Danskerne har fundet en ny glæde for orangerier, hvilket i øvrigt er fuldstændigt forståeligt. Et orangeri er et herligt tilflugtssted i haven eller fantastisk til aftensmaden.
Har du overvejet et orangeri i haven, men er i tvivl om det sidste? Måske stiller du dig selv spørgsmålet, drivhuse, orangerier – Hvad er forskellen enlig? Uanset hvad så vil vi i denne komplette guide dele alt vores erfaring fra over timelange research og gøre dig klogere på alt, hvad der stikker bag orangeriet.
Hvad koster et orangeri?
Prisen for et orangeri er ikke altid billigt. Orangeri priser kommer an på, om du vil have færdige udgaver eller special byggede løsninger.
Et orangeri vil koste mellem 32.000 – 160.000 kr.
Dette betyder ikke at din orangeri pris vil ligge i den dyre ende, og at der ikke kan købes et flot orangeri i den billige ende. Du kan bruge et orangeri tilbud til at hjælpe dig til en bedre pris, mens du ligeledes kan kigge igennem, hvad der er brug for, og hvad der bliver overflødigt.
Nej tvært i mod.
Markedet er fyldt med flotte orangerier, som vil behage de fleste. Orangerier priser er meget forskellige, da der findes så mange store orangerier.
Vores bedste tip til læserne er altid at indhente flere tilbud.
Det er en nem måde, at kende til omfang & pris på opsætningen af orangeriet.
Specielt, når det er gratis og uforpligtende!
Du udfylder kun én formular, hvorefter 3 håndværkere giver dig deres bedste tilbud og handlingsplan.
Takker du ja, så sikres du gratis med 35.000 kr. fra 3byggetilbud.dk enterprisegaranti.
Det bliver ikke nemmere!
Sådan genkender du et orangeri
Drivehuse, orangeri eller udestuer? Det kan være svært at kende forskel på de tre typer tilbygninger og man skal finde frem til definitionen, før det bliver helt klart.
Orangerierne kommer fra de franske slotte og var et sted til opbevaring af bloster og planter om vinteren. Derfor var orangerierne ofte mægtigstore bygninger, som tidligere var forbeholdt overklassen. Det er ikke længere tilfældet.
Orangeriet var tiltænkt opbevaring af flere citrustræer samt andre stedsgrønne planter, som jo ikke længere er et virkelighedsbillede for den almene danker. Nu kan du nyde dit orangeri med eller uden eksotiske planter.
Byggestilen er den samme på et orangeri som på udestuen, men den helt klare forskel er at udestuen altid er tilknyttet boligen. Der kan også være andre hensigter med et orangeri, som er opbevaringen af eksotiske planter.
Orangeri eller drivhus?
Drivhuset og orangeriet har på sin vis sammenligninger, men som vi lige har gennemgået, så bygges et typisk orangeri som en udestue, hvor hele familien kan nyde planterne i et dejligt miljø.
Dette miljø består ofte af et betongulv med afslappende møbler eller et spisebordsopsætning, som af nogle beskrives som en lille oase.
Her er drivhuset lidt anderledes.
Drivhuset tænkes mere som et væksthus, hvor arbejdet har hovedprioritet. Tanken med et drivhus er til vækst af de planter, som ikke holder hele sæsonen i haven. Tomater, vindruer med mere er altså de typiske planter, du ser i et drivhus, men orangeriet har typisk flere potteplaner eller permanente planter til pynt.
Du kan bruge drivhuse, orangeri, vinterstuer / udestuer på samme måde, selvom deres oprindelige formål var en smule forskellige.
Isoleret orangeri eller ikke?
Nutidens orangerier kan uden problemer blive isoleret ved hjælp af blandt andet termoglas og dybdeisoleret betondæk, som regulerer varmen i bygningen.
Det ses også ofte, at der benyttes tag eller lavenergivinduer med stop-sol funktion i glasset til at forhindre solens stråler og varme. Til trods for dette giver det dine grønne venner nok energi til at overleve.
Hvad end du vælger skyde-, sving- eller opdelte døre, så er det vigtigt, at de er isolerede. Det sikre nemlig, at vinterens frost og kulde ikke får tilstedeværelse i orangeriet.
Et isoleret orangeri kan i pricippet nydes året rundt, hvis vejet tillader det. Du får altså mere tid i orangerier årligt, som er isolerede. Du må gerne benytte godkendte elvarme metoder i orangeriet.
Generelt set vil du gerne sikre, at orangerier har en vis form for isolering igennnem termoglas eller lignende. På den måde kan dine forskellige planter også bedre holde vinteren over modsat de fleste oplever i et drivhus.
Opvarmning i orangerier
Det kan være enormt hyggeligt med opvarmning i et helårs orangeri. Når det kommer til opvarmning, så gælder disse regler lidt på samme måde som ved en udestue eller pavillon.
Du må gerne skabe lidt hygge med en mindre brændeovn eller biopejs for at komme væk fra den drivhuslignende stemning. Skulle du ikke ønske ild i dette rum, så kan du benytte dig af el-radiatorer eller blæsere, som også opfylder opgaven tilstrækkeligt.
Det kan få mere ro på dine gæster, som ikke kan lide ild og planter samlet.
Regler for orangerier
Det er ikke alle, som ved, om et orangeri kræver byggetilladelse, hvilket også kan være et svært spørgsmål at besvare til tider. Læs derfor de forskellige punkter herunder for at opdatere dig yderligere.
- Noget af det vigtigste for bygningsreglementet at vide er, om orangeriet er opvarmet. Er orangeriet det, er det vigtigt, at den lever op til de moderne krav for tilbygninger.
- Er et orangeri opvarmet året rundt kan det ses på helt anderledes. Det kunne her ses til beboelse.
- Får et orangeri status som beboelse, så skal forsikringsselskabet have besked.
- Grundens bebyggelsesprocent skal tages i betragtning. Det er specielt vigtigt, da et orangeri kan tage mere plads på grunden. Bebyggelsesprocentdelen ligger som oftest på maksimalt 30% for huse i parcelhuskvarter. Har du flere småbygninger, skal de alle ligges sammen.
- Elektriske varmemetoder må naturligvis gerne tages i brug. Dette glæder blandt andet elektriske radiatorer, varmeblæsere med mere.
- Tilbygningen skal ligge minimum 2,5 meter fra naboens skel.
- Orangerier kan undgå at leve op til de skærpede isoleringskrav i Bygningsreglementet, BR15.
- Som følge af BR18 i Bygningsreglementet skal kommunen ikke kontaktes for byg af drivhus samt andre småbygninger under 50 kvadratmeter.
- Under samme BR15 skal denne et orangeri overholde regler for en sekundær bygning.