Hvis der er en ting, som er særligt populært blandt danskerne, så er det typehuse. Hvad end du selv overvejer at bygge et typehus, eller du ikke kender til dem, så kan du læse mere i denne guide.

Bliv blandt andet klogere på, hvordan prisniveauet ligger, hvilke typehuse der findes, og hvad du skal være opmærksom på, når du bygger et typehus.

Bedøm indlæg

Hvad er prisen for et typehus?

Spørgsmålet om hvad et typehus koster, er naturligvis et bredt spørgsmål. For alligevel at hjælpe dig på vej får du her eksempler på, hvad forskellige typehuse kan koste.

Der vil tages udgangspunkt i prisen/kvadratmeter, så du selv har mulighed for at regne på, hvad der kan passe ind i dit budget.

Tager vi udgangspunkt i et længehus, kan prisniveauet begynde ved de 12.360 kr./ kvadratmeter, hvis der bygges i Jylland.
Bygges der omvendt på Sjælland kan du forvente, at kvadratmeterpriserne starter ved 14.100 kr. Bygger du en bolig i Jylland på 150 kvadratmeter vil det svare til en pris på 1.854.000 kr.

Vinkelhuse ligger ca. på samme prisniveau som længehuset, og du kan komme i gang fra 12.625 kr./kvadratmeter i Jylland og 14.350 kr. på Sjælland.

I Jylland vil du kunne bygge 150 kvadratmeter for ca. 1.893.750 kr.

Prisen for et gårdhavehus lyder oftest på 12.890 kr./kvadratmeter i Jylland og omvendt 14.620 kr., hvis du bygger på Sjælland.  Med udgangspunkt i 150 kvadratmeter i Jylland vil boligen ca. koste 1.933.500 kr.

Drømmer du om et funkishus, kan du forvente, at kvadratmeterpriserne lyder 13.456 kr. i Jylland og 15.140 kr. på Sjælland. Et funkishus i Jylland på 150 kvadratmeter vil her koste ca. 2.018.400 kr.

Dette er kun et lille udpluk af, hvordan prisniveauet kan ligge på udvalgte typehuse. Du skal dog have in mente, at prisen altid kan variere alt efter, hvilket firma du vælger at bygge ved, og hvilke løsninger og materialer der vælges til dit hus.

Værd at vide om at bygge typehus

Hvis du vil være bedst muligt klædt på til at starte et byggeprojekt, så læs endelig de punkter, der er listet herunder. De kan være gode at have med i baghovedet både før, under og efter dit typehus er bygget.

Hvilke forskellige typehuse findes der?

Når du skal bygge typehus, vil du opdage, at der findes mange forskellige varianter. Nogle af dem du vil støde på, er længehuse, vinkelhuse, gårdhavehuse, trempelhuse, funkishuse og mange flere.

Hvordan vælger du dit typehus?

Når du står til at skulle bygge et typehus, kan det være svært at vide, hvor du skal starte og slutte. Som noget af det første kan byggefirmaet og dig spore jer ind på, hvad dit tilgængelige budget er, og hvordan du ønsker din fremtidige bolig skal være.

Det at bygge nyt handler om meget mere, end hvilke materialer der skal bruges. Materialevalget betyder naturligvis noget, men det er mindst lige så vigtigt, at der skabes et hjem, der passer til det liv, de behov og de boligdrømme du har.

Hvad end du ønsker et bestemt antal værelser, store fællesarealer, godt lysindfald eller noget helt fjerde, så vend det endelig med byggefirmaet. Tænk samtidig gerne flere år frem, så du både får skabt en bolig, der passer til dine behov nu og i fremtiden.

Du kan også finde inspiration i diverse plantegninger, som byggefirmaet har tilgængelig på deres hjemmeside eller på deres kontor. Det kan give dig inspiration til løsninger, du måske ikke selv havde tænkt til dit typehus.

Hvis dit byggefirma har udstillingshuse, er der ekstra god grund til at besøge disse. Det er en måde, du kan inspicere forskellige typehuse, forskellige løsninger og samtidig se, hvad dit kommende byggefirma kan levere.

Hvad er fordelene ved at bygge et typehus?

Der er flere fordele, der kan fremhæves ved at bygge et typehus. For det første giver typehuse dig muligheden for, at du relativt hurtigt kan spore dig ind på en boligtype, du er til.

  • Det at bygge typehus betyder dog ikke, at du er fastlåst ift. en bestemt arkitektur. Du har nemlig muligheden for at få et arkitekttegnet typehus, som er tilpasset til lige præcis dig. Det samme gælder også ift. de forskellige løsninger i boligen, materialevalg med mere. Det er alt sammen noget, du er med til at beslutte.
  • En anden fordel ved at bygge typehus er, at det kan bygges relativt hurtigt. Ved nogle byggefirmaer kan dit typehus stå færdigt allerede 22 uger efter, der er trykket på startknappen. Det vil også sige, at du inden for en ret overskuelig fremtid kan flytte ind i din drømmebolig.
  • En tredje fordel ved at bygge typehus er, at du kan komme langt for pengene. Det at bygge nyt kan generelt være rigtig dyrt, men sådan behøver det ikke at være, når du vælger at gå med et typehus. Derfor vil du også kunne opleve at kunne bygge nyt for omkring 1.500.000 kr.
  • En fjerde fordel ved et typehus er, at du kan forvente at flytte ind i en bolig med et lavt energiforbrug. Det er nemlig noget, som hurtigt kan løbe op, hvis du p.t. har en bolig, som ikke er særlig god til at holde på varmen og udnytte energien, der tilføres. Hvis du har særlige ønsker til en energivenlig bolig, så er det også noget, flere og flere firmaer kan indfri. 

Gode tips når du bygger typehus

Hvis du gerne vil sikre dig så tryg og god en byggeproces som muligt, er der flere ting, du kan gøre.

Betal først typehuset ved indflytning

Økonomien har meget at sige, når der skal bygges nyt, og for mange er det den største investering, de laver i deres liv. Derfor er det også ekstra vigtigt, at byggeprojektet ender ud som aftalt.

Til din fordel er flere byggefirmaer begyndt at tilbyde, at du først betaler for huset, når det er klar til indflytning. Det betyder også, at du kan se det færdige hus og de færdige løsninger, før det endelige beløb overføres. Hvad end dette er dit første boligkøb eller ej, kan denne tilgang give ekstra tryghed omkring hele byggeprocessen.

Få sat en klar indflytningsdato

Når der bygges ny bolig, kan det være rart med en tidsramme for, hvornår byggeprojektet er færdigt. Det kan nemlig også have noget at sige for, hvem du vælger at gå med.

Som et stort plus kan du ofte få sat en tydelig dato for, hvornår typehuset er klar til indflytning. På den måde kan du nemmere koordinere udflytning af det, du bor i nu og have mere sikkerhed for, hvornår typehuset er færdigt.

Husk at læs vores huskeliste og vær igennem denne liste før du flytter.

Få en gennemgang af typehuset før indflytning

Det kan være en god idé, at byggefirmaet laver en gennemgang, før du flytter ind. Det giver dig muligheden for at udpege diverse fejl og mangler, og samtidig kan byggefirmaet nå at udbedre dem, før du flytter ind.

Du kan ofte få arrangeret en gennemgang ca. 14 uger før, du skal overtage boligen. Det giver også tid til, at der kan komme styr på eventuelle løsninger, der er mangler ved.

Hvad kan du tage med ift. at bygge typehus?

For at opsummere så findes der en række forskellige typehuse, du kan vælge mellem, når du vil bygge nyt. Det gælder alt fra længehuse, vinkelhuse, trempelhuse, gårdhavehuse m.m.

Tager vi udgangspunkt i et længehus, kan priserne i Jylland starte ved 12.360 kr./kvadratmeter. Bygger du på Sjælland vil kvadratmeterpriserne oftest være højere, og et længehus kan koste fra 14.100 kr./kvadratmeter og opefter.

Selvom du bygger et typehus, er der stadig plads til meget individualitet, og at du stadig kan sætte dit præg på boligen. Her er det selvfølgelig vigtigt, at du både overvejer de ønsker og behov, du har nu, og som du potentielt kan have i fremtiden. På den måde kan dit typehus bedre passe til dig og din familie i længere tid.

Med et typehus kan du oftest komme rigtig langt for pengene, når du bygger nyt. Samtidig vil du opleve, at processen fra start til slut vil gå relativt hurtigt. Nogle firmaer kan have et indflytningsklart typehus færdigt efter 22 uger.

Før du forhandler en aftale på plads, så undersøg dine muligheder for først at betale ved indflytning, sørg for at der sættes en klar dato for, hvornår typehuset står klart og få nedskrevet, at der skal laves en gennemgang før indflytning, hvor fejl og mangler udbedres.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

fourteen − 12 =

Artikler du måske vil synes om