Budgetter kommer altid først! Selvom det lyder kedeligt, skal der jo styr på finansiering og budgetter, før du kan gå i gang med en…

Hent flere tilbud

Budgetter kommer altid først! Selvom det lyder kedeligt, skal der jo styr på finansiering og budgetter, før du kan gå i gang med en renovering.

Bedøm indlæg

Ifølge Hans, der er i fuld gang med renoveringen af et parcelhus fra 1970’erne, handler det ikke blot om hvor mange penge, du kan låne i banken. Der kan nemlig være penge at spare, hvis du er klar på lidt forhandling – og hvis du er villig til at gå på kompromis med nogle af dine ideer.

»Ved en renovering når du intet på under en halv million kroner. Så før, du kan gå i gang, skal du have en byggekredit. Og der er renten som regel fast,« forklarer Hans. »Jeg har købt og renoveret fem huse, og har derfor erfaring med forhandling med bankerne«.

Og Hans’ erfaring er netop, at renterne ikke nødvendigvis er så faste, som din bankrådgiver giver udtryk for. »Man er lidt naiv eller måske bare godtroende i forhold til banksektoren. Man ser dem hele tiden som nogen, der vil hjælpe. Men banken er jo trods alt forretningsdriver. Derfor er det vigtigt, at man er skarp i forhandlingen – og klar på at spørge andre banker også. Der kan altid betale sig at indhente flere tilbud«.

Netop det med at indhente flere tilbud er en vigtig del af forhandlingen. Hvis du har noget andet på hånden, er din bank som regel mere tilbøjelig til at komme med et bedre tilbud.

»Pointen er, at du som regel kan få forhandlet renterne ned. Du bør ikke tage det første og det bedste tilbud«.

Og er du ikke selv i stand til at forhandle med banken, så bør du overveje at hyre en anden til at gøre det. Der kan på sigt være mange penge at spare.

jumpstory download20200319 110459

Vær åben for kompromisser

Et andet punkt, der har stor betydning for økonomien, er dine materialevalg i renoveringsprocessen.

Hans har oplevet, at man let forelsker sig i en bestemt idé, trend eller et materiale, og at det efterfølgende kan være svært at skifte det ud med noget andet. »Der skal man tænke sig om og ikke springe på det første og det bedste. Både for ideer og inspiration men også for at få fornuftige priser. Det handler om, at man skal begrænse sig eller være klar til kompromis. Ikke slå sig fast på en helt specifik ting fra start«.

Pengene flyder hurtigt i en renoveringsproces, hvis du ikke tager styringen og holder fokus på det endelige mål. Derfor er Hans’ bedste råd også, at du lige stopper op indimellem og bevarer overblikket.

»Tænk dig om i forhold til budgetter og økonomi. Du kan vælge et fedt køkken og så spare lidt på bordpladen. Måske kan man godt nøjes med en billigere plade. Noget lidt mindre ekstravagant«.

Hvis man ikke har prøvet at kaste sig ud i et renoveringsprojekt før, så vil det alt andet lige være en fordel at få kontakt til en rådgiver og trække på familie og venner, som har prøvet det før. En ting er er det økonomiske overblik, en anden ting er det byggetekniske overblik og hvordan de alt andet lige har indflydelse på hinanden, så kan det være en stejl og dyr indlæringskurve, hvis man ikke har nogle at læne sig op af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om