Forhandlingen af købsprisen er en fast del af forhandlingen, når du køber bolig. Selvom det er sælgers marked i år, kan det betale sig for dig at forhandle om købsprisen…

Der er mange penge at spare ved en prisforhandling

Forhandlingen af købsprisen er en fast del af forhandlingen, når du køber bolig. Selvom det er sælgers marked i år, huspriserne har været rekordhøje, og der bliver givet forholdsvist små rabatter ved hushandler, kan det stadig godt betale sig for dig at forhandle om købsprisen. 

Bedøm indlæg

Der kan faktisk være rigtig mange penge at spare, når du skal forhandle om prisen på en bolig. Men hvordan forhandler du bedst om købsprisen, når du vil købe bolig?

Vi har talt med Martin Dyg Jørgensen som er partner i mæglerkæden RobinHus Trekantområdet. Han giver her sine bedste råd til forhandling af købsprisen:

»Hvis du har brændt dig lun på en lejlighed eller et hus, har du typisk ikke stået i den situation før. Vi forhandler boliger flere gange om ugen. Det gør, at vi har de rigtige argumenter, indvendinger og muligheder for at undersøge boligmarkedet. Vi ved, hvad der er solgt på de omkringliggende veje, og hvad det gennemsnitlige afslag er i området.«

Få hjælp af en uvildig købermægler

Det er dog ikke alle købere, der bryder sig om at stå med hele prisforhandlingen selv. Der kan en købermægler være en stor hjælp.

Købermægleren kender markedet, og så ved de hvad husene i lige præcis dit område skal koste. Derudover har ingen følelser i klemme, når de skal forhandle prisen på din bolig.

»En af de største faldgruber for en køber er, at man skal handle hurtigt, og så skal man helst kunne blande følelser uden for en forhandling. Det kan være svært for en køber at være professionel og objektiv. Og det kan vi hjælpe med«, fortæller Martin Dyg Jørgensen, som er partner i RobinHus Trekantområdet.

accounting analytics balance 209224

Ikke alle handler ender med et prisnedslag

I de fleste bolighandler bliver der forhandlet om prisen. I en undersøgelse hos Boligsiden i 2020 svarede 86% af sidens adspurgte brugere, at de forventede at få et nedslag i prisen, når de skulle købe bolig. Det er dog vigtigt at huske på, at disse tal er fra 2020, og i forbindelse med coronakrisen og den stigende efterspørgsel på fast ejendom kan tallene have rykket sig.

Nye tal fra Finans Danmark viser, at der i første kvartal i 2021 er blevet givet et nedslag på omkring 2,3 pct. fra den senest annoncerede pris. For et år siden var det gennemsnitlige nedslag i prisen på ca. 3,8 pct. Der svarer til, at et hus på 140 kvm i gennemsnit handles omkring 52.000 kr. ned i pris, mens huskøberne i 1. kvartal af 2020 i gennemsnit handlede mere end 78.000 kr. af prisen.

Martin Dyg Jørgensen fortæller også, at det ikke er i alle handler, at prisen bliver forhandlet langt ned. Tværtimod.

»Når man vil forhandle købsprisen, er det en løbende dialog. Som køber vil man gerne have varen så billigt som muligt, men det er ikke altid tilfældet, at det et afslag i købsprisen, der er det vigtigste. Der kan ofte være en række andre forhold, som også er vigtige at få forhandlet på plads«, fortæller han og fortsætter:

»Vi har lige været køberrådgiver for en, der vil købe en lejlighed i Aarhus. Her var det faktisk et spørgsmål om, hvor meget vi skulle byde over prisen for at få den. Som købermægler kender vi ikke resultatet på forhånd, men vi kan inden forhandlingen undersøge, hvor stor interessen er, og om sælger har en smertegrænse. Det er ofte en proces, hvor der bliver givet og taget, og hvor man kommer langt med at have kendskab til markedet og være godt forberedt.«

Men derfor kan det alligevel godt betale sig for dig at forberede dig selv på en prisforhandling. Forsøger du ikke, kan du med sikkerhed vide, at du ikke får presset prisen ned på din nye bolig.

Sådan forbereder du dig på en prisforhandling

Når du vil forhandle om prisen på din drømmebolig, er det vigtigt, at du prøver at glemme dine følelser og fremtidsdrømme i huset og kigger på fakta og tørre tal. Uanset om du gør det selv eller får hjælp af en købermægler eller andre fagfolk, så kan det godt betale sig at forberede sig på at forhandle om prisen. Så du er sikker på at træffe det helt rigtige valg.

»Når du skal forberede dig til en prisforhandling, skal du som køber gøre dig klart, hvad dit budget er, og hvad du har at købe for. Du skal kunne slå til nu og ikke gå i banken efterfølgende. Lige præcis den faktor betyder meget i et boligkøb«, fortæller Martin Dyg Jørgensen.

Det er også en god idé at overveje, hvad du ellers kan forhandle med udover prisen. Martin Dyg Jørgensen fortæller, at du på en større ejendom kan forhandle om at få løsøre som plæneklipper, gardiner, hårde hvidevarer eller andet med i handlen.

»Hvis vi støder på en sælger, der siger ”det er min smertegrænse, jeg kan ikke sælge det billigere for banken”, så kan vi nogle gange få løsøre forhandlet med for flere tusinde kroner. Tid og overtagelse er også et parameter, som man kan forhandle om. Nogle gange kan en kort eller lang overtagelse være mere værd end et afslag i prisen.«

Dette skal du huske, når du vil forhandle om prisen

Martin Dyg Jørgensen giver her sine tre bedste bud til, hvad du skal huske, når du vil forhandle om prisen:

  • Allier dig med en professionel og kompetent samarbejdspartner. For eksempel kan en købermægler hjælpe dig med at forhandle prisen og gennemgå købsaftalen.
  • Hav økonomien i orden. Få styr på, hvor meget du vil give, og hvad du er godkendt til i banken.
  • Tænk et skridt længere frem. En ting er at købe en bolig, men tænk på økonomien efterfølgende. Er der flere anmærkninger i tilstandsrapporten, der skal laves?
close up furnitures greeting 1415854

Få også hjælp af andre køberrådgivere, når du køber bolig

Undersøg husets stand med en uvildig bygningssagkyndig

Inden du beslutter dig at byde på huset, skal du blandt andet læse tilstandsrapporten grundigt. Der kan du med fordel få hjælp af en uvildig bygningssagkyndig. Selvom du har en tilstandsrapport, så er det ikke sikkert, at alt er helt tydeligt, hvor stort et omfang skaderne er, og hvad det kommer til at koste at få lavet.

Den bygningssagkyndige eller en anden byggeteknisk køberrådgiver kan derfor oversætte tilstandsrapporten for dig og efterfølgende gennemgå hele huset sammen med dig.

Dermed får du en rettesnor for, hvor meget en renovering eller udbedring af skader koste. Og dermed ved du, hvor meget du har at forhandle med.

Hav styr på BBR-oplysningerne

Det er også vigtigt at læse op på boligens BBR-oplysninger, da boligens pris og vurdering også bliver vurderet ud fra BBR-arealet. På Udviklings og Forenklingsstyrelsens hjemmeside ”Bygnings- og Boligregistret” kan du søge på den ønskede bolig og få offentlige oplysninger frem som boligens areal, alder, materiale på ydermure og taget, grundens størrelse, tilbygninger og anden relevant information.

Kend din økonomi og lånemuligheder

Noget af det vigtigste i et boligkøb er, at du har styr på økonomien. Du skal vide, hvad du må låne for, og hvad dine månedlige indkomst og udgifter er. Du kan med fordel få hjælp af en uafhængig økonomisk køberådgiver, som sammen med dig kan gennemgå din økonomi og forhandle med pengeinstitutter og realkreditinstitutter. Så har du det allerbedste økonomiske udgangspunkt.

Hav de juridiske dokumenter i orden

Har du husket at få skrevet et advokatforbehold ind i købsaftalen? Hvordan foregår det lige med tinglysning af skødet? Og hvad med testamente, ægtepagt eller samejeoverenskomst – er der styr på det? En juridisk køberrådgiver kan sikre dig, at alle juridiske dokumenter er i orden, så du trygt kan købe bolig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om