I disse år bliver mange af de gamle parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne solgt til nye, glade boligejere. Men grundet husenes alder vil der være en del renovering…

Hvorfor skifte taget?

I disse år bliver mange af de gamle parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne solgt til nye, glade boligejere. Men grundet husenes alder vil der være en del renovering forbundet med sådan et køb, og i mange tilfælde skal der nyt tag på huset.

Bedøm indlæg

Et nyt tag er både en omkostningstung post og en større opgave. Men det er også en investering, der gerne skal holde mange år ud i fremtiden.

Der kan være mange årsager til, at et tag skal skiftes. Som oftest handler det dog om slitage. Hvis taget ikke længere er tæt, eller hvis det er så slidt, at det ikke kan modstå en efterårsstorm, så er det på tide at udskifte det.

For nogle mennesker handler det også om det rent arkitektoniske. Hvis taget ikke matcher byggestilen på huset. Eller hvis huset skal ændres markant i en renovering.

Når du alligevel skal skifte taget, skal du overveje, om der skal foretages andre ændringer også. Er isoleringen på loftet i top? Skal tagets hældning ændres? Giver det mening at få sat ovenlysvinduer eller en karnap i taget? Sidstnævnte er naturligvis kun relevant, hvis der er åbnet op til kip i stueetagen, eller hvis I planlægger at udnytte overetagen til beboelse også.

Rensning eller helt nyt tag?

Nogle gamle tage kan godt se slidte ud ved første øjekast, men i virkeligheden blot trænge til en rensning eller noget maling.

Eftersom et nyt tag er en så stor udgift, kan det altid betale sig at få en fagperson til at se nærmere på det. Måske er det ikke i så dårlig stand, som du tror. Eller måske er det meget værre, og du bør prioritere at få det skiftet hurtigst muligt.

Uanset udfaldet af en sådan undersøgelse, så er det den bedste løsning for dig at kende til tagets reelle tilstand.

Asbestholdigt tag

Der er i disse år også en del husejere, der får lavet nyt tag, fordi deres huse har det gammeldags asbestholdige eternittag. Det kan ikke anbefales at reparere på eller højtryksrense denne tagtype, da sådanne løsninger vil hvirvle asbest ud i nærområdet og udgøre en sundhedsrisiko – både for husets beboere og dets naboer.

Hvis det gamle asbestholdige tag stadig er tæt og fungerer, så lad det endelig være indtil videre. Men er taget utæt og nedslidt, så bør det udskiftes af erfarne fagfolk, der er vant til at håndtere den slags arbejde. Der er en lang række miljøhensyn og særlige foranstaltninger at tage hensyn til, når asbestholdige tage fjernes. Derfor skal der beregnes lidt ekstra i budgettet til denne type opgaver.

Husk, at det altid giver god mening at tage fat i en professionel byggeteknisk rådgiver og vende de forskellige muligheder, så I kan vurdere om det er mest hensigtsmæssigt at udbedre det eksisterende tag, eller om der skal lægges et nyt tag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om
pexels photo 834892 1
Læs mere

Miniguide til ombygning

En ombygning eller en renovering kan være mange ting. Spændende, udfordrende, frustrerende. Vi giver dig her fem gode…