Alle kender til følelsen af, at hygge dig ved en god brændeovn i sommerhuset. Efter en lang dag ude, så er tæerne måske en smule kolde og så er der ikke noget bedre end at smække fødderne op foran en god of varme brændeovn.

I dette indlæg vil vi tage dig igennem alt, som du skal være opmærksom på omkring brændeovne, hvilke overvejelser du skal have dig, om du kan udnytte nogen nuværende løsning i huset, hvad den koster og slutteligt omkring hvilke reguleringer der er at være opmærksom på.

5/5 - 2 Stemmer

Overvejelser med en brændeovn

Der er nogle ting du skal være opmærksom på, når du køber en ny brændeovn. Foruden de helt naturlig ting, som størrelsen på brændeovnen, om du har plads til den, hvor meget den må koste, om du skal have en svanemærket brændeovn og ikke mindst hvilke udseende brændeovnen skal have. 

Der er dog to punkter som er helt essentielle i forhold til købet af en brændeovn. Det er blandt andet hvad formålet er med den brændeovn du skal have og om du kan bruge en nuværende skorsten.

Formålet med din brændeovn

Først og fremmest kan du finde ud af forhold med din brændeovn skal du bruge

  1. brændeovnen til at varme huset op
  2. fordi at du gerne vil spare penge på en anden varmekilde
  3. eller er det fordi du gerne vil have udseendet og hygge med som naturligt følger med brændeovne.

Skal du bruge brænde ovnen til at varme huset op skal du være mærk som på, at der kan være nogle reguleringer. Du skal ligeledes være opmærksom på, hvor meget der skal opvarmes og dermed lave en beregning på hvilken brændeovns varmeydelse, der kan klare opgaven.

I samme udstrækning gælder det, at du skal lave en beregning på nuværende forbrug sammenlignet med det nye, hvis at du ønsker at spare penge på at opvarme med en brændeovn.

Ønkser du brændeovnen, som et hyggeligt element i stuen, så er der et væld af muligheder for brændeovn med glas, både store og små brændeovn m.m.

Kan du bruge den nuværende skorsten?

Uanset hvad du ønsker din brændeovn til, så er der en naturlig overvejelse i, om du kan bruge den gamle skorsten, hvis du har sådan en i boligen allerede. Har du en gammel skorsten i boligen allerede så skal du tjekke nogle ting før du ved om den kan bruges.

Du skal tjekke følgende ting

  1. At den ikke allerede bliver brugt til andet formål
  2. At aftrækshullet i skorstenen passer til brændeovnen varmeydelse
  3. At skorstenen ikke er begrænset åbnet eller helt lukket på taget
  4. At skorstenen er en stand som kan matche det tryk som brændeovnen vil ligge på den

Hvad koster en brændeovn?

Prisen på en ny brændeovn er ikke helt uvæsentlig. Ofte skal prisen matche budgettet for det sted hvor du har tænkt dig at bruge brænde ovnen. Derfor vil budgettet til en brændeovn i sommerhuset måske ikke altid være lige så højt, som hvis der skulle bruges en brændeovn til boligen.

Prisen på en brændeovn varierer naturligvis lige så meget, som hvilken som helst anden forbrugsvare og det kan derfor anbefales, at du først finder ud af prisen, som du er villig til at betale og derefter leder efter model samt mærke som passer til din pris.

En ny brændeovn koster alt mellem 8.000 kr. og 45.000 kr. inkl. moms.

Prisen, naturligvis helt an på hvor du køber brænde ovnen henne, hvilken model fra når den skal være og hvilke materialer brænde ovnen er produceret i.

Artiklens sponsorerede sektion:

pejseringen logo

Pejseringen er artiklens sponsor og på deres hjemmeside finder du et fantastisk stort udvalg af brændeovne. Klikker du ind på linket, så vil du se et flot udvalg af forskellige typer brændeovne. Der vil med garanti være en blandt disse brændeovne, som vil være passende til din bolig.

Brændeovns regler

Uanset om det drejer sig omkring ny eller gammel brændeovn, så er der nogle reguleringer og krav, som du skal overholde, når du har brændeovn i huset. Der er blandt andet krav til skorsten, placering, gulv, vægge, BBR og brændeovne i nye huse. Herunder gennemgår vi punkterne, så du har et overblik. Du bør ikke benytte fyringsolie til oliefyr i brændeovnen.

Skorsten

Det er meget vigtigt, at brændeovnens varmeydelse passer til skorstenen, så denne ikke overbelastes. Overbelastes skorstenen får du en dårligere forbrænding og der kan i værste tilfælde være en risiko for kulilteforgiftning. Det vil derfor være en god ide at forhøre dig hos forhandleren før købet.

bygningsreglementet hjemmeside kan du finde en beregner for skorstens lysningsareal.

Placering

Placeringen af brændeovnen kommer helt an på størrelsen af denne. Størrelsen er af betydning, fordi det kan øge den krævede afstand til andre brandbare materialer.

Gulv og væg

Gulvpladerne som skal placeres under brændeovnen skal, som minimum være 15 cm til hver side og 30 cm foran. Dette er dog minimumstørrelserne og vi vil variere alt efter brænde ovnen er den størrelse.

Det anbefales, at brændeovnen står minimum 5-10 cm væk fra væggen. Det gør det ligeledes nemmere i forhold til rengøring.

Brændeovn i nye huse

Skal du have en brændeovn i nye huse så skal du være opmærksom på din relativt skrappe krav til energiforbruget og indeklima, som man nu skal leve op til. Det kan blandt andet være nødvendigt at installere et luftindtræk, som skal gå direkte udefra og ind i brændeovnen. Det skyldes husets tæthed og mængden af genbrugt luft i huset. 

Indberetning til BBR

Har du ikke haft brændeovn i huset før, så skal du være opmærksom på, at du skal indberette den nye brændeovn og dermed den nye varmekilde til BBR registeret. Er der allerede registreret en brændeovn, så kan det være, at du ikke skal rette noget til. Det giver dog altid god mening at tjekke en ekstra gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om