Sussi og Jens byggede et arkitekttegnet hus i forlængelse af en gammel villa med en stor have…

Sussi og Jens Lyngholm Heide havde netop færdigrenoveret deres hus i Åbyhøj i Aarhus, da de besluttede sig for at bygge et nyt. Med investeringen for øje havde parret nogle år tidligere købt et ældre hus kun 700 meter derfra. Den havde et stort grønt areal – nærmest en lille park – som baghave, og lige dér ville de gerne bygge deres nye hus.

Bedøm indlæg

– Vi vidste jo, at det nok var den eneste gang, vi ville få muligheden for at bygge et helt nyt hus, uden at skulle flytte område og tage børnene ud af deres institutioner, fortæller Sussi.

Aarhus Kommune sagde i første omgang nej til at udstykke grunden og dele den op i to, som ellers var Jens og Sussis oprindelige plan. Dog vendte kommunen tilbage og meddelte parret, at de gerne ville godkende byggeprojektet, hvis de lavede det om til et dobbelthus. Det betød, at det nye hus skulle bygges op ad det eksisterende hus. Det krævede, at husene også hang sammen rent visuelt, så man fik en samlet helhedsindtryk af de to ejendomme, når man kastede et blik på dem ude fra gaden.  


– Fordi det var et dobbelthus, sagde alle typehusfirmaer nej til projektet, fortæller Jens, som heldigvis har en god ven, der er arkitekt. Han hjalp med at tegne huset ud fra parrets ideer og drømme.

del 1 1

(1) Den store have blev for mange år siden brugt som kolonihaveområde. (2) Vinteren 2021 da skelettet af det arkitekttegnede hus var opsat. (3) Da fundamentet var støbt, brugte Kate på 4 år huset som cykelbane. Da det nye hus hænger sammen med det gamle, betegnes det som et dobbelthus. Sussi og Jens har dog solgt det oprindelige hus. 

del 1 3

Byggeprocessen har været op ad bakke

Efter byggetilladelsen og arkitekttegningerne var på plads, fandt Sussi og Jens et entreprenørvirksomhed i Silkeborg, som gerne ville stå for hele byggeprojektet.

– Vi har tidligere prøvet at projektstyre en renovering selv, og det er en kæmpe tidsrøver. Så det ville vi gerne undgå denne gang. Derfor købte vi en færdig pakke hos et entreprenørfirma i Silkeborg, fortæller Jens og tilføjer:

– Eller det troede vi i hvert fald. Men vi endte desværre med at skulle koordinere rigtig meget selv. 

Sussi og Jens fik solgt deres daværende bolig med ti måneders overtagelse, så de var sikre på, at deres nye hus ville stå klar til overtagelse, inden de skulle flytte fra det gamle. Ifølge entreprenørfirmaet, som skulle stå for hele byggeprocessen, var det ikke noget problem. Faktisk ville de være færdige langt før den ti-måneders lange deadline. Tidsplanen skulle dog vise sig at blive skubbet flere måneder. 

Vælg en uafhængig rådgiver

– Ét skridt frem og to tilbage – det må være overskriften på vores byggeprojekt, siger Jens og fortæller, at han og hustruen Sussi mildest talt er utilfredse med entreprenørfirmaet, som de har haft til at stå for byggeprojektet.

– Byggefirmaet har generelt været dårlige til at synliggøre, hvor langt de var i processen, selvom vi spurgte dem hele tiden. Det var meget frustrerende at vi endte med at skulle flytte rundt med to små børn i flere måneder. Især fordi det netop var dét, vi forsøgte at undgå med den lange overtagelsesperiode, fortæller en frustreret Sussi. 

del 1 4

Husets køkkenalrum på 65 m2 er familiens samlingspunkt. Jens og Sussi har prioriteret store vinduespartier, akustikpaneler, sildebensparket og ovenlysvinduer.

del 1 5

Parret fortryder, at de i kontrakten med byggefirmaet ikke satte ugebøderne på 50.000 frem for 10.000 kroner. For de mærkede tydeligt, at de blev nedprioriteret til fordel for entreprenørens andre byggeprojekter.

– Vi var ikke grundige nok i at indhente tilbud fra forskellige entreprenørfirmaer, fortæller Jens og fortsætter:

– Et rigtig godt råd er at få en byggeteknisk rådgiver udefra med fra start. Vi fik en byggesagkyndig til at gennemgå huset, inden vi flyttede ind. Han havde 50 punkter, som skulle udbedres. Så ham ville vi da gerne have haft med undervejs.  

Naboskab og fremtidsdrømme

Heldigvis har byggeprocessen ikke kun båret præg af dårlig kommunikation og manglende projektstyring. Sussi og Jens har eksempelvis været rigtig glade for arkitektens hjælp med at designe huset. Og så har de haft en rigtig god oplevelse med Aarhus Kommune, som har givet god rådgivning, kort sagsbehandlingstid og en problemfri proces.

– Og så er vi virkelig heldige med vores naboer. De har jo pludseligt fået et kæmpe hus i deres baghave, men de har simpelthen taget det så pænt, og vi har haft en god kommunikation om forskellige kompromisser hele vejen igennem, fortæller Sussi.

Nabohuset, som nu hænger sammen med familiens nye bolig, har de solgt til et andet par med en datter på samme alder, som deres yngste datter Marie. Lige nu har de frit udsyn til hinandens haver, men næste punkt på Jens og Sussis liste er netop at få styr på haven. De vil have sat et stakit op sammen med et udendørs vildmarksbad og en gennemgående træterrasse rundt om huset. 

del 1 2

(1) Arkitekten så muligheder, som Sussi og Jens aldrig selv havde tænkt på. Et eksempel er ovenlysvinduet ved hovedindgangen, som giver et naturligt lysindfald. (2) Især Sussi går meget op i boligindretning, og det ses tydeligt i husets samlede udtryk.

Med indflytning i slutningen af september 2021, har familien Lyngholm Heide nu boet i huset i lidt over halvanden måned. Og de er meget glade for resultatet. På trods af den frustrerende byggeproces, er Sussi og Jens gode til at se det positive i deres boligsituation.

– Vi er rigtig glade for endelig at være flyttet ind. De fleste har jo prøvet på et eller andet tidspunkt i livet at bo i en lille skodlejlighed på 50 m2 med fugt på væggene. Så vi husker selvfølgelig at sætte pris på alt det, vi har i dag, fortæller Sussi med et stort smil. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om