De fleste danskere foretrækker et lækkert trægulv i deres hjem. Vi har derfor lavet en guide til dig, som overvejer et nyt trægulv i din bolig.

Her kan du læse om dine forskellige muligheder, du har, samt fordele og ulemper ved de forskellige trægulve. I guiden får du også en forklaring af, hvorfor du skal vælge en professionel gulvlægger.

4.8/5 - 6 Stemmer

Hvad er et trægulv?

Et trægulv består, som navnet lyder, af træ. Du kan dog få trægulve som planker, brædder, stave, klodser eller som et lamineret trægulv. Som udgangspunkt når du står og skal vælge et trægulv, skal du forholde dig til, om du ønsker et bærende eller ikke-bærende trægulv.

Et bærende trægulv kan holde til at bære vægten af dine møbler og mennesker generelt. Et ikke-bærende trægulv er en gulvtype, som du kan beklæde det eksisterende bærende undergulv med. 

Når du skal vælge et trægulv i dag, er der uendeligt mange muligheder at vælge imellem. Du kan vælge mellem forskellige træsorter, overfladebehandlinger og sortimenter. Det store sortiment og udvalg af trægulve skyldes, at næsten 80 % af de danske husstande i dag er beklædt med trægulve.

Der er derfor stor efterspørgsel efter trægulve, da det er danskernes foretrukne gulvtype. Trægulve giver dig mulighed for at kunne invitere naturen indenfor husets fire vægge. Det giver en varme og sjæl i hjemmet, som du ikke kan få ved betongulve, epoxygulve eller andre gulvtyper. 

Da trægulve er et naturprodukt, lever det stadig videre i din bolig. Du får som regel trægulvene som de kommer fra naturen side i forhold til farve og struktur. Her kan du dog vælge mellem forskellige træsorter, alt efter om du ønsker et lyst eller mørkt trægulv. 

Hvis du derfor overvejer at lægge trægulve i dit hjem, bør du undersøge markedet og forholde dig til, hvad der vil være den rette løsning for din bolig. 

sparetip
 
Nem måde at hente en bedre trægulv pris:

Vores bedste tip til læserne er altid at indhente flere tilbud.
Det er en nem måde, at kende til omfang & pris på lægning af trægulvet.
 
Specielt, når det er gratis og uforpligtende!
 
Du udfylder kun én formular, hvorefter 3 håndværkere giver dig deres bedste tilbud og handlingsplan.
Takker du ja, så sikres du gratis med 35.000 kr. fra 3byggetilbud.dk enterprisegaranti.
Det bliver ikke nemmere!

Klik her og hent dine 3 tilbud nu ❯

Vælg det rette trægulv

Når du får lagt et trægulv korrekt og ordentligt, er det en gulvtype, der kan holde i mange år frem. Du gør dig derfor klogt i at vælge et trægulv, som passer til ejendommens stil og æstetik.

Du kan vælge mellem forskellige trægulve alt efter smag og behag. Her har vi lavet en lille guide i, hvilke muligheder du har samt fordele og ulemper ved de forskellige valgmuligheder.

Gulvtype 1: Gulvbrædder

Gulvbrædder er måske bedre kendt som plankegulve i massivt træ, som er afhøvlet og pløjet. Du kan få gulvbrædder i forskellige træsorter og tykkelser. Her er der dog et minimumskrav om, at de skal være 42 mm i tykkelsen og 100 mm i bredden. 

Hvis du leder efter et bærende plankegulv, er det vigtigt at være opmærksom på, hvilken træsort du vælger. Det er ikke alle træsorter, som er beregnet til at kunne fungere som bærende brædder. Det kræver, at det er en træsort med en vis styrke og hårdhed, så det kan holde til den store last i mange år frem. 

Du kan i dag finde gulvbrædder, som er fremstillet af fyrretræ, gran, douglas, eg og ask. 

Fordelen ved at bruge gulvbrædder er, at du har et massivt trægulv, hvor du tydeligt kan se årene og strukturen på træet. Det er unikt fra træ til træ og giver et personligt præg til hjemmet. Derudover er det på grund af tykkelsen næsten uopslideligt, da der er til en del slibninger, så det kommer til at se pænt og nyt ud igen. 

Du kan forvente, at der ca. slibes 2 mm ned pr. gulvafslibning ud af en tykkelse på minimum 42 mm.

Det er ideelt med gulvbrædder i ældre ejendomme, hvor der ikke er et bærende undergulv.

Gulvtype 2: Parketgulve

Har du et bærende undergulv i din bolig i dag, kan du uden problemer lægge et parketgulv af træ. Her kan du vælge mellem forskellige parketgulve alt efter, hvilken træsort du er til, og hvilket design der passer til boligens indretning. Du kan her vælge mellem træsorter som eg, ask, bøg, merbau, jatoba og wengé. Det afhænger meget af huset æstetik, stil og din egen smag.

Parketgulve kan du enten få som trægulve, der ligger på række i rektangulære former, som større planker eller som sildebensparket. Her kan du overveje et gulv med klikfunktion. Det er lettere at lægge, og der kan være penge at spare, hvis du hyrer en professionel gulvlægger til opgaven. 

lægning af laminatgulv

Type 3: Laminatgulve

Laminatgulv er et trægulv, der består af tynde lamelbrædder. Her er det øverste slidlag under 2 mm og typisk et printet billede af den aktuelle træsort.

Du kan i dag få laminatgulve med fotografisk gengivelse af stort set alle træsorter og forskellige mønstre. Der bør derfor være noget for enhver smag og stil. Du kan vælge mellem træsorter som f.eks. ask, eg, bøg, valnød, kirsebær, fyr, mahogni og ahorn.

Det er en prisbillig løsning for dig, som ønsker et trægulv i dit hjem, uden at det kræver den helt store investering. 

En af de store fordele ved laminatgulve er, at de ikke skal have nogen former for overfladebehandling på samme måde som parketgulve og gulvbrædder skal have.

Der er forskel på pris og kvalitet, når det kommer til laminatgulve. Du skal derfor være opmærksom på, hvilket laminatgulv du vælger til din bolig, da de billigste på markedet oftest ikke holder særlig længe.  

Hvad kræver det at vedligeholde et trægulv?

Når du skal vedligeholde et trægulv, er der som udgangspunkt to valgmuligheder at vælge imellem. Du kan enten vælge en gulvafslibning eller en gulvafhøvling. En gulvafhøvling er det største indgreb, og noget som sjældent bliver anvendt, desto mindre det er nødvendigt. Det kan være aktuelt med en gulvafhøvling, hvis der er større skader og ujævnheder i trægulvet eller efter en vandskade.

Da det er et større indgreb i trægulvets overflade, kan det være risikofyldt selv at kaste sig ud i. Vi anbefaler derfor at hyre en gulvlægger, så du er sikker på, det bliver udført korrekt. Hvis ikke det bliver gjort korrekt, kan du hurtigt komme til at ødelægge gulvet, og der skal derfor i stedet helt nyt gulv til. 

En gulvafslibning er den mest normale løsning, når du er ved at være træt af at se på de små mærker, misfarvninger og slitage, der er i dit trægulv, som kommer ved dagligt brug. Ved en gulvafslibning vil dit gulv blive slebet ca. 1 mm ned i træet, så det igen får en flot og jævn overflade, som vil se ud som ny igen. 


Overfladebehandling

Du kan i samme omgang overveje at give dit trægulv en overfladebehandling, så det bliver mere modstandsdygtigt over for små ridser fra dine møbler, eller hvis der bliver spildt væske. 

Hvis du vælger en overfladebehandling af dit trægulv, er det vigtigt at tage hensyn til træsorten, gulvmaterialets type, og evt. hvor meget fugt det kan tåle. 

Hvad koster et trægulv?

Hvis du har besluttet dig for at lægge et trægulv i din bolig, er næste skridt at finde ud af, hvilket trægulv du ønsker at lægge, og hvad det vil koste alt i alt. Prisen på et nyt trægulv afhænger af flere faktorer. Det er faktorer, du skal tage stilling til i forhold til den endelige løsning.

Først og fremmest skal du finde ud af, om du ønsker gulvbrædder, parketgulve eller laminatgulv i din bolig. Herefter skal du tage stilling til, hvilken træsort du ønsker at gå med. Her er der forskel i prisen alt efter, hvilken træsort du vælger. Du bør være opmærksom på træsortens hårdhed og hvad de forskellige træsorter kræver af vedligeholdelse.

Til sidst skal du vælge, om du ønsker en overfladebehandling for at passe bedre på dit trægulv og forlænge levetiden. Her er der forskellige overfladebehandlinger at vælge imellem, som naturligvis har forskellige priser. Din endelige pris for hele løsningen vil derfor afhænge af, om du vælger en lakering, oliering, sæbebehandling eller ludbehandling.

Når du har en klar beslutning på alle disse faktorer, der kan påvirke prisen, kan vi anbefale at du indhenter flere tilbud hos forskellige gulvlæggere. Det giver dig en god indikation af prisniveauet, og hvad du kan forvente af garanti på det udførte arbejde. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

twelve + fifteen =

Artikler du måske vil synes om