Nyt køkken, nyt badeværelse… Mange danskere er lige nu i gang med at renovere bolig. Det forventes, at renoveringsmarkedet vil vokse med otte procent i 2021…

Flere vil renovere og forbedre deres bolig

Nyt køkken, nyt badeværelse… Mange danskere er lige nu i gang med at renovere bolig. Den seneste prognose fra Dansk Industri viser, at det forventes, at renoveringsmarkedet vil vokse med otte procent i 2021.

Bedøm indlæg

I takt med at størstedelen af danskerne har tilbragt mange timer hjemme det seneste år, haft mindre rejsetid til eksotiske feriedestinationer og fået udbetalt deres indefrosne feriepenge, så har mange fået blod på tanden til at investere mere tid og penge i deres bolig.

Drømmer du om den store renovering eller tilbygning, skal du dog væbne dig med tålmodighed. For den stigende interesse for boligrenovering påvirker ventetiden på håndværkere. Allerede i efteråret 2020 kunne flere håndværkere ikke følge med efterspørgslen, og det gav lang ventetid og høje priser.

architecture 1857175 1280 1

Stort fokus på renovering i 2021

Der blev bygget rekordmange boliger i 2020, og den store aktivitet på boligmarkedet fortsætter ind i 2021, nu også med fokus på renoveringsområdet. Det skriver Dansk Industri i rapporten ”Bygge- og anlægsbranchen trodser coronakrisen og venter fremgang” fra april 2021.

I rapporten skriver de blandt andet, at de stigende boligpriser, afdrag på boliglån og lave renter medfører, at boligejerne oplever stigende friværdier, som gør dem mere investeringsvillige. Det vil sige, at friværdien kan bruges på at forbedre boligen med for eksempel nyt køkken, ny bad, nye vinduer og nyt tag.

Dansk Industri skønner derfor, at den stigende friværdi vil være med til at øge aktiviteten på markedet for renovering og vedligeholdelse. Også fordoblingen af håndværkerfradraget i 2021 og udbetalingen af de indfrosne feriepenge vil give boligejerne gode muligheder for at finansiere deres boligrenovering.

pexels photo 1

Prisen på byggematerialer stiger

I rapporten sætter Dansk Industri også fokus på udfordringen med stigende priser på byggematerialer. De stigende priser skyldes en kombination af forsyningsudfordringer på grund af coronakrisen, en beskyttelse af landenes eget erhvervsliv mod konkurrence udefra, øgede transportomkostninger og en massiv efterspørgsel fra Kina.

”Branchen er udfordret af stigende priser på en række vigtige byggematerialer, som skyldes høje materialepriser kan udfordre byggebranchen, men vi vurderer ikke problemet vil lægge en dæmper på aktiviteten i branchen pga. den store efterspørgsel”, skriver Dansk Industri i rapporten.

Især metalindustrien og vvs’erne kan mærke prisstigningerne. Stålproduktionen blev især ramt, da verden begyndte at lukke ned i 2020. Dette medførte, at mange stålproducenter i Kina skar kraftigt ned i produktionen. Og det fik så priserne til at stige. Ifølge tal fra Danmarks Statistik rammer prisindekset for jern og stål det højeste niveau siden 2012. Det skriver TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal.

roof truss 3339206 1280 1

Må håndværkeren hæve prisen på sit arbejde?

Nu ved vi, at flere byggematerialer er steget i pris. Og det kan i den grad påvirke prisen på dit byggeprojekt.

Men hvem skal så betale prisstigningen i byggeprojektet, hvis du lader en entreprenør stå for det? Og har entreprenøren ret til at regulere sine priser midt i byggeprojektet?

Dansk Håndværk, som er en arbejdsgiverforening for små og mellemstore virksomheder inden for håndværk, byggeri, og industri, beskriver, hvordan man skal forholde sig – afhængig af hvilket aftalegrundlag du har indgået med entreprenøren.

Men du kan godt ånde lettet op. For de skriver blandt andet, at udgangspunktet er, at den tilbudte pris er fast. Det kræver en særlig aftale, før håndværkeren har ret til at regulere sine priser og dermed sende regningen for prisstigningen videre til kunden. For dig som forbruger er aftalen ofte baseret på standardvilkår, og det er tit AB-Forbruger, som bliver brugt, da den beskytter forbrugeren lidt mere end de andre vilkår.

Har man indgået aftalen på baggrund af AB-Forbruger, hvor håndværkeren bygger for en forbruger, er aftalen fast i hele byggeperioden, og håndværkeren har derfor ikke ret til at regulere prisen, selvom prisen på materialerne er sat op.

Husk håndværkerfradraget

Husk, at du kan få fradrag på håndværkernes løn, når du får renoveret boligen. Og der er faktisk mange penge at spare, da fradragets skatteværdi er på cirka 26%. I 2021 blev fradraget også fordoblet, og det såkaldte håndværker- og servicefradrag er forhøjet til 25.000 kr. per person.

Det er ikke alt arbejde, som kan indberettes, men det er blandt andet energibesvarelser – isolering af ydervægge, gulv og tag, udskiftning af vinduer og døre. Det er også energiforsyning og klimasikring – solceller, varmeanlæg, ventilation og dræn, kloakering og regnvandsfaskiner.

Derudover kan du få håndværkerfradrag for udvendigt malerarbejde, afmontering af brændeovne, radonsikring og tilslutning af bredbånd og tyverialarm.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om
vaerktoej1 1024x554 1
Læs mere

Sådan griber du en renovering an

Når du kigger på ældre huse, kan projekterne med istandsættelse hurtigt virke uoverskuelige… Se mulighederne Når du kigger…