Bor du i en murstensvilla, vil vind og vejr med tiden kunne sætte sine spor på fugerne. Måske ser du de første tegn på revner og huller, hvilket ikke kun er dårligt for boligens konstruktion, men også for husets æstetik.
I disse tilfælde kan det være et must med en omfugning af dit murværk. I denne artikel dykker vi ned i, hvad en omfugning af murværk koster, hvad en omfugning er, hvorfor det skal prioriteres, om du kan gøre det selv og hvordan det foregår.
Hvad koster omfugning af murværk?
Når der hyres en murer ind til en omfugning, kan du forvente en kvadratmeterpris mellem 350 kr. til 500 kr.
Her skal du selvfølgelig være opmærksom på, hvad prisen løber op i, alt efter hvor omfattende din omfugning bliver.
Hvis du gerne vil kaste dig ud i en omfugning selv, er der flere ting, du skal regne ind i dit budget. Du kan begynde at danne dig et overblik over hvilke materialeudgifter, du har. Her kan du naturligvis forhøre dig i et byggemarked, før du begynder dine indkøb, så du hjælpes godt på vej.
Står du foran en større omfugning, er det relevant, at du lejer en fugefræser. Hvis ikke den er mulig at leje, kan det blive en dyrere fornøjelse, hvis du skal købe den.

Hvad skal du vide om omfugning af murværk?
Der er flere punkter, der er værd at fremhæve omkring en omfugning. For at tage det fra en start, så lad os kigge på, hvad en omfugning er.
Omfugning – hvad er det?
Kort fortalt så er en omfugning en metode til at fjerne gamle fuger på, for så bagefter at lave en ny fuge.
Hvis du selv vil undersøge dine fuger, kan du kigge efter, om fugerne mellem dine mursten er helt intakte og fylder mellemrummet ud. Hvis dette ikke er tilfældet over et større areal, er det en fordel af prioritere en omfugning.
Spotter du mindre huller relativt tæt på hinanden, kan det være tegn på, at du har murbier. Her vil murbierne have fjernet noget af den mørtel, der er mellem de enkelte mursten. Det kan også være et tegn på, at din mørtel er blevet porøs, og derfor også skal skiftes.
Når du gennemgår fugen og kan se revner, skal der laves en vurdering af, hvor store revnerne er. Hvis revnerne er ganske tynde, er en omfugning ikke nødvendigvis et must. Det er den til gengæld, hvis revnerne er flere millimeter i tykkelsen.
Hvorfor skal du prioritere en omfugning?
Hvis dine fuger er porøse, har revner, huller eller andre skader, er det vigtigt at prioritere en omfugning. Beskadigede fuger gør din bolig mere udsatte for, at fugt kan trænge ind i din bolig, og samtidig kan det medvirke til, at dine mursten hurtigere nedbrydes.
Når vi taler om en omfugning, så er det naturligvis kun af de fuger, som har skader. De resterende fuger kan du med fordel lade være.

Kan du gøre det selv?
Går du med tanker om selv at lave en omfugning af murværket, så kan det godt lade sig gøre. Der er dog ekstra god grund til, at du hyrer en murer til arbejdet, da der er flere ting, du skal have godt styr på, når arbejdet udføres.
Sådan foregår en omfugning
Det første skridt er, at de slidte og ødelagte fuger skal fjernes. Det foregår ved hjælp af en fugefræser. Det kan også gøres med håndkraft, men det kan tage væsentligt længere tid, hvis der er meget fuge, der skal fjernes.
Der skal kun fjernes fuge, indtil du støder på mørtel, der er bæredygtig. Og dette kan være svært at vurdere, hvis ikke du før har arbejdet med en omfugning. Som udgangspunkt kan der først fjernes ca. 13 mm og alternativt ca. 25 mm, hvis fugerne er ramt af murbier eller der findes større sprækker.
Det næste skridt er nu, at fugerne skal renses godt, så de efterfølgende kan vandes, før omfugningen går i gang. Når den nye fuge laves, er det vigtigt, at der ikke opstår luftbobler, og at resultatet er helt jævnt. Som du nok også vil opdage, er dette noget, der kræver erfaring. Derfor kan der også være godt givet ud, at du hyrer en murer til opgaven.
Hvis du under din omfugning støder på mursten, som også har taget skade, så kan de med fordel skiftes. Hav især de mursten for øje, som er omkring døre og vinduer, da dette er områder, hvor det er nemmere for fugten af trænge ind.
Opsummering omkring omfugning af murværk
En omfugning er aktuel, når du kan se, at fugerne i dit murværk har revner, ikke fylder mellemrummet mellem murstenene ud eller fugerne er ramt af murbier. I disse tilfælde er din bolig mere udsat for, at fugt kan trænge ind og at dine mursten langsomt kan nedbrydes.
Hvis du hyrer en professionel murer til arbejde, kan du forvente et prisleje på 350 kr./kvadratmeter til 500 kr./kvadratmeter.
Har du mod på opgaven, kan du godt selv kaste dig ud i en omfugning af murværk. Det er dog vigtigt, at du har helt styr på de forskellige trin og kan udføre arbejdet korrekt, da fugerne har meget at sige for en boligs æstetik og sundhed. Hvis du vil være sikker på, at du når bedst i mål, kan det anbefales, at du hyrer hjælp til arbejdet.