Varmer du din helårsbolig op med olie eller gas via et fyr, og vil du gerne gå over til grøn energi, så er der nu mulighed for at benytte den såkaldte “Skrotningsordning”.

Skrotningsordningen giver dig mulighed for at opnå et statstilskud til anskaffelse og installering af en ny varmepumpe i din bolig.
Men hvordan fungerer denne ordning i praksis? Hvem kan søge om tilskuddet og hvad er fordelene ved Skrotningsordningen frem for energitilskuddet eller håndværkerfradraget?

5/5 - 1 Stemmer

Dette er spørgsmålene, som vi svarer på i dagens artikel om Skrotningsordningen.

Kan det betale sig at udskifte dit olie- eller naturgasfyr – og benytte Skrotningsordningen til at gøre dette?

Det korte svar på dette spørgsmål er, at ja, det kan godt betale sig at benytte Skrotningsordningen til at komme af med et gammelt olie- eller naturgasfyr.
Skrotningsordningen betyder nemlig, at du installerer en varmepumpe, mens du samtidig skrotter dit gamle olie- eller gasfyr. Dermed går du over til ren, vedvarende energi.

Herudover findes der en klimaaftale fra juni 2020 som betyder, at der fra 1. januar 2021 er kommet højere afgifter på fossile brændstoffer. Dette sker for at mindske CO2-udslippet i Danmark og for samtidig at give dig som forbruger en god og vægtig grund til at skifte evt. fossil opvarmning ud med opvarmning fra grøn energi.

Samtidig sænkede man også elpriserne, så de nu matcher EU’s minimumspriser, og dermed gjorde man elopvarmning billigere end nogensinde før.

Koblet sammen giver disse to initiativer grundlaget for en interessant økonomisk gevinst, hvis du beslutter dig for at udskifte dit gamle olie- eller naturgasfyr med en varmepumpe (som jo er eldrevet).

Og Skrotningsordningen kan du benytte, hvis du har til hensigt at overgå til grøn energi, installere en varmepumpe og herefter smide dit gamle olie- eller naturgasfyr ud.

Hvad er forskellen på Skrotningsordningen og Energitilskuddet?

I modsætning til Energitilskuddet skal du ved Skrotningsordningen IKKE have alle pengene op af lommen på én gang. Du vil ydermere få et indirekte tilskud fra Skrotningspuljen, og varmepumpen, du vil få installeret, vil være på abonnement.

Dette betyder, at det ikke er dig, som får udbetalt tilskuddet. Det vil derimod være den energitjenesteleverandør, som du vælger som din sparringspartner, som vil nyde godt af Skrotningsordningen.

Det maksimale tilskud er på op til 25.000 kr per varmepumpe, og der kan kun opnås tilskud til én varmepumpe per husstand.

Energitjenesteleverandøren (som skal være godkendt af Energistyrelsen for at blive betegnet således) vil stå for installation af din nye varmepumpe, samt drift og vedligeholdelse af samme. Samtidig vil leverandøren også være ansvarlig for den indledende investering i selve varmepumpen.

En hel del problemer, som du slipper for at stå med – hvilket slet ikke er så ilde, vel?

For at dække omkostningerne til installeringen og vedligeholdelsen, vil du herefter typisk skulle betale et engangsbeløb. Ud over dit månedlige abonnement vil du sandsynligvis også skulle betale en fastlagt pris for den varmeenergi, varmepumpen leverer til din bygning.

Men det opvejer i mange tilfælde det faktum, at du ikke skal have titusinder af kroner op af lommen, og at du kan overlade alle problemstillinger til din energitjenesteleverandør.

Hvornår kan du opnå tilskuddet fra Skrotningsordningen?

Du har mulighed for at opnå tilskud fra Skrotningsordningen, når i hvert fald følgende betingelser er opfyldt:

  1. Du har et gammelt olie- eller naturgasfyr som du ønsker at skille dig af med for at overgå til en grøn energikilde (varmepumpe)
  2. Du bor uden for et fjernvarmeområde, nuværende eller planlagt
  3. Til dette projekt har du ikke søgt om og får ikke tilskud fra andre puljer (som f.eks energitilskud eller håndværkerfradrag)
  4. Du vælger en varmepumpe på abonnement og dermed at betale et månedligt abonnement frem for selv at investere i varmepumpen
  5. Du vælger en energitjenesteleverandør som er godkendt af Energistyrelsen

I skrivende stund (primo juli 2021) er dette kravene for at kunne opnå tilskud. Som altid bør du tage en snak med den leverandør, som du har i sinde at benytte til installering af varmepumpen for at finde ud af, om der i mellemtiden er kommet andre krav til, som også skal overholdes.

Hvordan er proceduren for at få varmepumpe på abonnement?

Dette er en af de bedste sider af Skrotningsordningen, for der er kun behov for et meget lille indgreb fra din side.

Det er nemlig energitjenesteleverandøren, som står for ansøgningensproceduren. Derfor vil du ikke have behov for at udfylde ansøgningsskemaer, logge ind på forskellige hjemmesider, udfylde komplicerede formularer eller foretage andre tiltag.

Dette er et meget stort gode, specielt når det ses sammen med det faktum, at du ikke skal have alle pengene op af lommen på én gang men derimod kan betale for benyttelse af varmepumpen lidt efter lidt.

Husk også, at energitjenesteleverandøren står for alle problemstillinger og udgifter vedrørende installation, drift og vedligeholdelse. Din varmepumpe bliver op til 25.000 kr. billigere ved at benytte denne måde at opnå tilskud på.

Håndværkerfradrag og energitilskud

Det er dog ikke sikkert, at Skrotningsordningen er den bedste måde for dig at søge om tilskud på. Derfor opfordrer vi dig til at tage energitilskuddet og håndværkerfradraget op til overvejelse, inden du bestemmer dig.

Til sidst, som altid, foreslår vi at du tager en snak med en fagmand, du har tiltro til, om din situation. Vælg gerne en uvildig person, som kan rådgive og vejlede dig uden at have en direkte interesse i, at du vælger en bestemt løsning.

På denne måde vil du få et bedre overblik over dine muligheder og vil kunne tage en velovervejet og velfunderet beslutning.

Vi håber, at du har fået svar på dine spørgsmål vedrørende Skrotningsordningen. Har du spørgsmål eller kommentarer, så hører vi gerne fra dig i kommentarsporet.

NB. Hjælp os med at hjælpe andre i din situation – vi vil være dig meget taknemmelige for, hvis du vil dele artiklen via dine sociale medier.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

10 + 11 =

Artikler du måske vil synes om