Uanset om du er ved at planlægge en mindre eller større renovering af din kælder, kan du spare penge ved at tage de rette beslutninger.

I denne artikel hjælper vi dig med at få et overblik over de faktorer, som du skal være opmærksom på, når du skal i gang med at renovere din kælder.

4/5 - 1 Stemmer

Vi guider dig også gennem den de beslutninger og overvejelser, som er værd at gøre sig, inden du starter på renoveringen af kælderen. 

Pris for renovering af kælder

Den endelige pris for at renovere eller istandsætte din kælder afhænger af flere faktorer. Først og fremmest afhænger det i stor grad af, hvilken stand kælderen er i.

Her kan tiltagene og indgrebene variere alt efter, hvad der skal til for at kælderen lever op til de gældende lovkrav og regler for brug af kælderen. Hvis du f.eks. ønsker, at kælderen skal blive til et børneværelse eller andet beboelsesrum, er der en række standarder, som skal indfries. 

Hvis man kigger på de opførte boliger med kælderrum, kan man tydeligt, se at det ikke har været tiltænkt til beboelse. Derfor kræver det som regel også et gennemgribende indgreb for at skabe omgivelser, hvor det er tilladt til beboelse.

sparetip
 
Nem måde at hente en bedre pris på renovering af kælder:

Vores bedste tip til læserne er altid at indhente flere tilbud. Det er en nem måde, at kende til omfang & pris på renovering af kælder. Specielt, når det er gratis og uforpligtende! Du udfylder kun én formular, hvorefter 3 håndværkere giver dig deres bedste tilbud og handlingsplan. Takker du ja, så sikres du gratis med 35.000 kr. fra 3byggetilbud.dk enterprisegaranti. Det bliver ikke nemmere!

Klik her og hent dine 3 tilbud nu ❯

Her vil prisen for renovering af kælderen blandt andet afhænge af, om kældergulvet skal sænkes, så der er højere til loftet. Det afhænger også af, om der er god isolering i væggene indvendigt og udvendigt. 

Ved større ændringer i kælderrummet anbefaler vi, at du opsøger en arkitekt, bygningskonstruktør eller ingeniør, så du får løst opgaven med faglige øjne for de bærende elementer for boligen.

Her vil timeprisen for at tegne og planlægge renoveringen af kælderrummet naturligvis også komme oveni prisen. Til gengæld er du sikret en optimal og holdbar byggeteknisk løsning, som minimerer risikoen for revner og andre skader på ejendommens konstruktioner.

Screenshot 20211027 112519 Instagram
Foto: kirkegaardh

Hvad må din kælder anvendes til? 

Der er strenge regler for, hvad du må bruge kælderarealet til ifølge lovgivningen. Du bør derfor læse lovgivningen igennem, før du starter på dit mindre eller større renoveringsprojekt.

De strenge regler og krav skyldes i særlig grad et ønske om at tage hensyn til de sundhedsskadelige aspekter i et typisk kælderrum. Her er der blandt andet høje standarder for isoleringen og facadestrukturen i kælderen.

Hvis du ønsker at lave et børneværelse, eller et areal for udlejning, skal det godkendes som beboelsesvenligt af kommunen. Du bør derfor tage hensyn til de sundhedsskadelige elementer, når du skal i gang med at renovere kælderen. Herudover skal du sikre dig, at der er gode brandrednindsmuligheder, før det overhovedet kan blive godkendt. 

Du kan også benytte de ekstra kvadratmeter i kælderen til andet end beboelsesrum.

Ved at lave en optimal renovering af kælderen, kan du benytte det til følgende:

  • Ekstra plads til at tørre tøj.
  • Walk-in-closet med ekstra plads til opbevaring af tøj på en smart måde.
  • Motionsrum med plads til at hele familien kan træne derhjemme.
  • Værksted med plads til at lappe cyklen eller små reparationsopgaver.
  • Kontor med plads til at arbejde hjemme eller andre kreative fritidsinteresser.
  • Spillerum med plads til bordtennis, billard eller andre spil, som hele familien kan få gavn af.
  • Vinkælder hvor du kan samle vine fra hele verden. 

Hvad skal du være opmærksom på, inden du istandsætter din kælder?

Hvis du går med planer om at istandsætte eller renovere din kælder, er det vigtigt at kende dens tilstand forinden, så du ikke får en negativ overraskelse undervejs. Dermed sparer du penge på at gøre det korrekt og ordentligt første gang. Da mange kældre er af ældre dato, vil du opdage, at isoleringen ikke er optimal. Derfor er langt de fleste plaget af at have en kold og fugtig kælder. 

Her er det vigtigste at finde ud af, hvilken løsning der vil løse problemet med en fugtig og kold kælder. Det er mindst lige så vigtigt at finde ud af omfanget af fugtproblemerne i kælderen.

Her bør du få en fagmand til at gennemgå din kælder nøje for fugtskader, svamp eller andet, der kan have sundhedsskadelige konsekvenser. Hvis ikke det bliver løst, inden du begynder at renovere kælderen, vil det udvikle sig med årene, og det vil i sidste ende være nytteløst med din renovering, da det hele skal laves om igen.

Fugtskaderne vil brede sig stærkt i kælderen, og det vil blandt andet skabe et dårligt indeklima. Et dårligt indeklima er hverken sundt for dig, din familie eller gæster, da det blandt andet kan medvirke til hoste, hovedpine, allergier, kløe eller kvalme. 

Der er som udgangspunkt ingen krav til, at du skal opretholde energikravene i kælderarealet, hvis du vil bruge det som kontor eller hobbyrum. Uanset hvad du bruger kælderen til, er der krav til, at der skal være varmeisolering. Det vil sige, at det som udgangspunkt skal kunne varmes op til 15 grader eller mere. 

Hvis du ønsker kælderarealet som beboelsesrum, eller hvis du vælger en løsning med gulvvarme i kælderen, er der strengere krav til renoveringsarbejdet. Her skal energikravene overholdes, hvis du ønsker en godkendelse til beboelse. 

Screenshot 20211027 112527 Instagram
Foto: kirkegaardh

Vælg en fugtsikker løsning til kælderen

Selvom det måske lyder fristende med ekstra plads til at hænge vasketøj eller motionere, er det med til at skabe fugt. Hvis du derfor drømmer om at renovere et ekstra badeværelse, sauna, motionsrum eller plads til vasketøj, bør du forholde dig til, om det kan organiseres bedre.

Her kan du se, om der er plads til at bytte om på værelserne i hele ejendommen, eller se på mulighederne for yderligere at fugtsikre de aktuelle kælderrum. Det kan du blandt andet gøre ved at lave flere udluftningshuller eller installere et ventilationsanlæg, der er effektivt mod dannelsen af fugt i kælderen. 

Hvilke udfordringer vil du typisk støde på ved renovering af kælderen?

Ved gennemgang og planlægning af din istandsættelse af kælderen, vil der være gængse problemstillinger, som du vil støde på. Her er det din opgave at tage stilling til, hvilke problemstillinger du vil løse, og hvilke du godt vil kunne leve med.

Hvis problemstillingerne er sundhedsskadelige på grund af dårlig isolering, eller hvis du opdager fugtskader, er det vigtigt, at de bliver udbedret under istandsættelsen. 

Typisk vil du også opleve problemstillinger som små rum, lavere loftshøjde eller manglende lys i de enkelte rum. Her kan du sammen med arkitekten eller bygningskonstruktøren finde ud af, hvad det vil koste at løse.

Her vil du kunne forvente, at det i flere tilfælde vil være et større indgreb at skabe en højere loftshøjde end at sætte vinduer i for at skabe mere lys.

Materialevalg ved renovering af kælder  

Når du skal renovere kælderen, er det måske ikke nødvendigt med de dyreste materialer, som oftest vil være bedre givet ud i stueetagen eller på førstesalen.

I en kælder er det vigtigste, at du tager hensyn til at vælge gode materialer, der er i stand til at modstå fugt. Selvom din kælder virker varm og tør, er den mere udsat for fugt end ejendommens øvrige etager. 

Hvis du omvendt vælger billige eller dårlige materialer, som ikke kan modstå fugt, vil du opleve, at de hurtigere bliver ødelagt pga. dannelse af svamp og råd. 

Screenshot 20211027 112536 Instagram
Foto: kirkegaardh

Konklusion på renovering af kælder

For at lave en kort opsummering af artiklen, er der som udgangspunkt flere muligheder for at istandsætte af din kælder.

Her er det vigtigste at starte med at danne et overblik over tilstanden på din kælder, samt hvilke muligheder du har for at fugtsikre kælderen mest muligt.

Du bør herefter tage stilling til, hvilke gode løsninger dit budget rækker til, samt hvilke materialer du ønsker at vælge for at skabe de optimale forhold i kælderen.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

four × 4 =

Artikler du måske vil synes om