Oliefyret er en velkendt varmekilde i Danmark, som har bragt stabil og billig varme til mange hjem igennem tiden. Det er stadig muligt at finde oliefyr i hjem, som er mere end 40 år gamle.

Varmekilden var en af de mest almindelige tilbage i 50'erne og 60'erne, hvis man ikke lå i fjernvarmeområderne. I dette indlæg tager vi dig igennem hvordan det fungerer, hvad fyringsolie koster, regler, alternativer samt fordele og ulemper.

5/5 - 2 Stemmer

Hvordan fungerer oliefyr?

Oliefyret er essentielt set “kun” en oliebrænder, en kedel samt en olietank. Fyret bruger afbrænder olien til at skabe varmen i huset. Det sker igennem en ganske kort process.

Oliebrænderen forstøver olien, blander det med luft og antænder det herefter for at lave varme. Det overvarmer kedlen, som nu opvarmer det vand, som bruges til husets radiatorer, gulvvarme og brugsvand til bade- og vandhaner.

Foruden olietanken, som holder på fyringsolien, så er der ligeledes en varmtvandbeholder, som holder på det varme brugsvand, som dermed kan bruges senere.

Hvilke fordele er der ved oliefyret?

Der er mange fordele ved oliefyret, som forbrugerne kan gøre brug af.

  1. Det er et fyr / varmekilde, som holder i lang tid.
  2. Fyret er forholdsvis billig i drift, hvis du finder billig olie.
  3. De seneste par år har det været muligt at få billig fyringsolie.
  4. Gode muligheder for energitilskud til optimering af varme.

Hvilke ulemper er der ved oliefyret?

Som med mange ting, følger der naturligvis også nogle ulemper med til oliefyret.

  1. Større pres fra staten om udskiftning til anden varmekilde.
  2. Der kan være luftgener at døje med.

Hvad koster et oliefyr?

Der kan være mange årsager til at man vil udskifte sit fyr i boligen, men man skal være opmærksom, når man kigger på priser, da disse ofte svinger meget.

Skal et gammelt oliefyr udskiftes med et nyt, så kan man forvente at prisen vil ligge imellem 37.500 kr og 55.000 kr.

Drift af oliefyr

Fyringsolie priser stiger og falder hver dag, som markederne rykker sig. Det kan derfor være svært at definere den helt præcise pris på fyringolie.

Man kan dog fastsætte, at fyringsolie senest har kostet omkring 6300 kr og 8500 kr pr. 1000 liter olie.

Alternativer til oliefyret

Igennem årene kommer der større og større pres på oliefyrene. Med den nye klimaaftale er der ligeledes lagt op til at ejere af et oliefyr begynder, at kigge efter alternativer.

Varmepumper

Varmepumper er en af de mest oplagte alternativer til oliefyret, da den løser samme problem for de samme typer af husstande. Varmepumpen kører på el og bruges ganske typisk uden for fjernvarmeområderne i Danmark.

Der er flere forskellige typer af varmepumper, som man kan gøre brug af. Nemlig luft til luft varmepumper, luft til vand varmepumper og jordvarme, hvoraf sidstnævnte giver mest mening for de fleste med oliefyr.

Solvarme

Solvarme er en anden af de alternativer, som man kan gøre brug af. Modsat varmepumper, som typisk får deres energi fra luften eller jorden, så får solvarmeanlæg deres energi til varmeproduktionen fra solen.

Det er ligeledes et oplagt alternativ, da denne varmekilde både kan opvarme rum, men også kan opvarme brugsvandet i boligen.

Oliefyr regler

Siden starten af 2012 har der været et stort pres på oliefyrene, da den tidligere regering blev enige om en ny energiaftale. Aftalen skulle frem til 2020 hvad er det formål at sænke energiforbruget fra Danmark.

Den daværende regering valgte, at afsætte 42 millioner kr. som skulle fremme alternativ varme løsninger som fx varmepumper og solvarme.

Det betyder også at der bliver lagt mere pres på oliefyrene, som løbende skulle udfases.

Under første aftale blev det aftalt at man enige om

  1. at man fra 2013 ikke måtte installere naturgas fyr eller oliefyr i nye huse.
  2. at man fra Midt i 2016 ikke måtte installere oliefyr i allerede opførte huse som lå i et område hvor det var muligt at få enten fjernvarme eller naturgas hvis ikke man kunne installere en alternativ energi kilde.

I 2020 kom der en ny aftale på plads som tog sit store indtog i oktober 2020, hvor der igen blev lagt større pres på oliefyrene. Denne gang dog med nogle endnu bedre muligheder for tilskud, som skulle kompencere for udskiftningen af oliefyret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 × two =

Artikler du måske vil synes om