I denne artikel gennemgår vi alt du skal vide om nedrivning af vægge. Det gælder priser, processerne og nedrivning af de forskellige typer vægge.

Det gælder både for dig, som ønsker at rive en væg ned selv og for dig, som ønsker at hyre professionelle fagfolk til opgaven.

4.5/5 - 2 Stemmer

Hvad koster en nedrivning af en væg?

Hvis du skal have nedrevet en væg for at åbne op i hjemmet, kan det godt betale sig at hyre et nedrivningsfirma til opgaven. Hvis du selv ønsker at stå for arbejdet, er det vigtigt, at du kender til bygningens bærende konstruktioner samt har erfaring med nedrivning.

Hvis ikke det bliver gjort korrekt, kan det blive en dyr affære. Det kan gøre større skade på ejendommen, som vil koste flere penge at reparere. 

Du kan forvente, at en nedrivning af en væg gennemsnitligt vil koste i omegnen af 4.000-6.000 kr. inkl. moms.

Prisen for at få et nedrivningsfirma til at løse opgaven, kan variere en del fra den ene virksomhed til den anden. Den endelige pris afhænger også af opgavens størrelse – altså om det bare er en enkelt væg eller en totalnedrivning af et hus.

Vi anbefaler derfor, at du starter med at danne dig et overblik over opgaven, hvorefter du indhenter flere tilbud på at løse opgaven.

Du kan finde en besparelse i prisen, hvis du f.eks. selv står for at oprydning og bortskaffelse af murbrokker.

Screenshot 20211027 112331 Instagram
Foto: carosylvester

Nedrivning af væg som gør-det-selv projekt

Hvis du går med overvejelser om at nedrive en væg selv, er det vigtigt at forberede dig grundigt og tage alle de forholdsregler, du kan. Det er dermed sagt ikke umuligt at rive en væg ned selv for at spare pengene, men du bør sætte dig ind i, hvad det kræver samt være opmærksom på ejendommens konstruktion.

Når du ønsker at rive en væg ned selv, er det vigtigt, at du ikke bare griber en stor hammer og begynder at slå løs på den aktuelle væg. Det er her, de fleste begår den største fejl. Det ender som regel med store konsekvenser for din bolig – særligt hvis der er tale om en bærende væg.

Det vigtigste er sikre dig, at væggen ikke er stabiliserende eller bærende for ejendommen. Det er ikke ensbetydende med, at du ikke kan fjerne en stabiliserende eller bærende væg, men hvis ikke du har ekspertisen til at udføre det korrekt, kan du komme voldsomt til skade eller få hele ejendommen til at kollapse.

Det vil formentlig først gå lidt tid, før huset kollapser, men det er en stor risiko at løbe. Derudover kan du risikere, at der vil komme revner og sætningsskader på ejendommen.

Hvis du derfor står overfor en bærende eller stabiliserende væg, der skal fjernes, er det vigtigt, at de omkringliggende konstruktioner og vægge bliver forstærket. Dermed vil ejendommen undgå revner, sætningsskader eller andet, da det vil kompensere for, at den svækkes, når du fjerner en bærende væg. 

Vær opmærksom på, at det kræver en byggetilladelse fra kommunen, før du må nedrive en væg i din bolig. Hvis der er tale om en ikke-bærende væg i et hus, kan du nøjes med bare at anmelde det til kommunen. Hvis du bor i en lejlighed, skal du have en byggetilladelse uanset hvad af kommunen.

Til sidst skal du undersøge, om at der er elinstallationer i væggen, så de ikke bliver ødelagt under nedrivningen.

Sådan undgås skader når du river en væg ned

For at undgå skader, når du river en væg ned, er det vigtigt at forholde sig til, hvilken type væg, som du står til at skulle fjerne. Her er der som udgangspunkt 3 forskellige typer af vægge, som du vil støde på.

Screenshot 20211027 112352 Instagram
Foto: lundoepige

Den bærende væg

Dette er en væg, som har en afgørende rolle for, at dit hus står stabilt på jorden. Det er også de bærende vægge, der blandt andet holder tagkonstruktionen.

Den stabiliserende væg

Dette er en væg, som holder huset stabilt mod ydre faktorer. De stabiliserende vægge er afgørende i de situationer, hvor der er sne på taget eller din ejendom bliver udsat for storm eller lignende ydre påvirkninger.

Den lette skillevæg

Skillevægge er populære i ejendomme, da de er med til at opdele de store rum. De er lette at nedrive, da de ikke har nogen understøttende funktion for selve ejendommes konstruktion.

Nu hvor du kender de 3 forskellige typer af vægge, som du kan støde på, er det vigtigt at undersøge og få bekræftet, hvilken type af væg, du ønsker at nedrive. Det er sjældent nemt at gennemskue selv, hvorfor det er en fordel at få en bygherre eller håndværker til at se nærmere på væggen.

Du kan naturligvis også finde en tegning over ejendommen, som viser et tydeligt billede af, hvilken type væg der er tale om. Hvis ikke du har en tegning af ejendommen, kan du indhente den ved din kommune.

Hvordan nedrives en skillevæg?

Hvis du er en handyman eller handywoman, er det noget lettere at gå til opgaven med at nedrive en skillevæg end en bærende- eller stabiliserende væg. Før du begynder på selve nedrivningsarbejdet, bør du dække de omkringliggende vægge og gulve med plastik. Det kommer til at støve og svine en del, hvorfor det gør dit oprydningsarbejde noget lettere.

Herefter bør du åbne for vinduer og døre i rummet, samtidig med at du hænger et par våde håndklæder op i rummet. De våde håndklæder kan opfange de mange støvpartikler, der vil komme i luften, når du nedriver skillevæggen.

Til selve nedrivningsarbejdet skal du bruge en mukkert, mejsel og en solid hammer. Vi vil klart anbefale dig at bruge sikkerhedssko, luftmaske og handsker under arbejdet.

Vær opmærksom på at du har jævnet hele nedrivningsarbejdet i alle kanter og hjørner, så du får et flot resultat. Til sidst kan du fjerne plastikken på væggene og gulvet. Bare du er sikker på, at du er færdig med hele nedrivningsarbejdet, så du ikke skal sætte det op igen.

Du kan med fordel støvsuge det støv, der ligger tilbage i rummet, så du sikrer dig et godt indeklima efter arbejdet er udført.

Hvordan nedrives en bærende væg?

Hvis du er i tvivl om, hvordan man nedriver en bærende væg, eller ønsker en dybdegående forklaring, kan du få den her. Den vigtigste tommelfingerregel, når du fjerner en bærende væg er, at du sikrer dig, at de overliggende bygningsdele er understøttende eller afstivet, så de er stabiliserende, når den bærende væg skal fjernes.

Hvordan gør man så det i praksis? Det kan du gøre ved at fjerne noget af den bærende væg. Her skal du spænde “soldater” mellem loft og væg ved siden af den bærende væg. En soldat er et professionelt stykke værktøj, som består af stål.

Det er dermed en pæl af stål, som bliver spændt fra gulv til loft. Her skal du have lavet en beregning for, hvor mange “soldater” der skal til, i takt med at du nedriver den bærende væg. Denne beregning kan en bygningsingeniør eller konstruktør hjælpe dig med.

Fordele ved at vælge en professionel håndværker til nedrivning af væg

For langt de fleste er et huskøb eller køb af lejlighed den største investering i livet. Det er oftest en beslutning, som man tager udgangspunkt i skal kunne holde hele livet. Når du derfor skal nedrive en væg for at lave om på indretningen af rummene, er det en stor beslutning.

Selvom der kan være penge at spare ved at gøre det selv, så er der langt flere fordele ved at hyre en professionel håndværker til at nedrive en væg.

Til forskel fra når du river en væg ned selv, så overlader du ansvaret og garantien hos en professionel fagmand. Det vil sige, at du står bedre stillet over for din forsikring, hvis der skulle komme sætningsskader eller revner i ejendommen.

Hvis du gør det selv, står du selv med ansvaret og den risiko du løber. Her vil regningen kunne blive langt større, hvis ikke det bliver gjort efter de nødvendige forholdsregler.

Vi anbefaler derfor altid, at der vælges en professionel håndværker, hvis du er det mindste i tvivl om, hvordan opgaven skal løses. Det kan sjældent betale sig at kaste sig over en nedrivning, hvis du ikke er helt sikker på processen.

Når du skal vælge en fagmand eller håndværker til opgaven, kan du også være sikker på, at arbejdet bliver udført efter gældende danske høje standarder. Her er det en fordel at vælge en håndværker, der er medlem af Byg Garanti.

Dermed er du dækket af sjusk, mangler, skader eller andet de næste 10 år for det udførte arbejde. Det vil formentlig koste mere at vælge en håndværker, der er medlem af Byg Garanti, end en fagmand der ikke er. I de fleste tilfælde kan det være prisen værd at betale for.

Uanset om du vælger en fagmand der er medlem af Byg Garanti eller ej, vil det være et solidt stykke arbejde, som i alle situationer vil være bedre udført, end man selv kan klare.

En anden stor fordel ved at vælge en professionel fagmand til opgaven er også, at du kan få den nødvendige rådgivning og vurdering af arbejdet. Det kan være svært selv at vurdere, om der arbejdes med en bærende eller stabiliserende væg.

Det er f.eks. noget lettere at genkende en let skillevæg. Når fagmanden har vurderet, om det er en stabiliserende eller bærende væg, kan du være sikker på, at arbejdet bliver gjort korrekt, så der er den nødvendige støtte i ejendommens vægge.

Screenshot 20211027 112342 Instagram
Foto: lundoepige

Konklusion på nedrivning af en væg

Som en kort konklusion på hvad det kræver at nedrive en væg, og hvad du skal være opmærksom på, kan vi anbefale, at du tager alle de nævnte forholdsregler i betragtning.

Først og fremmest bør du indhente en byggetilladelse ved din kommune, som giver grønt lys til, at du må udføre nedrivningen. I samme omgang bør du også undersøge, om det er en bærende-, stabiliserende- eller en skillevæg, som skal nedrives.

Prisen for nedrivningsarbejdet kan variere fra opgaven til opgave. Prisen afhænger af, hvor mange vægge du skal have nedrevet, samt hvilken type væg, der er tale om. Hvis det er en bærende væg, kræver det beregninger for, hvad der skal være at støtte for at kompensere for den bærende væg.

Du kan dog som udgangspunkt forvente at en professionel fagmand vil tage mellem 4-6.000 kr. inkl. moms for at nedrive en væg. Vi anbefaler, at du indhenter flere tilbud, så du har den bedste indikation på, hvad opgaven helt præcist vil koste dig. Her bør du overveje, om du vil betale ekstra for at vælge en fagmand, der er medlem af Byg Garanti.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om