Står du og skal have nyt gulv, er et plankegulv et oplagt valg. Et plankegulv giver din bolig karakter, varme og et helt specielt udseende. Det har en værdi, som intet andet gulv vil kunne give.

Men hvor kan et plankegulv lægges, og hvor skal du helst ikke lægge det? Hvordan kan det overfladebehandles, og hvilke fordele er der? Og hvad koster det at lægge et plankegulv? I denne guide til dit nye plankegulv sætter vi fokus på disse emner.

5/5 - 1 Stemmer

Hvad koster plankegulv?

Hvis du skal have nyt gulv i din bolig, kan det være fristende at se først på prisen og bagefter på alt det andet. Med plankegulv er dette ikke en god fremgangsmåde.

Ser du kun på prisen er plankegulv klart blandt de dyreste typer gulve, du kan finde på markedet. Men er det nu også helt rigtigt?

Hos diverse gulv brands bliver det med det samme klart, at plankegulv sagtens kan være en dyr fornøjelse.

Her kan du se kvadratmeterpriser for flere slags trægulve og derfor finde ud af, at den billigste gulvtype i træ, laminatgulv, koster op til 400 kroner, mens parketgulv sniger sig op på 600 kroner og antikke trægulve kan ende omkring 700 kroner per kvadratmeter.

Og så er der plankegulvene, som ryger op omkring tusind kroner per kvadratmeter.

Det virker pebret, men er reelt det hele værd. For plankegulve har en fantastisk lang levetid. På borge og slotte og i en del kirker er mange gulve i træ. Dette er plankegulve fra hundreder af år tilbage i tiden, hvor der ikke var andre valg end netop disse planker som basis for en spisestue, et kirkerum eller en tronsal.

Vælger du et plankegulv, så er det et valg for livet. Og du behøver kun at vedligeholde det korrekt (lidt lak eller olie samt en nedslibning indimellem) for at være 100% sikker på, at der ikke skal lægges nyt gulv igen i resten af dine dage.

Dette gør plankegulvet til en investering, ikke en udgift. Og skulle du en dag ønske at sælge dit hjem, vil det ofte have en højere værdi på grund af plankegulvet.

sparetip
 
Nem måde at hente en bedre plankegulv pris:

Vores bedste tip til læserne er altid at indhente flere tilbud.
Det er en nem måde, at kende til omfang & pris på lægning af plankegulv.
 
Specielt, når det er gratis og uforpligtende!
 
Du udfylder kun én formular, hvorefter 3 håndværkere giver dig deres bedste tilbud og handlingsplan.
Takker du ja, så sikres du gratis med 35.000 kr. fra 3byggetilbud.dk enterprisegaranti.
Det bliver ikke nemmere!

Klik her og hent dine 3 tilbud nu ❯

Lægning af plankegulv

Har du besluttet dig for at lægge et plankegulv, så vær opmærksom på, at der er to måder, hvorpå et nyt gulv kan anlægges:

Den første er ved at fjerne det eksisterende gulv. Herefter monteres det nye gulv.

Dette er den metode, som anvendes mest, fordi du får et helt nyt gulv til det rum, du er ved at renovere. Du får også muligheden for at korrigere eventuelle fejl og mangler ved det eksisterende gulv samt at udbedre eventuelle skader.

Måde nummer 2 er at lægge et såkaldt svømmende gulv. Det er et gulv, der ligger oven på det eksisterende gulv, men som ikke er fastgjort til det.

Dette medfører, at det nye gulv kommer til at ligge højere i rummet, samt at det nye gulv kan benyttes til at isolere yderligere.

At lægge det ene gulv oven på det andet kan specielt ved trægulve skabe problemer men mere om dette senere.

Er du i tvivl om, hvordan dit plankegulv skal lægges, så snak med en fagmand. Det er altid en god idé, for ellers risiskerer du at komme til at stå med et nyt gulv, som med det samme har behov for omlægning.

Hvor kan plankegulvet nemt lægges?

Du kan relativt nemt lægge plankegulv på flere slags gamle gulve. Beton- og epoxygulve er velegnede som underlag for et nyt plankegulv. Senere i guiden kan du finde en gennemgang af, hvordan du selv kan lægge dit plankegulv – med en speciel reference til netop betongulve.

Husk endelig at kontrollere, om gulvet, hvorpå du ønsker at placere dit nye plankegulv, er helt plant. Ellers risikerer du, at plankegulvet vil knirke og knage, og det kan godt være ret irriterende. Det er bedre at gøre arbejdet grundigt fra starten i stedet for at ærgre sig bagefter.

Du anbefales helt klart at tage eventuelle tæpper af det eksisterende gulv, inden du begynder at lægge dit plankegulv. Med et tæppe som underlag er du næsten 100% sikker på, at det nye gulv vil knirke frygteligt.

Du kan ydermere risikere, at tæppet begynder at rådne, hvis det bliver lukket nede under et nyt gulv. En yderst ubehagelig oplevelse.

Hvor er plankegulve svære at lægge?

Som tidligere nævnt, anbefales du at undlade at lægge dit plankegulv på et eksisterende trægulv. Det er fordi, et underliggende trægulv vil give sig, udvide sig og trække sig sammen alt efter fugtighed og varme i boligen.

Ligger to trægulve oven på hinanden er risikoen, at gulvene vrider sig i kontrast med hinanden, hvilket meget nemt kan give problemer og et absolut uhensigtsmæssigt slutresultat.

Har du allerede trægulv, så er det klart vores anbefaling at fjerne det, inden du går i gang med at lægge et plankegulv.

Sådan lægger du plankegulv

Nu du ved, hvor du kan og ikke kan lægge et plankegulv, er hér en guide, som tager dig igennem anlægningen af dette:

1. Først lægges fugtspærrer

Første trin er at lægge fugtspærrer på gulvet, så du er sikker på, at der ikke kommer fugt op nedefra. Underlaget skal ydermere være plant og stabilt, og du skal sørge for med jævne mellemrum at lægge strøer, som plankerne kan fastgøres til.

En strø er enhver af de parallelle bjælker, som udgør underlaget for et trægulv.

2. Korrekt lægning af plankerne

Nu er du klar til at starte med gulvlægningen. Det anbefales, at du lægger plankerne på langs ad indfaldende lys.

Læg første planke med minimum 15 mm afstand til væggen. Træ er et levende materiale, som udvider sig og trækker sig sammen, når luftfugtigheden skifter, og det er vigtigt at skabe plads til dette. Ellers risikerer plankegulvet at rejse sig på midten, og det er ikke en god situation at stå i!

3. Fastgør plankerne

Du fastgør plankerne med søm eller skruer direkte ned i strøerne. Bruger du skruer, er det en god idé at forbore, så bliver resultatet bedst.

4. Husk afstand til væggen

Når du er næsten færdig, så husk at skære den sidste planke til, så der er minimum 15 mm ind til væggen.

5. Tilskæring af fugtspærre

Er fugtspærrerne synlige over gulvkanten skal de skæres til.

Husk også

Skal du lægge plankegulv direkte på et betongulv, kræver det, at dine planker fastgøres direkte ned i betonen. Til dette kan du bruge elastilon, skruer eller lim. Husk at rette betonen til med flydebeton, hvis den ikke er helt plan.

Overfladebehandlinger på plankegulve

Når plankegulvet er lagt, er det tid at tænke på at overfladebehandling. Dette gælder naturligvis, hvis ikke det allerede er forhåndsbehandlet fra producentens side.

I dag kan plankegulvene fås både i en allerede behandlet udgave – så du kan både vælge din finish fra starten – eller ubehandlet, hvor du efter at have lagt gulvet kan bestemme hvilken overfladebehandling, det skal have.

Vælger du den sidste løsning, så husk at overfladebehandle med det samme, gulvet er på plads. Ubehandlet træ kan være meget modtageligt for smuds, snavs og uhensigtsmæssige fedtpletter.

Lakerede plankegulve

Lakerede plankegulve har i mange år været den stort set eneste mulige løsning for at passe på et trægulv. De fleste mennesker har den opfattelse, at lak er den mest holdbare løsning til træ, en bedre løsning end olie, specielt hvis du ønsker mindre vedligeholdelse.

Lak kan fås med forskellig glans, så du kan vælge om man skal kunne se, at dit gulv er lakeret eller ikke. Der er ret stor forskel på, hvordan et gulv, som er behandlet med en glansfuld silkemat lak og en ultramat lak, ser ud. Det første ser “lakeret” ud, mens det sidste meget ligner et oliebehandlet trægulv.

Olierede plankegulve

Benytter du olie i stedet for lak, kan dit plankegulv opnå en dybere, mere intens glød i sin oprindelige farve. Olien hjælper nemlig træets naturlige egenskaber med at træde frem og komme til deres ret.

Olierede plankegulve har den ubestridelige fordel, at du lettere kan pletbehandle (med en oliepleje), dér hvor gulvet bruges meget. En lakeret overflade skal derimod slibes lidt ned, inden hele overfladen får en genlakering. Slibes der ikke ned og lakeres overalt, kommer man til at kunne se dér, hvor du har pletlakeret.

Farvede plankegulve

Har du lyst til det ekstra pift i din bolig, så kan et farvet plankegulv være løsningen, du er ude efter. Der findes mange forskellige farver at vælge imellem – lyse, møre, hvide, grå – hvad du end er ude efter, kan et farvet plankegulv give dit hjem den finish og personlighed, du ønsker.

Skulle du ikke kunne finde den farve, du leder efter, kan løsningen være selv at male. Snak altid med en fagmand, inden du går igang med den slags projekter.

Ubehandlede plankegulve

Du kan som allerede nævnt vælge at lægge et ubehandlet plankegulv. Husk endelig på at overfladebehandle, så snart gulvet er lagt, så du undgår ubehagelige overraskelser i form af pletter, snavs og smuds.

Lige så glad du kan være for et flot, nylagt trægulv, lige så hurtigt kan du blive meget ked af det, hvis ikke du overfladebehandler gulvet med det samme.

Børstede plankegulve

Børstede plankegulve er noget helt unikt. En helt speciel børsteteknik fjerner plankegulvets bløde overfladetræ og lader dermed træets åretegninger træde frem.

Børstede plankegulve kan fås både i farvede og ufarvede udgaver. Og mens den ufarvede version er flot i sig selv, så er det ved hjælp af farve, at de mange detaljer i træet rigtig kommer til deres ret.

Man kan sige, at er et børstet plankegulv i sig selv en måde at vise din personlighed på, så er et børstet plankegulv med farve det dobbelt så meget.

De afsluttende ord

Nu ved du meget mere om plankegulve. Der er kun lige én enkelt detalje, som du lige skal have med, inden vi slutter af.

For det kunne jo være, at du ville ønske at lægge plankegulv på dit nye badeværelse.

Har du den idé, så husk at bede om plankegulv til vådrum. Almindelige plankegulve kan ikke tåle fugten på et badeværelse – og det ville være ærgerligt at stå med et stykke spildt arbejde, fordi der er gået skimmel og råd i dit fine, nye trægulv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

9 + five =

Artikler du måske vil synes om