Hvorfor bygge med fladt tag? Hvad vil det koste at lægge et fladt tag? Og hvilke problemer kan der være, hvis du vælger en bolig med fladt tag?
Dette og meget mere kan du læse om i denne artikel, hvori vi sætter fokus på noget, som har været et decideret modefænomen i branchen: De flade tage, som i daglig tale også går under navnet built up tag.
Hvad koster et nyt fladt tag?
Det første emne vi tager hul på er for mange det første, som de kommer til at tænke på: Prisen. Som i rigtig mange andre sammenhænge er svaret på spørgsmålet om, hvad det vil koste at lægge nyt fladt tag på dit hus: “Det kommer an på…”.
For også i denne sammenhæng kommer det an på mange forskellige ting.
Men én ting er næsten 100% sikkert. Og det er, at du vil have behov for at bygge et tag med tagpap. Det er nemlig stort set det eneste materiale, som er egnet til et fladt tag.
Tagpap er et af de billigste materialer, du kan bruge som belægning på dit tag. Som vi har fundet frem til i vores artikel om sadeltag, så kan tagpaptage fås fra cirka 700 – 800 kr per kvadratmeter og opefter.
Skal du have udskiftet dit gamle flade tag kan du få 2 lag tagpap, et underlag og et overlag med skifer, fra 790 kr pr m2.
Skal du derimod have taget isoleret med Rockwool, skal du regne med en kvadratmeterpris for et fladt tag på fra 1.490 kr pr m2 og opefter.
Du kan også få tag med listedækning, men det giver ikke meget mening på et helt fladt tag. Listedækning tager sig bedst ud på et tag med hældning og er rigtig flot på et sadeltag, hvor det spil af lys og skygge, som de indlagte lister genererer, rigtig kan komme til sin ret.

Vores bedste tip til læserne er altid at indhente flere tilbud. Det er en nem måde, at kende til omfang & pris på et fladt tag. Specielt, når det er gratis og uforpligtende! Du udfylder kun én formular, hvorefter 3 håndværkere giver dig deres bedste tilbud og handlingsplan. Takker du ja, så sikres du gratis med 35.000 kr. fra 3byggetilbud.dk enterprisegaranti. Det bliver ikke nemmere!
Klik her og hent dine 3 tilbud nu ❯Overvejelser ved fladt tag
Skal du til at renovere built up tag (fladt tag) så er der forskellige overvejelser, som det er en god idé at gøre dig, inden du går igang.
- For det første skal du huske at kontrollere, at selve tagkonstrutionen stadig er sund og uden svampe, råd eller skimmel pga vand- og fugtindtrædning. Er den ikke det, skal eventuelle skader udbedres, inden den nye tagpap lægges på.
- Hvis du er i tvivl, er det bedre at fjerne den gamle tagpap inden du lægger den nye. Ellers risikerer du, at de gamle skavanker ved taget blot bliver skjult men ikke udbedret.
- For det andet er det vigtigt at kontrollere eventuelle lag tagpap, som bibeholdes. Huller skal lappes og slidt tagpap erstattes, for ellers risikerer du, at dit fine nye tag hurtigt bliver utæt og skal repareres.
- For det tredje skal alle buler og andre ujævnheder udjævnes, inden du går igang med at lægge det nye tagpap på. Underlaget for et tagpaptag er som ofte tagbrædder eller krydsfinér. Denne skal være jævn og intakt for at opnå et godt resultat.
- Endelig er det vigtigt at sige, at er det gamle lag tagpap i god stand kan du ofte bare lægge det nye lag ovenpå uden yderligere problemer. Dette gælder specielt, hvis du er ved at renovere taget på din carport eller på dit cykelskur-redskabsrum.
Snak evt. med en fagmand, hvis du skal lægge fladt tag på dit hus. Han kan rådgive og vejlede dig med hensyn til, hvad der er bedst at gøre.

Hvad kan der være af problemer med et fladt tag?
Er et fladt tag bygget rigtigt, kan det hamle op med mange andre tagtyper. Men der kan nemt blive nogle skavanker ved et fladt tag.
En af disse er, at et fladt tag ofte har kondensproblemer. Det giver en risiko for fugtskader i konstruktionen for det flade tag.
Disse opstår, fordi mange huse med fladt tag ikke er isoleret korrekt. Og da bygningerne ikke har loftsrum betyder det, at den varme luft fra selve boligen møder den kolde luft fra taget – og dette danner kondens, som risikerer at få tagstrukturen til at rådne, som naturligvis vil kræve en renovering.
Ofte kan mange problemer løses ved at vedligeholde taget korrekt. Der er naturligvis også tilfælde, hvor taget ikke er bygget korrekt, eller hvor der er sket direkte fejl i konstruktionen af taget, og hvor der dermed skal mere til for at få et sundt og tæt tag.
Udsatte huse med flade tage
Flade tage var særligt populære fra starten af 1950’erne og indtil 70’erne. Har du et hus med fladt tag fra den periode kan det være en meget god idé at se taget efter. For i den periode var den tagpap, som blev benyttet, ikke af en fabelagtig god kvalitet og havde dårlig eller mangelfuld udluftning.
Teknologien fra 50’erne og 70’erne omkring huse med fladt tag var heller ikke specielt veludviklet. Dette gav ofte problemer med vandnedsivning og råd i træunderlagene.
I dag er teknologien omkring huse med fladt tag væsentlig bedret, og tagpap er nu bygget til at kunne klare ikke bare regn og sne, men også solens stråler. Og vedligeholder du dit tag korrekt kan det holde i mange år.
Vær opmærksom på, at du ikke længere må konstruere et helt vandret tag. Flade tages opbygning skal idag have en vis hældning på mindst 2,5 cm pr løbende meter. Denne lille hældning er for at forhindre, at regn, sne og smeltevand bliver liggende på taget.
Det at vandet frit kan løbe af tagets lille hældning og hen mod en tagrende eller en nedløbsbrønd mindsker risikoen for rådskader, svampe og skimmel, som derfor er langt mindre end på de helt flade tage.
Har du problemer med din taghældning, så kan det effektivt rettes til, hvortil mange professionelle ville mene, at man med fordel kan etablere udvendig efterisolering, hvis den nuværende isolering af konstruktionen skulle være af dårlig kvalitet.
Der er mange forskellige faktorer der kan lede til en efterisolering af det eksisterende tag, men det kan med fordel udføres for et bedre indeklima, som afhjælper miljøet.

Anderledes kontruktion af undertag
Selve tagkonstruktionen til et fladt tag med tagpap kræver et fast underlag. Dette kan f.eks være krydsfinér, tagbrædder eller trædefast isolering som f.eks Rockwool.
Mens krydsfinér kan risikere at tiltrække skimmel og tagbrædder er den dyreste, men også den bedste løsning, kan det være interessant at overveje at benytte isoleringen som underlag for dit flade tag. Det har den fordel, at du vil undgå kondens som nævnt tidligere i artiklen og dermed beskytte dit tag mod svampe, skimmel og råd.
Det at grundmaterialerne i dag er af langt bedre kvalitet end de materialer, som blev benyttet i 60’erne og 70’erne gør, at du med ro i sindet kan bygge, eller renovere, et fladt tag. For også selv om byggemoden ikke benytter flade tage som i tidligere tider, så er der rent byggemæssigt intet til hinder for at gøre det.
Og så er der en del arkitekter, som holder af at designe huse med fladt tag.