Da parret Emmely og Thanh fandt ud af, at beliggenheden var vigtigere end et nyt hus, kastede de sig over at totalrenovere en 70’er-villa med gule mursten…

Efter Emmely Nguyen og Thanh Pham blev forældre, ændrede deres prioriteter sig, og drømmen om eget hus voksede. Under boligjagten fandt de ud af, at beliggenheden var vigtigere end et nyt hus, og de kastede sig derfor over at totalrenovere en 70’er-villa i Mårslet syd for Aarhus.

Bedøm indlæg

Jagten på den gode beliggenhed

På en lukket villavej i Mårslet, 12 kilometer syd for Aarhus, bor Emmely Nguyen og Thanh Pham med deres fælles søn, Liam. Deres boligrejse startede med drømmen om at flytte i eget hus tæt på Aarhus, hvor Emmely arbejder. De kiggede først på huse og byggegrunde i Solbjerg, Hørning og Galten – alle med en radius på lige under 20 kilometer fra Aarhus C.

– Det var så langt pengepungen rakte, fortæller Emmely med et smil.

Dog ville Emmely og Thanh have svært ved at forene den lange, daglige, offentlige transporttid med livet som småbørnsfamilie. Parret besluttede derfor, at beliggenheden var det vigtigste kriterie for en velfungerende hverdag. De udvidede deres boligsøgning, og begyndte at se på ældre huse tættere på Aarhus med god adgang til offentlig transport.

– Det gik op for os, at vi skulle ud og gøre det selv. Jeg tror faktisk, at de fleste førstegangskøbere bliver nødt til at renovere for at få en god beliggenhed, siger Emmely.

Brunt med brunt på

Familien på tre faldt over en 70’er-villa i Mårslet, som havde haft den samme ejer i alle 50 år. For Emmely var det første møde med huset ikke ligefrem kærlighed ved første blik.

– Jeg fik et chok, da jeg så huset første gang. De gule mursten var ikke min stil, og indvendigt var der brunt med brunt på: Brune lister, brunt lamelloft og virkelig mange små og smalle rum. Så det føltes ret trængt og indelukket, fortæller hun og tilføjer:

– Men det var meget velholdt. Og Thanh var slet ikke skræmt, han så straks husets potentiale.

Både Emmely og Thanh faldt pladask for området, der omkranser huset. De var vilde med lokalsamfundet, trygheden, og at det kun tager 25 minutter til Aarhus midtby, fordi Letbanens stoppested ligger 100 meter fra husets have. De traf derfor en beslutning, og købte villaen for 3 millioner kroner, overtog nøglerne den 1. april og gik derefter i gang med den helt store totalrenovering.

forogoefter

Da Emmely og Thanh så 70’er-huset første gang, havde det brunt lamelloft, gulvtæpper og en smal, mørk gang. Hvor der før var køkken, har parret nu bygget et entréskab med lille alkove ud af IKEA-elementer.

– Vi kunne ikke se os selv bo i et 70’er-hus uden at modernisere, siger Emmely og fortæller, at de har bevaret de dele fra det oprindelige hus, som gav mening for dem.

Parret har beholdt husets oprindelige døre, som de har malet hvide. Man kan dog stadig ane den smukke, massive træstruktur, som netop var grunden til, at de ikke udskiftede dem. De har også beholdt alle de originale messinggreb til husets døre. Og så har de beholdt husets originale, gule, udvendige mursten, som netop er karakteristisk for 70’er-huse.

Emmely og Thanh havde egentlig planer om at vandskure de gule mursten, men da de fandt ud af, at det ville kræve vedligeholdelse hvert år, droppede de det. Og nu synes de, at de gule sten klæder huset:

– Med tiden forelskede vi os i de gule mursten. Nu synes vi faktisk, at de giver huset charme, siger Emmely.

badevaerelse1

Parret er vilde med messing, og de har derfor bevaret alle de originale messinggreb fra husets trædøre. De passer perfekt med elementerne i badeværelserne og skaber en rød tråd i indretningen.

Learning by doing

Parret Emmely og Thanh har stort set stået for hele totalrenoveringen selv, på nær VVS, EL, montering af køkkenet, gulvvarme i badeværelserne og lidt murerarbejde. De har fået hjælp af deres familier til nedrivningen, og ellers har renoveringsprocessen været ”learning by doing”.

– Vi har søgt meget inspiration og hjælp på Google, YouTube, Instagram og Facebook. Vi har også nogle venner med renoveringserfaring, og de har hjulpet med at sætte os i gang med forskellige processer, forklarer Emmely.

Siden de overtog nøglerne til det gule murstenshus den 1. april 2021, har parret brugt alle aftenener, weekender og sommerferien på at renovere. Det har til tider været svært med en dreng på 3,5 med på sidelinjen, og de har derfor fået meget hjælp til pasning undervejs.

b c3 b8rnev c3 a6reslet

Emmely har selv malet bjergtoppe i forskellige grønne nuancer på sønnen Liams værelse. Hun har ingen erfaring med at male, men hun fandt inspiration på Pinterest.

– Jeg er meget imponeret over familier med 2-3 børn, som kaster sig ud i et større renoveringsprojekt. Jeg synes, det er vildt, hvordan de finder overskuddet til det. Vi synes, det har været hårdt nok med ét barn, siger Emmely.

Familien flyttede ind i september 2021 – fem måneder efter de overtog huset. Emmely fortæller, at det er meget nemmere at komme videre med renoveringen nu, hvor de er flyttet ind. Så kan de nemlig arbejde, efter Liam er blevet puttet om aftenen, og de sparer derved transporttiden.

badevaerelse1 1

Før- og efterbillede af det ene ud af to badeværelser i huset.

Udfordringer undervejs

Familien i Mårslet er heldigvis ikke stødt på de store udfordringer undervejs i renoveringsprocessen. 70’er-huset var skævt og skulle rettes op, men det var de klar over på forhånd. Emmely er ikke et sekund i tvivl om, hvad der har været det hårdeste i forløbet:

– Nedrivningen var nem. Den svære del var at bygge det hele op igen og gøre det pænt. At spartle, male, pudse og alle detaljerne tog lang tid og var en hård proces, fortæller hun.

Som så mange andre, har Emmely og Thanh også været udfordrede af, at flere af materialerne var forsinkede på grund af den globale corona-pandemi.

– Det var virkelig frustrerende at være afhængige af andre på den måde. Det var helt ude af vores hænder, og hver forsinkelse udskød processen med flere uger, siger Emmely.

k c3 b8kken

Emmely og Thanh har valgt et sort køkken for at skabe kontrast til deres 60 m2 store, lyse køkkenalrum.

Boligdrømme for fremtiden

Selvom det har været en hård proces, er Emmely og Thanh langt fra afvisende overfor at renovere igen. Faktisk har de en drøm om på et tidspunkt at kaste sig over at renovere en patriciervilla med stuk og høje paneler – gerne tættere på Aarhus.

– Og om 20-30 år er vores drøm også at bygge vores eget hus, så vi kan forme det, præcis som vi vil, siger Emmely og fortæller, at den lejede lejlighed, de boede i før, aldrig føltes som et rigtigt hjem. Men det gør det nye hus i Mårslet.

– Det har været fedt at kunne sætte vores helt eget præg på huset og give det nyt liv. Vi har virkelig udforsket vores kreativitet og udviklet os selv, siger Emmely og tilføjer samtidig, at hun personligt er blevet meget mere løsningsorienteret undervejs i processen.

sovevaersle

Emmely havde altid tænkt, at hun ville blive boende i en nyistandsat lejlighed for altid. Men da hun sammen med sin kæreste, Thanh, fik sønnen Liam, ændrede prioriteterne sig. Familien har nu fundet lykken i Mårslet, hvor der både er godt naboskab og en stor have.

Næste gang parret skal renovere, og de har et større budget, vil de prioritere flere praktiske løsninger i huset, såsom stort køkkenmodul til skraldespand, støvsuger under sokkel og gulvvarme i hele huset. De vil også gerne have sildebensbensklinker på badeværelset, men i denne omgang var det for teknisk svært at lægge dem selv.

– Generelt set er vi blevet meget mere selvsikre nu. I processen har vi lært, at man bare skal springe ud i det. Vi kan jo godt, fortæller Emmely.

For at huset står helt færdigt, mangler Emmely og Thanh stadig at renovere kontor og bryggers, som begge ligger i den ene ende af huset. Derefter skal haven ordnes: De skal have sået nyt græs og højbede og lave en gennemgående træterrasse hele vejen rundt om huset. Endemålet hedder sommeren 2022, hvor de sammen vil nyde ferien i deres skønne, familievenlige oase.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om