Der er mange måder, boligdrømmene kan blive til virkelighed på. For nogle indebærer det, at der købes et eksisterende hus, der kan flyttes direkte ind i. Og for andre kan det være aktuelt med nedrivning af et hus, så der kan bygges nyt på en særlig grund.
I denne artikel guider vi dig gennem de mange ting, du skal vide om en nedrivning. Det gælder alt fra prisen på en nedrivning, hvornår det kan være relevant med en nedrivning, og hvilke regler du skal have styr på.
Hvad koster nedrivning af et hus?
Hvis du går med tanker om en nedrivning, er du sikkert også nysgerrig på, hvad det vil koste dig.
Tager vi udgangspunkt i et hus på ca. 150 kvadratmeter, kan prisen for en nedrivning lyde alt mellem 85.000 kr. og 100.000 kr.
Men, for at du får så retvisende en pris som muligt, kan du med fordel indhente tilbud fra forskellige firmaer. Udvælg gerne en lille håndfuld firmaer, du vender din nedrivning med. På den måde kan du gøre det mere overskueligt for dig selv.
Når du indhenter tilbud på en nedrivning, får du en finger på pulsen omkring priserne på markedet. Samtidig kan der være penge at spare, da firmaerne ofte prissætter deres ydelser forskelligt. Et godt tip er, at du dykker ned i, hvad prisen i de forskellige tilbud inkluderer. Du kan læse mere om hvorfor, herunder.
Dyk ned i hvad din pris inkluderer
Opgaven med at nedrive et hus indebærer meget mere, end at huset skal ryddes med jorden. Derfor gør du dig også klogt i at undersøge, hvad dine indhentede tilbud dækker over. Er der f.eks. taget højde for det byggeaffald, som også skal ryddes op og køres væk?
Er der yderligere omkostninger, hvis taget indeholder asbest, hvilket ses i mange boliger fra før 1985? Hvis boligen har en kælder, som skal fyldes op med grus, er det så med i prisen?
Som du kan fornemme, kan der være forskellige “ukendte” faktorer, som nedrivningsfirmaet først bliver klar over, når de arbejder på din bolig. Tag derfor gerne en snak med dem om, hvordan procedurerne er her, så prisen for nedrivningen ikke bliver meget dyrere end først antaget.

Flere faktorer der kan påvirke din pris
For at klæde dig bedst muligt på til dit kommende boligprojekt, er der her flere ting, som kan påvirke din nedrivningspris.
- For det første har det noget at sige, hvilke materialer der er brugt i boligen. Hvis der eksempelvis er gulvvarme og klinker, kan det betyde en merpris, da det kræver mere at sortere. Derudover kan det også påvirke din pris, om boligen enten har ståltag, tegltag eller metaltag.
Der kan nemlig være forskellige procedurer for, hvordan taget tages ned. Hvis f.eks. dit tag indeholder asbest, så kan det betyde en noget større regning, end først aftalt, da det skal foregå ekstra forsigtigt. Nedrivningsfirmaet skal nemlig undgå, at asbestfibre kan sprede sig. Asbest er forbundet med en række lungesygdomme og lungekræft, og har derfor også være forbudt siden 1993. - For det andet har det noget at sige, hvor i landet, din nedrivning skal foregå. Oftest vil priserne på Sjælland ligge væsentligt højere end de priser, du kan få i Jylland.
- For det tredje har det noget at sige, hvor gode adgangsforhold der er til boligen. Hvis det er svært for nedrivningsfirmaet at komme til med deres maskiner, vil det ofte også afspejles i prisen. I disse tilfælde kan det nemlig tage længere tid at køre til og fra dit hus.
- For det fjerde har det noget at sige, hvor mange etager boligen har. Som du nok også kan forestille dig, vil en etagebolig være mere krævende at nedrive, og oftest skal kælderen også fyldes med grus, for at grunden bliver helt plan.
- For god ordens skyld så lad os også slå fast, at boligens samlede areal også vil spille ind på din pris. Det vil nemlig påvirke den tid, der skal sættes af til hele projektet.
Undersøg om du kan få tilskud på din nedrivning
I visse tilfælde er der mulighed for at få tilskud på en nedrivning, når du kontakter din kommune. Det er derfor også værd at undersøge ved dit projekt.
Tilskuddet tilfalder som regel boliger, bygget før 1960, eller hvis der er tale om en bolig, hvor bad, wc, energi m.m. ikke er, hvad der kaldes tidssvarende. Et yderligere krav er, at boligen skal være i en by med under 3000 indbyggere, eller have en indplacering i åbent land.
Du skal naturligvis være opmærksom på, at tilskudsreglerne kan variere fra kommune til kommune. Derfor kan du også bruge lidt tid på at sætte dig ind i, hvordan reglerne er i netop din kommune.
Værd at vide om nedrivning af hus
Hvornår er det aktuelt med nedrivning af et hus?
Hvis du har udset dig en speciel grund, som du gerne vil bygge på, så kan det realiseres med en nedrivning. Det åbner nemlig op for, at du kan starte helt fra bunden og bygge præcis den bolig, du har i tankerne.
Flere og flere vælger målrettet at kigge efter gamle boliger, der kan rives ned, hvis boligen ligger godt placeret. Det er nemlig ikke altid, at drømmen om et nybyggeri går op i en højere enhed med den grund, der kan bygges på. Det åbner nedrivning af et hus heldigvis op for.
Hvorfor gå med en nedrivning frem for en renovering?
Der er en række forskellige ting, der kan tale for at vælge en nedrivning versus en renovering. Som kommende boligejer har du sikkert en masse ønsker til, hvordan din bolig skal være, antallet af rum, hvordan lyset falder, og hvilke materialer der er brugt m.m.
Hvis du vælger at renovere, kan du oftest komme i mål med flere af dine ønsker. Men, det kan være en ret tidskrævende opgave, du har foran dig, og der kan være begrænsninger ift., hvad der kan lade sig gøre med huset.
Når du vælger en nedrivning, så du efterfølgende kan bygge nyt, kan slutbeløbet ende ud i det samme, som hvis du valgte en totalrenovering. Desuden vil et nybygget hus ofte have en langt bedre energieffektivitet end ældre huse. På sigt kan der således også være besparelser at hente på boligens driftsudgifter, når du nedriver et hus og bygger nyt.
Hvis du derfor ikke tænker, at en større renovering kan hjælpe dig i mål med dit drømmehus, så er en nedrivning en ideel mulighed.
Er nedrivning af hus et gør-det-selv-projekt?
Nedrivning af hus kan være en relativ stor opgave, selv at kaste sig ud i. Derfor kan det heller ikke nødvendigvis anbefales, at du står med det selv. Først og fremmest er en nedrivning tidskrævende og så kræver det, at du har de rette maskiner til rådighed. Derudover er der flere lovgivningsmæssige ting, der skal være styr på – det kan du også læse mere om i næste afsnit.
En anden ting du også skal have i tankerne er, at du kan komme til skade undervejs i nedrivningen. Derfor er det ekstra vigtigt, at du har styr på, hvordan du står forsikringsmæssigt, hvis der skulle ske noget.
Når du omvendt vælger et nedrivningsfirma til opgaven, så skal du ikke spekulere over disse ting, da de har erfaringen, ekspertisen og udstyret til at komme godt og sikkert i mål. Du kan derfor bruge din tid og energi på at planlægge, hvordan din nye bolig skal se ud.
Hav styr på lovgivningen omkring en nedrivning
Før du skal sætte gang i en nedrivning, skal du kontakte kommunen og søge om en nedrivningstilladelse. Det er noget af det vigtigste, du skal have styr på. Helt konkret foregår det på deres hjemmeside, hvor du blandt andet skal oplyse det bygningsnummer, du finder i Bygnings- og Boligregistret, også kaldet BBR.
Ved enhver nedrivning er det også vigtigt, at kravene i Bygningsreglementet 2010, BR10, overholdes.
Nogle af kravene du skal have særligt for øje, er disse:
- Du skal melde den kommende nedrivning til din kommune. Kravet er, at det skal gøres, mindst 2 uger før nedrivningen starter.
- Du skal videregive oplysninger om boligens adresse, højde, grundflade samt matrikelbetegnelse og bygnings identifikation.
- Hvis du ønsker nedrivning af en carport, garage, udhus eller bygninger der ligner disse, kan du gøre det uden at melde til det kommunen.
Udover at du skal følge disse procedurer, før din nedrivning kan starte, så er der flere regler, du også skal have øje før. Dem kan du læse om herunder.
Regler du også skal følge før nedrivningen
Der kan være forskellige omstændigheder, der gør, at din bolig eller bygning ikke må rives ned.
Det er oftest i tilfælde hvor:
- Grunden, boligen er bygget på, er forurenet.
- Hvis der allerede er byggesager sat i gang.
- Bygningen skulle have en bevaringsværdig værdi.
- Din bygning er fredet.
Hvis din bolig skulle falde i en af disse kategorier, kan du opleve, at en nedrivningstilladelse kan være svær at få igennem.
Hvis du har besluttet dig for at hyre et firma til nedrivningen, kan du høre dem ad, om de vil hjælpe med at indhente nedrivningstilladelsen ved kommunen. Det er der nemlig flere og flere firmaer, der tilbyder som en del af deres service. Og hvis du oplever, at det er uoverskueligt selv at stå med, kan du altid høre firmaet ad.

Hvad kan konkluderes om nedrivning af et hus?
For at lave en kort opsummering, er der flere ting, der kan fremhæves ved en nedrivning.
En nedrivning kan være det ideelle valg, når du har fundet din drømmegrund, hvor du vil bygge et nyt hus, da en komplet renovering ikke kan svare sig, eller ikke har din interesse.
Hvis vi tager udgangspunkt i en bolig på ca. 150 kvadratmeter, kan du forvente en nedrivningspris, der starter fra 85.000 kr. Du skal være opmærksom på, at en række faktorer kan spille ind på prisen.
Det gælder alt fra, om taget indeholder asbest, hvor gode adgangsforholdene er til at kunne nedrive boligen og fjerne byggeaffald, hvor i landet nedrivningen foregår, og om der er ekstra arbejde med at sortere byggematerialer m.m.
14 dage før du starter din nedrivning, skal du ansøge om en nedrivningstilladelse ved kommunen. Orientér dig gerne i Bygningsreglementet 2010, da du her finder nogle af de krav, der skal overholdes under din nedrivning.
Hvis du vil være helt sikker på lovgivningen og reglerne omkring en renovering, så tag gerne fat i dit nedrivningsfirma. Ofte kan de hjælpe med flere af de administrative opgaver.