Radiatorer spiller en stor rolle for varmekomforten i en bolig. Derfor er det et stort plus, at de generelt har en lang levetid. Ikke desto mindre, så er der hvert år boligejere, som vælger at få udskiftet hjemmets radiatorer.

Hvis du også går med overvejelser om at udskifte radiatoren, så læs endelig med her. 
I denne guide kan du finde konkrete priser på, hvad en udskiftning koster. Og så kan du læse meget mere om, hvornår det betaler sig at få lavet en udskiftning.  

5/5 - 3 Stemmer

Hvad er prisen for udskiftning af en radiator?  

Før du sætter gang i en udskiftning af din radiator, kan det være rart først at kende prisen.

Hvis du vælger at hyre en professionel og autoriseret VVS’er til arbejdet, ligger prisen omkring de 1000 kr. for selve udskiftningen.

Derudover skal du forvente en merpris på selve radiatoren, som kan koste fra 1.500 kr. og op, hvis du køber en stor radiator.  

handsome handyman in helmet sitting near heating r 2021 08 30 01 45 27 utc

Hvad skal du vide om udskiftning af radiator? 

Når det kommer til radiatorer, så skal du vide, at de er utrolig slidstærke. Rent faktisk kan de have en levetid på helt op til 100 år. Ikke desto mindre kan der være behov for, at de alligevel skal udskiftes.  

Hvornår giver det mening at udskifte en radiator?  

Skiftet fra en lille til en stor radiator 

Først og fremmest så kan det bedst betale sig at udskifte en mindre radiator med en, der er større. Og det er der en særlig årsag til. En stor radiator er mere effektiv, når det kommer til at udnytte vandet, der er med til at opvarme radiatoren. Dette har de mindre radiatorer sværere ved og skal opvarme vandet næsten dobbelt så meget, som en stor.

Denne forskel på, hvor godt vandet kan udnyttes, har derfor en del at sige for din varmeøkonomi, og der vil være flere penge at spare med en stor radiator.  

Der er et lille “men”, når det kommer til en udskiftning af små til større radiatorer. Du vil primært opleve en besparelse, hvis du har enten et gasfyr, oliefyr eller en varmepumpe. En stor radiator vil nemlig ikke bruge særlig meget energi på at opvarme enten røggassen eller vandet. Det betyder, at du kan opleve besparelser på 30 % til 35 %. Hvis du omvendt har fjernvarme, vil det næsten ikke give økonomisk mening for dig.  

Her kan det ikke nødvendigvis svare sig 

Du skal være opmærksom på, at det ikke altid kan svare sig at udskifte en ældre radiator, der er velfungerende – i hvert fald ikke hvis det en besparelse på varmeregningen, du går efter. Det skyldes som sagt også, at radiatorer generelt har en utrolig lang levetid.  

Kan du selv udskifte din radiator?  

Hvis du overvejer, om du selv skal kaste dig ud i en udskiftning af din radiator, så er det muligt. Det kan dog anbefales, at du hyrer en autoriseret VVS’er til det. Med en professionel på opgaven er du helt sikker på, at du kommer godt i mål, og du skal ikke bekymre dig om, hvorvidt du laver fejl eller andet under udskiftningen. Samtidig kan du også få god vejledning og råd omkring, hvorvidt det kan svare sig i netop din bolig.  

Hvis du alligevel gerne vil lave udskiftningen selv, så kontakt gerne dit forsikringsselskab på forhånd. Her kan du høre om dine muligheder for erstatning, hvis du skulle være så uheldig, at gulvet får en vandskade, hvis radiatoren er utæt.  

heating radiator 2021 08 26 15 36 45 utc

Hvad kan konkluderes omkring udskiftning af en radiator 

Der er flere ting, der nu kan opsummeres omkring udskiftning af radiatorer. Radiatorer har generelt en utrolig lang levetid, og hvis din gamle radiator både er en stor model og velfungerende, så kan det ikke nødvendigvis svare sig at udskifte den. I hvert fald ikke hvis du vil udskifte den af økonomiske årsager.  

Du opnår de bedste besparelser ved udskiftning af en radiator, når du har et gasfyr, oliefyr eller en varmepumpe, omkring 30 % til 35 %.

Har du fjernvarme, vil du nærmest ikke kunne mærke nogen forskel i din varmeøkonomi ved en udskiftning. 

Generelt kan det bedst svare sig at erstatte de små radiatorer med de større varianter. En stor radiator er nemlig væsentligt bedre til at udnytte bare en smule vand eller røggas, når den skal opvarme et rum. 

Prisen for udskiftningen af en enkelt radiator ligger omkring de 1.000 kr., når du hyrer en VVS’er. Der vil desuden komme en merpris omkring de 1.500 kr., som er prisen for købet af radiatoren. Du kan godt kaste dig ud i at udskifte en radiator selv, men kontakt gerne dit forsikringsselskab først. Så er du helt sikker på, hvordan du står stillet, hvis processen ikke går som forventet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

fourteen − 13 =

Artikler du måske vil synes om