Sarah og Frederik er klar til at bygge deres nye byhus midt i Aarhus. De mangler bare byggetilladelsen…

De har alt klar til byggeriet: Plantegningerne, moodboards, materialevalg og en plan til håndværkerne. De ved endda, hvor deres møbler skal stå. Mentalt er de flyttet ind. De mangler bare én ting: Byggetilladelsen.

Bedøm indlæg

Den 1. august 2021 fik Sarah Terkildsen og Frederik Iversen nøglerne til et gammelt byhus i Grønnegade i Aarhus midtby. Parret havde købt det faldefærdige hus fra 1778 med henblik på at rive det ned og bygge et nyt byhus på grunden. Efter nedrivningen af det oprindelige hus, står de nu med en byggegrund på 77 m2, hvor deres kommende drømmehjem skal stå.

– Vi regner med at selve byggeriet kommer til at tage et år, når vi først kan komme i gang. Vi har alt klar, så snart byggetilladelsen kommer, siger Sarah, mens Frederik tilføjer:

– Vi har haft lidt svært ved at forstå kommunen og blive enige med dem. Men vi håber, at vi nu er tættere på at få den endelige byggetilladelse.

byggetilladelsen 2

Øverst ses det oprindelige byhus fra 1778 i Grønnegade i Aarhus C, som Frederik og Sarah købte i foråret 2021. Nederst ses byggegrunden på 77 m2, efter huset er blevet revet ned.

byggetilladelsen 3

Valget mellem renovering og nybyggeri

I starten af året boede parret i Esbjerg, men de havde længe haft et godt øje til Aarhus. Og da Frederik pludseligt fik arbejde på et større byggeprojekt på Aarhus Ø, tog de beslutningen om at rykke mod nordøst. Deres daværende hus, som lå blot 150 meter fra vandet, blev solgt på under 24 timer, og så gik den aarhusianske boligjagt for alvor i gang.

– Vi så først på kortet, inden vi så på boligerne. Vi kiggede faktisk kun inde i Aarhus midtby, siger Sarah og forklarer, at beliggenheden var det allervigtigste kriterie i boligjagten. De savnede nemlig byliv.

På grund af økonomien kiggede parret kun på lejligheder i første omgang. Men de fik hurtigt øje på det gamle byhus, som lå tæt ved åen midt i Aarhus. Frederik og Sarah forelskede sig straks i mulighederne og den centrale placering. Inden de så ejendommen i virkeligheden, havde de håbet på at kunne slippe afsted med en totalrenovering, hvor ydermurene blev stående. Det havde nemlig været en fordel i forhold til byggetilladelsen.

– Men da vi først så huset indefra, var vi ikke i tvivl om, at det skulle rives det. Det var faktisk i ringere stand, end vi regnede med, siger Sarah, mens Frederik fortsætter:

– Huset var jo fra 1778, og det kunne man virkelig godt se indvendigt. Der var rigtig mange skader.

De tidligere ejere havde hverken fået lavet tilstandsrapport eller taget billeder til salgsannoncen. Så de var nok klar over, at huset højst sandsynligt ville blive købt med henblik på nedrivning.

Kampen med kommunen

Sarah og Frederiks plan er at bygge et moderne byhus på 160 m2 fordelt på tre plan og med et udeareal på knap 26 m2. Men selvom parret stadig er i startfasen af deres byggeprojekt, er de allerede stødt på store udfordringer:

– Aarhus kommune har rigtig mange krav til nybyggeri. Byggetilladelsen har derfor været meget sværere at få end forventet, fortæller Frederik, mens Sarah tilføjer:

– Kommunen er helt klart vores største udfordring lige nu. Vores budget til tegninger er allerede blevet tredoblet, fordi der er så strikse krav til mange tegninger. Og vores tidsplan har allerede rykket sig flere måneder.

Frederik og Sarah fortæller også, at de har været på venteliste til at få lavet tegninger, da der er så meget gang i boligmarkedet, at ingen tegnestuer har haft tid.

– Vores oprindelige tegninger blev skudt helt ned, selvom det for os at se var småting, som afgjorde det. Så det har været lidt op ad bakke. Men vi er forhåbentligt tættere på mål nu, forklarer Frederik.

byggetilladelsen 5

Det oprindelige byhus fra 1778 var i halvanden plan. Det nye bliver i tre plan, som det ses på billedet.

Kommunen stiller for eksempel krav til, hvor meget udendørsareal, der som minimum skal være på grunden. Et andet krav er, at der skal være cykeldepot i boligen, så der ikke står cykler ude på gaden.

Især dette punkt er problematisk for Sarah og Frederik, da byggegrunden kun er 77 m2, og byhuset bliver bygget op ad de to nabohuse. Derfor kan cykeldepotet kun være placeret på husets bagside, hvilket betyder, at cyklerne skal trækkes gennem huset for at blive opbevaret korrekt i forhold til reglerne.

– Kvarteret er meget centralt i Aarhus og har et klassisk look med mange flotte, gamle bygninger. Så Aarhus Kommune vil selvfølgelig gerne opretholde standarden, siger Sarah.

Dog er hun uforstående overfor de mange småting, som har spændt ben for deres planer. Deres første tegninger havde eksempelvis for små facadevinduer, hvilket kontaktpersonen hos kommunen syntes gav huset et ”tungt udtryk”.

Udover kommunens byggetilladelse, skal Frederik og Sarah også tage højde for bygningsreglementet, som stiller krav til boligens brugervenlighed for familier og handicappede. Bygningsreglementet dikterer eksempelvis, at der skal være toilet i stueetagen og niveaufri adgang fra gaden.

byggetilladelsen 4

Frederik og Sarahs budget til tegninger er blevet tredoblet, fordi kommunen har en række krav, som deres nye byhus skal leve op til. De har både fået lavet tegninger ved en arkitekt og hos en tegnestue. De har selv lavet flere moodboards til egen inspiration.

Glæden ved at gøre det selv

På trods af deres unge alder har parret Frederik og Sarah allerede erfaring med både at renovere og bygge nyt. De købte deres tidligere villa i Esbjerg som dødsbo med henblik på at totalrenoverede det fra top til tå. Det tog dem halvandet år, og efterfølgende kastede de sig over at bygge et nyt sommerhus i Blåvand – også ved den jyske vestkyst. De har selv stået for begge byggeprojekter, og det har hjulpet dem en hel del, at Frederik er udlært tømrer og har hænderne godt skruet på.

– Denne gang står vi også selv for alt koordinering og planlægning. Vi vil også stå for så meget af selve byggeriet som muligt, siger Frederik.

Parret har ingen særlige præferencer i forhold til, om de kaster sig over et renoveringsprojekt eller nybyggeri. Dog kunne ingen af dem forestille sig at flytte ind i noget nyt.

– Så ville jeg nok hele tiden tænke på, hvordan vi selv kunne gøre det anderledes, fortæller Sarah og fortsætter:

– Det jeg godt kan lide ved at gøre det selv er, at man får lov til at tage alle beslutningerne fra start til slut og sætte sit eget præg.

Frederik og Sarah beskriver deres indretningsstil som moderne, minimalistisk og hyggelig. De er begge meget detaljeorienterede, og det er ikke blevet mindre af, at de har fået mere erfaring med at renovere og bygge nyt.

– Det er næsten blevet skadeligt, for når vi er hjemme ved venner og familie, lægger jeg mærke til små detaljer, som jeg aldrig før ville have lagt mærke til, griner Sarah.

byggetilladelsen 6

Indtil Sarah og Frederik kan flytte ind i deres nye byhus (forhåbentligt ved udgangen af 2022), bor de til leje i en lejlighed midt i Aarhus.

Krydsede fingre for 2022

Mens parret utålmodigt går og tripper efter at få den endelige byggetilladelse fra Aarhus Kommune, prøver de at se det positive i ventetiden:

– Man kan jo sige, at vi har ekstra god tid til at planlægge, pointerer Sarah med et smil, mens Frederik nikker. Hun har allerede lavet flere moodboards til inspiration, og parret har også allerede fået tegnet deres møbler ind i indretningstegningerne.

– Det hele er meget uforudsigeligt lige nu, men vi håber virkelig at kunne komme i gang i starten af det nye år. Og så satser vi på at kunne flytte ind i vores nye hus inden julen 2022, fortæller Frederik forhåbningsfuldt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om