Servitut. Hvad betyder det helt præcist? Du har sikkert allerede for længst opdaget, at det nærmest kræver en fremmedordbog for at kunne komme sikkert gennem en bolighandel…

Private og offentlige servitutter

Du har sikkert allerede for længst opdaget, at det nærmest kræver en fremmedordbog for at kunne komme sikkert gennem en bolighandel. Et af de uforståelige ord, du måske er stødt på, er servitut. For hvad er det nu lige, det betyder?

Bedøm indlæg

Er du, som folk er flest, er “servitut” ikke et ord, du ofte bruger. Servitutter knytter sig til ejendomme i forskellige former. En servitut er, ifølge Advokatfirmaet Grotkjær Elmstrøm »en begrænsning i din råderet på ejendommen«.

Servitutter inddeles i private og offentlige servitutter. Der er ikke den store forskel på de to udover hvem, der har påført dem.

De privatretlige servitutter dækker over noget, en privat person har tinglyst, mens en offentligretlig servitut er noget, en offentlig myndighed har tinglyst.

Hvad indebærer en servitut?

En servitut på en ejendom dækker ikke nødvendigvis over noget slemt. Men det er uanset hvad altid en god idé at undersøge, om der er servitutter på en ejendom, før du køber.

Fredning af en bevaringsværdig ejendom er et eksempel på en offentlig servitut. En sådan kan betyde, at du skal have en tilladelse fra kommunen, før du foretager ændringer på boligen.

En privatretlig servitut kan være en færdselsgang i din have tinglyst af en nabo. En sådan kan betyde, at du skal acceptere, at din nabo har ret til at gå gennem din have.

Ligeledes kan det være, at du som boligejer indgår aftaler med en nabo, som det vil være gavnligt for dig at få tinglyst. Således er du sikret, at aftalen fortsat overholdes, hvis du på et senere tidspunkt får en ny nabo.

jumpstory download20200320 125558

Få den nødvendige rådgivning

Indholdet af en servitut kan være svært at gennemskue for menigmand. Derfor anbefaler vi, at du benytter en erfaren boligadvokat til alle former for bolighandler. Også i tilfældet med servitutter er det vigtigt, at du får skrevet et advokatforbehold i din købsaftale 

Boligadvokaten gennemgår handlen som helhed og undersøger servitutterne for dig, så du kan føle dig tryg i dit boligkøb og har kendskab til det der står med småt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om