At kaste sig ud i et nybyggeri er en stor beslutning at tage, nok den største du vil tage i hele dit liv. Alene dette kan få mange til at bakke ud af foretagendet. Men det er langt fra sikkert, du behøver at bekymre dig på forhånd.
Ofte er et nybyggeri et problem, fordi du ikke har kompetencer på området, men vælger du dine partnere med omhu, kan det at bygge dit drømmehus til dig og din familie være en rigtig god oplevelse. Se her hvilke tanker du bør gøre dig, inden du kaster dig ud i dit nybyggede hus.
Indholdsfortegnelse
Hvad koster et nybyggeri?
Den første tanke er sandsynligvis, at “nybyggede huse må være hamrende dyre”. Men det er faktisk langt fra sikkert, at det vil være dyrere end at købe og renovere et eksisterende hus.
Tværtimod kan et nybyggeri ofte vise sig at være en langt bedre investering i forhold til at købe et hus, som skal sættes i stand.
Dette er der mange grunde til. En af de vigtigste er, at det bliver langt lettere for dig at få et hjem, som det du går og drømmer om.
Ofte tager vi det for givet, at vi er nødt til at give afkald på noget for at få noget andet vi gerne vil have. Et eksempel kunne være, at det ikke er muligt både at få et stort badeværelse og et lækkert køkken uden at skulle give køb på eksempelvis børneværelserne, terrassen eller en dejligt rummelig have.
Med et nybyggeri er dette slet ikke nødvendigt. Her kan alle ønsker blive opfyldt og ofte til en pris, som du aldrig ville have troet kunne være muligt.
En anden grund til, at et nybyggeri kan vise sig at være en god investering, er, at et nyt hus har færre drifts- og vedligeholdelsesomkostninger. Et nyt hus kan isoleres på en sådan måde, at varmeregningen bliver mindre, end du ville have troet det muligt.
Herudover vil der være så godt som ingen vedligeholdelsesudgifter i flere år efter konstruktionen.
Endeligt kan et nyt hus konstrueres på en sådan måde, at for eksempel solceller og varmepumper bliver integreret i huset, en væsentlig besparelse i forhold til at skulle installere den slags komponenter senere.
Kend din nybyg pris
Et nybyggeri priser starter som regel omkring 10.000 kr. per m2 og vil justeres opad, som du vælger fra alle hylder til dit nye hjem. Et byggeprojekt kan ofte blive dyrt, så hold styr på din økonomi, mens din drømmebolig tager form.
I artiklerne om typehuse og omkring det at bygge nyt hus kan du finde flere informationer vedrørende priser og boligtyper.
Går du og overvejer, om du skal rive et ældre hus ned og bygge på den grund, det står på, kan du med fordel læse artiklen om nedrivning af hus.
Hvilke overvejelser bør du gøre dig ved et nybyggeri?
Der er specielt én overvejelse, som du bør gøre dig, når du tænker på at bygge (eller få bygget) hus. Og det er, om det skal være være et typehus eller et hus designet af en arkitekt specielt til dig.
Det kan virke som en meget enkel beslutning at tage, for selvfølgelig skal huset tegnes til dig og dine behov og ikke være som et af de huse, “alle andre” har. Men er det reelt så let og ligetil?
Fordele og ulemper ved et unikt hus designet specielt til dig
Et hus, som er designet specifikt til dig, skal imødekomme dine ønsker og behov. Det er hele humlen ved idéen om dit nybyggeri. Men det er ofte dyrt at bygge et arkitekttegnet hus.
Det er dog ikke bare prisen, du skal se på men også det faktum, at et hus i et helt nyt design, et design som du har ønsket og som ikke har været afprøvet før, faktisk kan rumme problemer som du ikke opdager, før du kommer til at bo i det.
At det er tegnet fra bunden kan komme til at betyde, at byggeriet godt nok er designet specielt til dig, men at det samtidig kan have nogle børnesygdomme, som for eksempel et typehus ikke har.
Du får naturligvis et helt unikt hus, men risikoen for at sidde med et nybygget hus med småfejl og ting, som ikke fungerer helt optimalt, er absolut en faktor, som du må tage med i dine overvejelser, om hvilken type hus du ønsker at bygge.
Fordele og ulemper ved et typehus
Et typehus har det uheldige ry at være en billig løsning. Men der er langt fra tressernes og halvfjerdsernes typehuse til de moderne typehuse, vi som danskere i dag kan få bygget.
Ser vi på byggeproces og materialevalg har de i årenes løb undergået en betydelig forandring. Tidligere blev der lagt vægt på en byggeproces, som var hurtig, som skabte ensartede boliger, og som ikke indebar en alt for stor investering – hvilket i sidste ende mundede ud i en ikke specielt høj materialekvalitet.
Nutidens typehuse ligner kun fortidens typehuse af navn. I dag er kvaliteten af materialerne i et typehus højnet væsentligt, og der er blevet langt flere valgmuligheder, når det gælder husets udseende og interiør. Den slags valg, som gør det muligt for dig at få netop det hus, du har i tankerne.
Mens det i tresserne var relativt nemt at se, hvem der boede i et typehus, og hvem der boede i et arkitekttegnet hus, vil du i dag næppe kunne se på et nybygget hus, om det er et typehus eller ej.
Dette skyldes, at typehusene i dag bliver lavet med den enkeltes behov som grundlag, det vil sige, at stort set alle beslutninger varieres efter hvilke ønsker, du har til dit nye hus.
Tag grundplanet som et eksempel. I et typehus vil dette ofte variere, idet hver familie har sine behov. Dette gør det yderst vanskeligt at se, om et nybygget hus er designet fra bunden, eller om det er et typehus, som er tilpasset kundens behov.
Generelle fordele ved nybyggeri
En af de helt store fordele ved et nybyggeri er, at du har mulighed for at konstruere netop det hus, som vil passe til dig og din familie. Ikke bare nu men også i fremtiden.
Et byggeri som kan tage hensyn til familiens nuværende størrelse og sammensætning, og som samtidig giver mulighed for at afsætte plads til en eventuel familieforøgelse, eller til hvad der skal ske, når børnene flytter ud for sig selv.
Samtidig har du også den fordel, at et nybygget hus bedre holder prisen end et ældre, istandsat hus.
Endelig er vedligeholdes- og driftsomkostningerne, vi allerede har talt om, mindsket gevaldigt. Dette er en post, som ofte tynger på familiebudgettet, og som mange familier ønsker at bringe ned. Med et nybyggeri er dette meget ofte muligt.
Hvad skal du være opmærksom på ved dit nybyggeri?
Har du mulighed for at besøge et eller flere firmaers udstillingshuse, så gør det endelig. At investere nogle søndage på at se firmaets måde at bygge på indefra, åbne låger og gå på trapper, se specialløsninger både indvendigt og udvendigt – ja, i det hele taget prøve at se dig selv i udstillingshusets omgivelser – er en god investering, du bør gøre, inden du beslutter dig for at bygge dit nye hus.
Herudover skal du huske, at hos visse firmaer betaler du først, når huset står klar til indflytning. En anden, meget vigtig detalje at få på plads.
Har du ikke ekspertise i byggeri, så advarer vi mod, at du begiver dig ud i et nybyggeri selv. Det er en risiko at bygge selv, og du risikerer, at det kommer til at koste langt mere, end hvis du havde fået et firmaet til at gøre det for dig.
Endelig skal siges, at hvadend du vælger at få opført et arkitekttegnet hus eller et typehus, så husk at det er vigtigt at få en ordentlig rådgivning.
Mange byggefirmaer har rådgivere og salgspersoner under samme tag, og du er dermed ikke sikret en uvildig rådgivning. Dette kan dog hurtigt løses ved at hyre en udefra kommende konsulent til at bistå dig i planlægningsfasen.