Har du en drøm om at dyrke dine egne grøntsager i baghaven? Så kan et drivhus være den perfekte investering. Spørgsmålet er bare, hvordan du kommer bedst fra start.
I denne artikel kan du læse mere om, hvad et drivhus koster, hvordan du vælger det rette og hvordan du gør det forårs- og vinterklar.
Hvad koster et drivhus?
For at give dig så retvisende en pris på et drivhus, kan vi dele priserne op efter de forskellige drivhustyper, der findes. Dem kan du selvfølgelig også læse meget mere om i næste afsnit.
Et klassisk drivhus finder du i en prisklasse mellem 3.200 kr. og 30.000 kr. og opefter. Det er typisk kvadratmeterne, der er med til at afgøre, hvor høj prisen bliver.
Et vægdrivhus kan spænde mellem ca. 1.600 kr. og 21.000 kr., alt efter hvor du køber det.
Et orangeri vil typisk være i den dyrere ende, og her kan priserne starte ved 24.000 kr. og koste helt op til 50.000 kr.
Minidrivhuset er den variant, hvor du nemmest kan komme i gang, hvis vi forholder os til budgettet. Priserne ligger typisk mellem de 100 kr. og fra 2.000 kr. og opefter.


Vores bedste tip til læserne er altid at indhente flere tilbud. Det er en nem måde, at kende til omfang & pris på dit nye drivhus. Specielt, når det er gratis og uforpligtende! Du udfylder kun én formular, hvorefter 3 håndværkere giver dig deres bedste tilbud og handlingsplan. Takker du ja, så sikres du gratis med 35.000 kr. fra 3byggetilbud.dk enterprisegaranti. Det bliver ikke nemmere!
Klik her og hent dine 3 tilbud nu ❯Værd at vide om drivhuse
Hvis du overvejer at anskaffe dig et drivhus, så vil du opdage, at der findes mange forskellige typer. Herunder bliver du hjulpet mere på vej til, hvordan du finder det, der kunne passe dig bedst. For at få succes med at anskaffe dig et drivhus, så er det et must, at du vælger det rette.
Drivhuse findes i forskellige varianter
Der findes en række forskellige drivhuse, og visse typer kan være mere ideelle end andre til at dyrke bestemte ting. Men lad os tage det fra en begyndelse.
Det klassiske drivhus
Når du undersøger drivhusmarkedet, vil du falde over det klassiske drivhus. Det klassiske drivhus er den variant, som formentlig ses flest af i de danske haver. Det er kendetegnet ved dets sadeltag, og så kan du dyrke diverse grøntsager, frugter, blomster og planter.
Vægdrivhuset
Vægdrivhuset har fået dets navn, da taget har en ensidet hældning, som gør det perfekt til at stille op ad din husmur. Denne type drivhus er ideel, hvis pladsen er trang i din have. Som en ekstra bonus kan vægdrivhuset dog også fås i mange størrelser. Du finder både de relativt små og dem, hvor der er plads til et cafébord, en bænk m.m.
Vægdrivhuset kan bruges til at dyrke alt fra agurker, tomater eller diverse frugter og grøntsager, du foretrækker.
Orangeriet
Har du et ønske om at dyrke citrusfrugter eller andre sydlandske frugter? Så er et orangeri lige det, du står og mangler.
Orangeriet er kendetegnet ved, at det ofte kun er drivhusets sider, der har vinduer. Samtidig er det også ideelt som et lille opholdsrum, du kan indrette lige, som du vil.
Minidrivhuset
Hvad end du mangler plads eller måske synes de større drivhuse er for dyre, så kan minidrivhuset være et godt alternativ.
Minidrivhuset passer både på altanen, terrassen og selvfølgelig i haven. Minidrivhuset er ideelt til at dyrke diverse krydderurter.
Drivhuse i forskellige størrelser
Drivhuse findes i mange forskellige størrelser. Det betyder også, at du kan købe et drivhus efter, hvor meget plads du har i haven, på terrassen eller altanen. Samtidig kan du også vælge ud fra, hvor meget du ønsker at dyrke, og om du ønsker siddepladser eller ej.
Starter vi med minidrivhuset, finder du mange forskellige størrelser, og alt fra 65 cm x 65 cm x 85 cm og op til 215 cm x 200 cm x 100 cm. Vægdrivhuset findes fra under 1 kvadratmeter og op til 13 kvadratmeter og derover. Det klassiske drivhus varierer alt mellem 5 kvadratmeter og 21 kvadratmeter og op. Og til sidst finder du orangeriet mellem 8 og 20 kvadratmeter og op.
Hvordan skal det placeres i haven?
Når du anskaffer dig et drivhus, er det vigtigt, at det får den helt rette placering. Hvis du vil give dine grøntsager, frugter eller blomster de bedste vækstbetingelser, så skal drivhuset helst både få sol gennem dagen, men også gerne muligheden for skygge.

Gør drivhuset klar til de forskellige årstider
Det at have drivhus kræver selvfølgelig løbende vedligeholdelse, hvis du skal give dine grøntsager og frugter de bedste vækstbetingelser. Alt efter om du går ind i forårsperioden eller vinterperioden, så er der forskellige forberedelser, du kan gøre, når du har et drivhus. Du kan læse meget mere herunder.
Hvordan gør du drivhuset vinterklar?
Når de kolde vintermåneder nærmer sig, er vækstbetingelserne ikke gode for dine grøntsager. Det er derfor ekstra vigtigt, at du får drivhuset tømt, så du blandt andet kan holde skadedyr væk og undgå en tomatplanteskov, hvis du dyrker tomater.
Når du har ryddet drivhuset, kan du med fordel smide døde planter ud. Har du tomater, som er faldet af stilken, så fjern dem gerne, da du på denne måde kan undgå, at de afgiver frø i den jord, de ligger i. Hvis du har planter, der er ekstra sensitive, kan de placeres inde.
Gennemgå gerne jorden i de forskellige plantekasser. Du kan både fjerne frø, du ikke ønsker og hele det øverste jordlag, som kan være fyldt med planterester.
Det næste skridt er nu, at du skal rengøre dit drivhus. Det kan du med fordel gøre med brun sæbe. Sørg gerne for at vinduerne renses godt for både snavs og skimmelsporer, og hvis det er nødvendigt med flere omgange, så gør gerne det. Vurderer du samtidig, at fliserne i drivhuset trænger til rengøring, kan du også rengøre dem.
Afslutningsvist kan du flytte planter tilbage i drivhuset, som gerne må overvintre.
Hvordan gør du drivhuset forårsklar?
Hvis foråret er lige på trapperne, er det tid til at kigge på dit drivhus igen. Hvis ikke du fik rengjort drivhuset i efteråret, så er det vigtigt, at du gør det nu. På samme måde som om vinteren kan du rengøre alle flader med brun sæbe, lade det sidde omkring 15 minutter, og så kan du skylle det af med vand bagefter.
Hele formålet med at rengøre dit drivhus er at få bugt med både skadedyr og plantesygdomme, som kan påvirke de frugter og grøntsager, du vil dyrke. Har du f.eks. agurker, er der stor sandsynlighed for, at jorden er fyldt med spindemider og diverse insekt æg og plantesygdomme.
Hvis du heller ikke fik fjernet planterester fra plantekasserne, kan du gøre det ved at fjerne det jordlag, der ligger over og samtidig forny det med ny jord.

Hvad kan konkluderes omkring drivhuse?
Først og fremmest så findes der en række forskellige drivhuse, du kan vælge mellem. Det gælder alt fra det klassiske drivhus, vægdrivhuset, orangeriet og minidrivhuset.
Før du investerer i et drivhus, bør du overveje, hvad du vil dyrke, og hvad du har plads til. Der er nemlig varianter, som er mere ideelle end andre til forskellige grøntsager, frugter m.m.
Prisniveauet for et drivhus varierer utrolig meget. Tager vi de typiske drivhuse mellem 5 og 20 kvadratmeter, spænder priserne mellem 3.000 kr. og op til 50.000 kr.
Det er vigtigt, at du værner ekstra meget om dit drivhus, før vinteren kommer, og før foråret nærmer sig. Så er du nemlig med til at give de bedste vækstbetingelser for de planter, der kommer i drivhuset.
Sørg gerne for at rengøre drivhuset grundigt med brun sæbe, fjern gerne det øverste jordlag fra dine plantekasser og læg et nyt lag.