Når du skal sælge dit hjem, er der tre rapporter, som du skal være særligt opmærksom på: tilstandsrapport, elinstallationsrapport og energimærkning. De første to er en del af Huseftersynsordningen, som er lavet for at sikre mod uforudsete, økonomiske overraskelser ved bolighandel. Rapporterne giver et professionelt og uvildigt indblik i boligens tilstand.

De er ikke lovpligtige, men du skal bruge både tilstandsrapport og elinstallationsrapport til at tegne en ejerskifteforsikring, som garderer dig mod at hæfte for fejl og mangler i ejendommen i op til ti år efter salget. Energimærkning er derimod lovpligtig at få lavet ved salg og udleje.

Bedøm indlæg

Husrapporterne skaber sikkerhed for både køber og sælger. Spar tid og penge ved at få lavet din tilstandsrapport, elinstallationsrapport eller energimærke i en samlet pakkeløsning. Hvis du bestiller de tre husrapporter på én gang, får du samlerabat og får kun besøg af den bygningssagkyndige en til to gange.

Tilstandsrapport

En tilstandsrapport bliver udarbejdet på baggrund af en bygningsgennemgang fra en beskikket bygningssagkyndig. Den bygningssagkyndige tjekker altså din bolig grundigt igennem og beskriver ejendommens tilstand trin for trin i en rapport.

Som sælger skal du bruge tilstandsrapporten til at tegne en ejerskifteforsikring med køber, som sikrer dig mod at hæfte for fejl og skader i boligen i hele ti år efter handlen. Når du skal sælge din bolig, er det derfor en rigtig god idè at få udarbejdet en tilstandsrapport.

Eleftersyn med elinstallationsrapport

Foruden tilstandsrapporten, skal du bruge en elinstallationsrapport for at tegne en ejerskifteforsikring med den kommende ejer af din bolig. Eltekniske rådgivere kan hjælpe dig med et grundigt eleftersyn, hvor du får en fuld elinstallationsrapport på baggrund af deres faglige fund. 

Eleftersynet har til formål at afdække farlige elinstallationer i forbindelse med et ejerskifte. Det er til stor gavn for sælgeren, som kan fraskrive sig ansvaret for fejl og mangler. Samtidig kan du trygt overlevere en sikker bolig til den nye ejer.

Energimærke

En energimærkning er lovpligtig i forbindelse med salg og udlejning af ejendom. Et energimærke er en rapport, som beskriver ejendommens energimæssige tilstand. Energimærkerne går fra A-G, og jo tættere mærkningen er på A, des billigere er huset at opvarme og bedre til at holde på varmen. 

En uvildig rådgiver kan udarbejde en energimærkning af din bolig. Hvis du skal sælge, og alligevel skal have lavet både tilstandsrapport og elinstallationsrapport, kan du få lavet dem alle på samme tid og spare både tid og penge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om