En ombygning eller en renovering kan være mange ting. Spændende, udfordrende, frustrerende. Vi giver dig her fem gode råd til, hvordan du forbereder dig…

Lav en liste

En ombygning eller en renovering kan være mange ting. Spændende, udfordrende, frustrerende. Vi giver dig her fem gode råd til, hvordan du forbereder dig bedst muligt.

Bedøm indlæg

Først skal du have overblik. Sæt dig ned og notér alle dine behov og ønsker for boligen. Det kan være alt fra nyt køkken over mere lys på badeværelset til nyt tag. Alt skal med og alt er tilladt.

Derefter prioriterer du din liste. Det vigtigste først arrangeret lige dele efter praktiske behov og ønsker.

Det er lidt som at inddele efter nice-to-haveog need-to-have. Hvis taget er utæt, så skal udskiftningen af dette selvfølgelig øverst på din liste til ombygning og renovering.

Når din liste er færdig, er du første skridt på vejen. Du har nu et overblik og er klar til at lægge en mere konkret plan.

Læg en plan

Nu skal det hele gøres mere konkret. Hvad har du råd til? Hvornår skal du starte? Og hvor mange punkter på din liste skal laves samtidig?

Hvis der på din liste er punkter, som kræver, at du for eksempel vælter en væg eller på anden måde ændrer rumfordelingen, skal disse jo tages i betragtning i forhold til alle de tilstødende rum og planerne for disse.

Ligeledes giver det mening, at du – hvis du skal udskifte vinduer – slår dette punkt sammen med ønsket om at tilføje ovenlys. Der kan være mange penge at spare, hvis du indhenter et samlet tilbud på nye vinduer til hele huset. Også selvom det bliver en omkostningstung post i dit budget nu og her.

Derfor: Når du har overblikket, kan du få lagt en punkt for punkt-plan, som du kan følge fremover. Uanset om du forventer, at din renovering skal overstås på et år eller 10 år.


Tag gerne en erfaren byggeteknisk rådgiver med på råd fra start, så du sikrer dig, at du har fået alt med i dine overvejelser.

Få styr på budgettet

Nu kommer vi til den kedelige del. Der skal lægges et budget.

Oplist alle forventede udgifter og læg så minimum 20% oveni for alt det, du har glemt eller ikke kan forudse.

Gør igen brug af en erfaren rådgiver, der kan hjælpe dig med økonomien. På den måde sikrer du dig, at du er bedst muligt forberedt. Ellers risikerer du pludselig at stå midt i en ombygning, der bliver meget dyrere end ventet, og i værste tilfælde kan du ikke færdiggøre det, du har påbegyndt.

Husk den mentale forberedelse

En ombygning eller en renovering kan være en spændende og kreativ proces. Men det er også hårdt og kan slide på forhold og familieliv. Hav derfor styr på rollefordelingen på forhånd. Og overvej nøje, om du vil bo i boligen, mens ombygningen står på, eller om du skal bo et andet sted imens.

Dette punkt handler også meget om, hvor meget du gaber over på én gang. Skal hele boligen renoveres eller ombygges i samme ombæring, bliver det sikkert ikke muligt at bo der. Men er det blot en mindre ombygning eller renovering af gæstetoilettet, er der jo ingen ko på isen.

Alligevel anbefaler vi, at du – uanset projektets omfang – får talt det hele igennem med din familie, inden I begynder.

jumpstory download20200320 134851

Overskud til den reelle ombygning

Når du har styr på ovenstående punkter, er du klar til at påbegynde ombygningen eller renoveringen af din bolig. Og husk så at nyde det.

Selvom den slags let virker uoverskuelig, når du står midt i byggerod og støv og mangler dit køkken, så er det et projekt, som du selv har valgt at kaste dig over.

Uanset hvor godt du har forberedt dig, så vil der ske uforudsete ting. Og du vil blive træt af det hele undervejs. Men forsøg alligevel at nyde det. Du vil helt sikkert glæde dig over resultatet, når du er færdig.

Det er altid en god ide, at få hjælp fra byggetekniske rådgivere fra starten af, så du er sikker på at få lagt en god plan og ikke har glemt nogle vigtige forhold, som kan give udfordringer senere i processen. 

Har du hyret en entreprenør til renoveringen, så anbefaler vi dig også at have styr på entreprisekontrakten, så du har styr på alle aftaler, og der ikke kan opstår nogen misforståelser mellem dig og entreprenøren. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om