse

Et længdehus er en rektangulær bygning, som du kan se rigtig mange af i de danske parcelhuskvarterer. Det er en løsning, som er nem at bygge og som giver masser af muligheder for at få gode, vinkelrette rum og dermed for at udnytte hver en kvadratcentimeter plads under tag.

Det er også den type hus, som giver de færreste “skæve vinkler” så er du til spændende, alternative løsninger og et hus med en anderledes personlighed, så er længdehuset nok ikke lige det mest oplagte valg for dig.

Den typiske tagtype for et længdehus er sadeltag, hvor det kan lykkes at give karakter til et byggeri, som ellers har riskiko for at blive lidt anonymt. Og det giver mulighed for at lade indtil flere rum være til kip (dvs. uden loft) , så der kommer mere lys ind, og så du får fornemmelsen af at have mere plads i de enkelte værelser.

Vinkelhuse

Et vinkelhus er ofte danskernes valg. Her kommer muligheden for at dele huset op i afdelinger – som f.eks i dag- og natzoner, forældre-børnezoner eller fælleszoner-privatzoner. Der er mange muligheder, fordi husets vinkel nærmest automatisk kommer til at dele huset op.

Et vinkelhus med sadeltag bliver meget ofte nemt at passe ind i omgivelserne. Valget af materialet til dit tag kan give dig mulighed for at lade din personlighed komme til orde.

Også i denne hustype er idéen om at lade nogle rum være til kip rigtig god – det giver et langt bedre udseende og fornemmelsen af meget mere plads omkring dig.

Forskudte huse

Et forskudt hus er på mange områder som et almindeligt længdehus, hvor en eller flere dele af huset bliver forskudt, så der kommer “bevægelse” i bygningen. Lidt som om længdehuset og vinkelhuset bliver lagt sammen.

Mange gange vil den vigtigste forskydning ske på den lange side af huset. Det vil skabe mulighed for at komme til at stå med et meget lyst rum. Et rum som med fordel kan bruges som familiens samlingsrum, spisestue, alrum, et atelier – eller også som et lækkert soveværelse, hvis du ønsker af forkæle dig selv og din partner.

Vælger du at lægge sadeltag på denne hustype, kan du ud over det ekstra lys, de høje lofter og fornemmelsen af mere plads, med fordel udnytte taget til at skabe ekstra hygge i de kroge, som bliver dannet ved forskydningerne.

H-huse

H-huse hører til blandt de store huse. Den type huse, som bygges, fordi du gerne vil have megen plads, har en stor familie – eller har afsat et stort budget til dit byggeri.

På grund af sin form har et H-hus behov for en stor, ofte kvadratisk grund. Men når det så er sagt, så er H-huset en fantastisk løsning, et hus med karakter som vinder mere og mere frem i det danske bybillede.

Det er et hus, som er specielt egnet til børnefamilier. Et hus hvor du kan boltre dig i løsninger, specielt hvis du vælger sadeltaget til din tagkonstruktion.

I dette tilfælde kan du få højt til loftet f.eks i køkken, stue og i soveværelserne. Dette åbner for, at der kan indrettes hems i børnenes værelser, så de har fornemmelsen af et større rum med adskilt dag- og nattezone.

En hems kan også være en god idé til f.eks et arbejdsværelse eller et hobbyrum.

Sadeltaget giver masser af muligheder for at give dit hus det helt rigtige udseende, mere lys, luft og fornemmelsen af at have gjort det rigtige valg.

Knækhuse

Et knækhus hedder sådan, fordi det ellers normalt lineære længdehus har fået et eller flere “knæk”. Lidt som vinkelhuset  – forskellen er bare, at hvor vinkelhusets knæk er på 90° vil knækhusets knæk være mindre (ofte 45°).

Knækhuse kommer i versioner med enkelt og dobbet knæk. De dobbelte knækhuse giver dit nybyggede hus et meget harmonisk udseende, som er langt “blødere” end alle de andre hustyper på grund af de mindre voldsomme retningsskift i grundplanet.

Et knækhus giver mulighed for at vende de mest benyttede rum ud mod en eventuel udsigt eller også bare at kunne nyde solen længst muligt i dagtimerne. Heruover vil du få plads til at kreere et beskyttet udendørs miljø, perfekt til f.eks en god, stor terrasse.

Et knækhus med sadeltag giver mulighed for at skabe lyse, spændende rum med kig til høje lofter (specielt i “knækket” ville det være en rigtig god idé med højt til loftet, da loftskonstruktionen vil være interessant at se på) og i det hele taget skabe et hus, som man ikke bare sådan lige glemmer.

Udestue med sadeltag

Nu du alligevel har designer-tøjet på, så husk, at har du en udestue på programmet, så vil det være en god idé at lægge sadeltag også her.

En udestue med fladt tag kan sagtens gå, men ved siden af et smukt nybygget (eller nyrenoveret) hjem med sadeltag ville den tage sig bedst ud, hvis der var sadeltag på.

Derudover vil din udestue også føles større, mere rummelig, lysere, hvis du lægger sadeltag hér også.

Husk på, at harmonien i dit hjem og glæden ved at bo i det også kommer fra denne slags detaljer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

7 + fourteen =

Artikler du måske vil synes om