Udestuer er en fantastisk måde at åbne boligen op på og få en masse lys ind. Det giver huset en helt anden form for liv og så kan en udestue bruges som et frisk pust og frirum i hverdagen. Udestuen kan ligeledes forlænge sommeren med en til to måneder i sommerhuset i både foråret og efteråret.

Skulle du være i tvivl, så er vinterstue, havestue og udestue mere eller mindre samme ting med forskellige navne. Måske undersøger du mulighederne for din nye udestue, går i dybden med reglerne, eller så er du på jagt efter vejen til en billig udestue? Uanset hvad du er på jagt efter, så gennemgår vi det essentielle for udestuer i denne komplette guide.

4.7/5 - 7 Stemmer

Hvad koster en udestue?

Prisen for en udestue varierer naturligvis og passer på hvad dit behov. En udestue koster derfor alt mellem 19.000 – 62.000 kroner. Denne udestue pris inkluderer typisk termotag, skelet og sikre vinduer.

Dette er naturligvis for opførslen af udestuen samt fundament. Derudover kommer omkostninger til indretning af udestue og de yderligere omkostninger til en eventuel varmekilde, som du ønsker at have.

Husk at læs reglerne for opvarmning af udestuen længere nede i dette indlæg.

Det er vores indtryk, at flere læsere har fået en bedre pris på udestuer ved at søge om et eller flere tilbud. Mange finder typisk frem til, at der er flere ting, som ikke er yderst nødvendige for dem på det første tilbud og søger derfor igen.


Indhent flere gratis tilbud på opgaven

Vores samarbejdspartner, 3byggetilbud.dk, har sammensat en model til dig, som gør det muligt at få tre gratis og uforpligtende tilbud på en ny udestue.

Brug et enkelt minut på at se videoen om, hvordan det fungerer:

Sådan fungerer konceptet
3byggetilbud trustpilot score
Vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk Trustpilot score

Forskellige modeller

I jagten på en ny udestue til dit hjem vil du blive mødt af en masse forskellige muligheder. Du kan få en udestue i glas, der er udestuer i træ, udestuer i aluminium og sikker meget mere.

Derfor giver det altid god mening at hente noget inspiration til udestuen. Så du kan danne dig et indtryk, før du tager en beslutning.

Det er vores helt klare anbefaling.

Har du planer om at bruge din udestue året rundt, så giver det naturligvis god mening at kigge efter en form for isolering i dit udestuer glas. Der er mange typer for isolerende glas til udestuer, som kan bruges. Derudover kan du også få en isoleret terrassedør.

Isolering er en mulighed med alle følgende modeller, som vi nu vil gennemgå.

Screenshot 20211026 150948 Instagram
Foto: bibbishus

Sidemodeller

Sidemodeller af udestuer sidder typisk på langsiden af bygningen, hvorpå udestuen bygges. Denne udestue kan designes helt klassisk eller i et moderne look, som matcher din bolig.

Et typisk tilvalg til denne type udestue er en terrasse, som man kan stige ud på om sommeren. Det ses både med jordfaste samt hævede udestuer.

Det er en herlig mulighed for at lukke noget lys ind i midten af huset, hvis dette ellers skulle være noget mørkt. Så kan den nye udestue i øvrigt også benyttes som en spisestue og være centrum for husets aktiviteter.

Vælger du at bygge sidemodellen meget åbent, så anbefaler vi dig klart at kigge ind i en løsning hvor udestuen er isoleret. På den måde opretholder du også huset energimærke.

Gavlmodeller

Runde udestuer på gavlen er et af vores yndlings valg, når det kommer til den nye udestue. Denne løsning fuldender husets facade på en helt enestående måde, hvis denne er bygget korrekt og kan altid give en enorm mængde hygge til boligen efter vores mening.

Får du din indretning af udestuen helt på plads, så kan det ikke slå fejl, og det vil kunne agere som et fællesrum dine gæster samt husets beboere vil elske.

Denne type udestue vil få mere kontakt med den omkringliggende natur samt tiltrække mere lys til boligen, som kan gøre en verden til forskel.

Skulle du ikke være til en rund udestue på din galv, så er en firkantet model naturligvis også at finde frem. Det er også en enestående måde at fuldende din halv på og dit hus noget ekstra kant, specielt hvis du vælger det rigtige materiale.

Hjørnemodeller

Hjørnemodeller af udestuer er en smule anderledes, men passer aldeles godt til vinkelhuse. Det er nemlig herfra navnet til udestue hjørnemodeller kommer fra.

Hjørnemodellerne giver rigtig hyggelig hule stemning og med den rette indretning kan den blive stedet, du har lyst til at læse din bog eller arbejde året rundt.

Tag til udestue

Der er ofte uenighed, når det kommer til udhus tag. Det skyldes, at diskussionen ofte har to argumenter. Det ene er pris, men det andet er udseende & komfort.

Screenshot 20211026 151015 Instagram 1
Foto: rikkes_genbrugscentral

De to tage til udhuse, som er godt omdiskuteret er ståltag og tagpap, hvis der er tale om et mere fladt tag.

Argumentet for tagpap er, at det ser flottere ud, holder i mange år og så er der ofte ikke de store støjgener, som der kan være ved ståltaget i en udestue.

Argumenterne for at vælge ståltage er, at de er nemme at påføre, da de kan fås i ét helt stykke, derudover så er de billigere, men der kan være støjgener ved hagl, regn eller lignende. Vælges ståltaget, så skal du være opmærksom på at få lavet en løsning, som ikke danner kondens. Det kan blandt andet gøres med en filtbelægningen, som tager kondens, mens den ligeledes kan fungere antibakterielt.

De seneste par år er markedet for aftagelige tag til udestuer blevet større. Skydetag til udestuen, som de kaldes, er meget smarte om sommeren, hvor solen kan være bagende varm.

Det er en rigtig god måde at invitere sommeren ind på med mulighed for at lukke af, når regnen kommer.

Indretning af udestue

Søger du inspiration til udestuer, så anbefaler vi dig at efterspørge medlemmerne på vores fælles facebook gruppe, som er utrolig gode til at dele ud af deres indretningstips med billeder og til tider videoer.

Et andet sted at søge inspiration til udestuen er via pinterest, som indeholder utallige af forskellige tips og tricks til indretningen af din udestue.

Screenshot 20211026 151023 Instagram
Foto: rikkes_genbrugscentral

Placering af udestuen

Placeringen af din udestue er mange gange en personlig sag. Selvfølgelig skal du leve op til regler og krav for udestuer, som du kan se længere nede, men når det er på plads, så er det helt oppe til dig selv, om du kan lide en placering, som er meget centralt i boligen, eller om den skal have en lille afkrog for sig selv.

Fordelen ved den centrale placering i boligen er at denne kan bringe meget lys til hele boligen og ligeledes give et dejligt lyst samlingssted for dine kære.

Derudover kan det være et nemt tilgangssted, hvor du kan bruge udestuen lidt som drivhus og placere små krydderurter til køkkenet. Du skal være opmærksom på, at en udestue med central placering i boligen skal holdes ryddelig for, at det ikke giver en omvendt løsning, som kan være meget rodet og dermed stressende for nogle.

Fordelen ved at have udestuen gemt en lille smule af vejen med en galv placering kan være, at denne vil være et sted at trække sig tilbage for at undgå alt for megen kontakt for en stund. Denne type af udestue vil være et ideelt tilflugtssted på en lang dag, hvor du kan falde tilbage og hygge dig med en bog.

Her gør det ikke så meget, at tæppet ikke lige er lagt ordentligt på plads på sofaen, eller der ligger en bog her og der.

Nej, dette er nemlig dit tilflugtssted i en travl hverdag.

Færdig pakke eller skræddersy

Der er mange, der ønsker udestuer selvbyg, som kan være en forrygende idé, hvis du elsker at bruge hænderne. Du skal blot være opmærksom på at du ikke må gå i fuld kast med din tilbygning, før du har fået byggetilladelse.

I forbindelse med de fleste nye bygninger på grunden skal du have denne. Læs eventuelt mere i artiklens sidste punkt. Vores erfaring for nye udestuers pris er, at selvbyg naturligvis kan være en billigere løsning.

Når det kommer til en færdig udestue, så er der allerede et utal af løsninger. Der findes sågar firmaer, som tilbyder at skræddersy. Dette hæver dog din udestues pris.

Vores anbefaling, hvis du gerne vil have en færdigbygget udestue, er at finde ud af, hvad der kan skabe værdi for dig. Vil du kun have en foldedøre udestue, så kan dette gøres meget enkelt med en komplet løsning, mens det kan være lidt sværere at finde en udestue, som inkluderer sadeltag og termotag, med skydedøre og aftageligt solafskærmning til sommerens sol.

Det ses dog ofte at de forskellige firmaer, som yder tilbud på en udestue, er meget dygtige til at imødekomme vores læseres behov. Dine behov er som oftest ikke noget, de møder for første gang.

Screenshot 20211026 150957 Instagram
Foto: aidahsanchez

Regler for udestuer

  • Opvarmet udestue eller ej, så kræver det en byggetilladelse at gå i gang med byggeriet. Denne skal indeholde tegninger, placering, opbygning og materialer, hvilket derfor også kan gøre det nemmere at benytte en professionel til arbejdet, som ofte gør dette for dig.
  • Dit forsikringsselskab skal have besked, hvis dit udestue får status som beboelse.
  • Udestuen tæller med i grundens bebyggelsesprocent, som ofte ligger på 30% for blandt andet huse i parcelhuskvarter.
  • Udestuen defineres af, at den ikke er opvarmet i forhold til en tilbygning, som gerne må være opvarmet. Derfor må du ikke gøre brug af husets eksisterende varmekilder.
  • Din nye udestue skal derudover være aflukket til hovedhuset med en dør, som kunne være alt fra en almindelig terrassedør, foldedør, skydedør eller lignende.
  • Der må gerne benyttes elektriske opvarmningsmetoder, som varmeblæsere eller elektriske radiatorer. Derudover må der også gerne benyttes bio pejse eller godkendte brændeovne.
  • Udestuen skal ligge minimum 2,5 meter fra naboens skel.
  • Udestuer skal ikke leve op til de nye og skærpede isoleringskrav i Bygningsreglementet, BR15.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

ten + 8 =

Artikler du måske vil synes om