For at få drømmebeliggenheden måtte Emmely Nguyen og Thanh Pham totalrenoverede gul murstensvilla fra 1971…

Emmely Nguyen og Thanh Pham fik den 1. april 2021 nøglerne til en gul murstensvilla fra 1971 i Mårslet syd for Aarhus. Huset havde haft samme ejer i alle 50 år, og det var meget velholdt. Men det trængte til en komplet make-over fra top til tå, for at blive det moderne hjem, som parret drømte om.

Bedøm indlæg

Husets hjerterum

Emmely, Thanh og deres søn, Liam, er næsten lige flyttet ind i deres nye hjem i det lille lokalsamfund 12 kilometer syd for Aarhus, efter en syv måneders lang og intens renoveringsrejse. De er meget glade for resultatet af deres hårde arbejde, men særligt én beslutning skiller sig ud: Det 60 kvadratmeter store køkkenalrum, som har et spritnyt, sort køkken i den ene ende og TV-stue med akustikvæg i den anden.

– Køkkenalrummet er hjertet i huset. Her er super god plads, og her har vi lagt virkelig mange timers arbejde, kræfter og energi.

Emmely fremhæver, hvor meget familien nyder at kunne snakke, mens der laves mad, og at deres søn, Liam, kan løbe rundt og nyde pladsen. Det var noget, de savnede i deres tidligere hjem, og netop derfor har de prioriteret at bruge hele 60 m2 ud af de i alt 142 m2 på storrummet.

scroll group 1

Før- og efterbillede af husets hjerterum – køkkenalrummet – på hele 60 m2. Parret går meget op i god akustik i hjemmet, så den gule murstensvæg fik akustikpaneler på. Samtidig har de sat troldtekt-plader i loftet.

img 0789

Store, lyse rum og få døre går igen i boligens indretning, hvilket står i kontrast til den oprindelige 70’er-villa, som havde lange, smalle rum, brunt lamelloft og gulvtæpper, da parret overtog det.

– Vi var faktisk overraskende enige om stilen. Vi kan begge godt lide et minimalistisk udtryk og åbne storrum, hvor Liam kan løbe rundt og lege, siger Emmely og tilføjer:

– For selvom vi går op i at have et pænt hjem, skal han have lov til at være barn. Det er det vigtigste.

Det eneste Emmely og Thanh var uenige om, var valget mellem akustikplader og troldtekt i loftet.

– Men der besluttede prisen for os, griner Emmely, og fortæller at hun var mest til akustikplader, men at løsningen simpelthen blev for dyr. Derfor er der nu troldtekt i loftet i det meste af huset.

– Thanh sagde som en af de første ting, at vi skulle tænke over akustikken i vores nye hjem. Vi har jo børn, store familier og ofte gæster, så akustikken betyder en del. Det er faktisk en af de beslutninger, vi er allergladest for at have prioriteret i dag, forklarer Emmely.

Parret valgte dog at sætte akustikpaneler i træ på køkkenalrummets endevæg, som før var en rå murstensvæg. Den beslutning er Emmely meget tilfreds med.

scroll group 2

Før- og efterbillede af den anden ende af det 60 m2 store køkkenalrum. Parret har valgt et sort køkken som kontrast til det lyse storrum.

70erkokken

Et eller to badeværelser?

Ifølge Emmely har den sværeste beslutning i processen været husets to badeværelser. Parret var i tvivl om, hvordan de skulle gribe dem an

– Skulle vi vælge ét stort og lækkert drømmebadeværelse eller to små rum, så vi også fik et gæstetoilet? Og så skulle vi selvfølgelig vælge klinker, brusevæg og armaturer oveni. Vi skulle træffe så mange beslutninger på kort tid, og det var lidt svært, fortæller Emmely

På grund af praktikken valgte Emmely og Thanh at beholde de to mindre badeværelser – et med brus og et som gæstetoilet.

etellertobadevaereslet

Før- og efterbillede af det ene badeværelse i det moderniserede 70’er-hus. Parret har prioriteret et stort, rainshower i messing. Næste gang vil de også gerne have lagt sildebensklinker.

Mentalt billede holdt gejsten oppe

Emmely kan nævne mange fordele ved selv at kaste sig over et renoveringsprojekt. Hun fremhæver den fantastiske følelse det giver at kunne sætte sit helt eget præg på hjemmet og samtidig vide, at det skaber stor økonomisk værdi for huset.

– Men fællesskabsfølelsen ved at nå i mål med et stort projekt sammen, har været det allerbedste. Tanken om, at vi klarede det og gjorde det sammen, slår alt, forklarer Emmely.

Hun fortæller samtidig, at den største ulempe ved selv at stå for totalrenoveringen, at det både er tidskrævende og enormt hårdt.

– Man skal virkelig holde hovedet koldt. Og man bliver nødt til at have et endemål for at holde det ud, siger Emmely.

Når det har været rigtig svært og endemålet har virket uoverskueligt langt ude i fremtiden, har Emmely og Thanh haft ét bestemt billede i tankerne, som har været deres motivation gennem hele forløbet:

– Det er et mentalt billede af vores lille familie i vores nye hjem. Vi sidder i den store have og får morgenkaffe på træterrassen, mens Liam løber rundt og leger, fortæller Emmely med et stort smil.

img 0734

Thanh og Emmely har revet flere vægge ned for at få mere lys i huset. Her er udsigten fra den store entré og ind mod køkkenalrummet.

Pas på parforholdet

Emmely fortæller også, at parret har snakket meget om, hvordan de bevarer et godt forhold, når de begge har været pressede af hverdag, familieliv og renoveringskaos.

– Under sådan en intens renoveringsproces kan man ikke undgå at snerre ad hinanden, fortæller Emmely og uddyber:

– Men vi har aftalt fra start, at man trækker sig og går en tur, når man har brug for en pause, og så snakker vi om det, når vi har fået lidt luft.

På den måde har Emmely og Thanh undgået, at konflikter er optrappet på grund af træthed og manglende overskud. Emmelys bedste råd til andre, som står midt i et stort renoveringsprojekt, omhandler lige præcis parforholdet:

– Lyt til dig selv og din partner. Og husk for alt i verden at tage et break fra alt, der hedder renovering en gang imellem. Så kommer du hjem med fornyet energi.

paspaaparholdet

Emmely Nguyen på 30 år (venstre), Thanh Pham på 29 år og deres fælles søn, Liam, på 3,5 år (højre). De har ingen tidligere erfaring med renovering, men de har alligevel stået for det meste af 70’er-husets istandsættelse selv – primært ved hjælp af gå-på-mod og inspiration fra nettet.

Emmelys bedste råd til at renovere:

  • Få tegnet op fra start: Tænk over, hvor I huset du skal bruge strøm, så du præcis ved, hvor der skal være stikkontakter til TV og kaffemaskine.
  • Spar penge ved at oprette en projekt-konto hos et byggemarked: Du får rabat og andre fordele, når du køber meget det samme sted.
  • Gå på tilbudsjagt: Spar mange penge ved at tjekke forskellige sider på nettet.
  • Tænk over akustikken i hjemmet: Især hvis du har børn og mange gæster.
  • Forventningsafstem med din partner: Lav aftaler på forhånd om, hvordan I håndterer pressede situationer.
  • Få anhængertræk på bilen: Det gør en stor forskel for de mange ture på lossepladsen og byggemarkedet, når man renoverer.
  • Del renoveringen op i mindre etaper: Husk at fejre alle de små sejre undervejs.
  • Lyt til dig selv og din partner: Tag pauser når I har brug for det – det er godt givet ud, når du kommer tilbage med fornyet energi.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om