Det er en stor beslutning, du står overfor, når du vil bygge et nyt hus. Boligdrømmene er lige rundt om hjørnet, men før du når derhen, er der mange valg, du skal træffe. Hvis du gerne vil nå sikkert, godt og trygt i mål, så læs endelig denne artikel færdig.
Vi guider dig, som skal bygge nyt, omkring de overvejelser, du kan gøre, før og under dit byggeprojekt. Du bliver samtidig også klogere på, hvordan priserne ligger for et nybyggeri, og hvordan du opnår den største tryghed fra start til slut.
Hvad koster det at bygge et nyt hus?
Der er utrolig mange faktorer, der kan spille ind på, hvad et nybyggeri løber op i, derfor kan det også være svært at give dig en konkret pris, du kan læne dig op ad.
For alligevel at hjælpe dig på vej, kan vi tage udgangspunkt i forskellige typehuse.
Ønsker du et længehus eller vinkelhus i 1 plan mellem 150-159 kvadratmeter, finder du priser, der starter fra 2.200.000 kr. og opefter.
Tager vi et 1,5 plans hus på 160 kvadratmeter er prisen lidt højere og omkring 2.800.000 kr. og opefter. Er du dog interesseret i et 2-planshus lidt over 170 kvadratmeter, er der priser fra ca. 2.900.000 kr.
Der er omvendt flere ting, du selv kan gøre for at finde prisen på den bolig, du skal bygge.
Sæt tid af til at kontakte en håndfuld byggefirmaer, som du indhenter tilbud fra. Her har du mulighed for at forventningsafstemme dit budget, huset du vil bygge, størrelsen på huset og andre ønsker og krav, du kan have.
Ud fra disse oplysninger kan byggefirmaet have nemmere ved at prissætte dine boligdrømme.
Når du undersøgerne priserne på markedet, kan det altid anbefales, at du kontakter forskellige firmaer. Ofte vil der være forskel på, hvordan prissætningen er fra firma til firma, og der kan derfor også være penge at spare, når du sætter tid af til research.
Gør dig disse overvejelser før du bygger nyt hus
Det at blive husejer er ofte en af de største investeringer i livet. Derfor er det også ekstra vigtigt, at du får huset, som du ønsker. For at komme bedst muligt i mål med at bygge nyt, så kan du gøre dig nogle af de overvejelser, der er listet herunder.
Hvad er der budgetteret til dit boligprojekt?
Som noget af det første, bør du overveje, hvilket budget du har til dit boligprojekt. Her er det selvfølgelig også vigtigt at overveje, hvad du også vil lægge for et hus. Hvis du skal snakke med banken, er det en fordel at gøre i god tid. Så er du også sikker på, at dit budget matcher dine boligdrømme.
Hvor vil du bygge nyt hus henne?
Din kommende byggegrund kan have meget at sige for, hvilken oplevelse du får i din nye bolig. Derfor bør du også gøre lidt ekstra ud af at finde en lokation, der både nu og på sigt kan opfylde dine ønsker.
Overvej gerne en ekstra gang, om du ønsker udsigt til vand eller natur. Skal grunden være tæt på motorvejen, så du nemmere kan komme på arbejde? Ønsker du at bosætte dig i et helt nyt kvarter med andre, som også har bygget nyt?
Eller ønsker du omvendt, at din bolig kan ligge mere for sig selv og ikke klos op ad andre huse? Disse ting er bare få eksempler på nogle af de prioriteter, du kan have som kommende husejer.
Andre ting du kan overveje er, hvordan liggetiden er i kvarteret, du vil flytte ind i. Det kan nemlig give dig en indikation af, om det er til at sælge din bolig igen. Hvis du har børn i skolealderen, kan det være et plus, at boligen er tæt på både skole og institutioner. Det samme gælder også med indkøbsmuligheder.
Det kan være rigtig godt givet ud, at du undersøger lokalplanerne. Det kan give dig en fornemmelse af, om din udsigt bliver blokeret, hvis der skal sættes et større byggeprojekt i gang i den nærmeste fremtid.
Hvilken bolig skal der bygges?
Det store og spændende spørgsmål er også, hvilken bolig du ønsker at bygge. Har du en drøm om et arkitekttegnet hus, et typehus eller måske noget helt tredje? Og hvor mange plan skal huset være i, og naturligvis hvor stort?
Der er utrolig højt til loftet, når du bygger fra bunden, derfor er det også ekstra vigtigt, at du får så mange overvejelser med som muligt.
Andre tanker du kan gøre dig er:
- Hvordan vil du indrette dit hus? Skal der være et stort køkken/alrum, så der er god plads til at have gæster? Skal der være højt til loftet? Eller skal der være store vinduer fra gulv til loft, så du udnytter dagslyset mest muligt?
- Hvordan skal nuværende eller potentielle børneværelser være placeret? Skal der være plads til et krearum? Viktualierum? Eller måske andre rum du altid har drømt om.
- Har du særlige ønsker til måden, boligen opvarmes på? Ønsker du et bæredygtigt hus, hvor klimaaftrykket er mindst muligt? Eller måske noget helt tredje?
Uanset hvad dine ønsker måtte være, er et godt tip, at du tænker langsigtet, når du skal bygge nyt hus. På den måde kan du også ende ud med et hus, som både opfylder dine ønsker nu og om en årrække.
Hvilke materialer ønsker du i dit nye hus?
En af de spændende ting ved at bygge nyt er, at du er med til at bestemme byggestilen og materialevalget både inde og ude.
Det kan måske virke en smule uoverskueligt, hvor du skal starte og slutte, når det kommer til materialerne. Du kan derfor også overveje at tage til åbent hus-arrangementer ved forskellige byggefirmaer. Det giver dig både muligheden for at se kvaliteten af firmaernes håndværk, og samtidig kan du mærke og se de materialer, der kan bruges ved forskellige løsninger.
En anden mulighed er også, at du besøger byggefirmaers showrooms. Det er naturligvis ikke alle, som har det, men besøg dem endelig gerne de steder, hvor det er muligt. Her kan du også gå på opdagelse blandt de materialer, du kan vælge til dit hus.
I samme omgang kan du overveje, om du ønsker materialer, som er lette at vedligeholde. Skal materialerne være bæredygtige, eller har du måske en særlig stil, du ønsker at gå efter?
Sådan kan du opnå større tryghed ved at bygge nyt hus
Som kommende boligejer ønsker du sikkert, at forløbet skal være trygt, indtil du står med nøglerne i hånden. I den forbindelse er der flere ting, du kan kigge efter, som måske kan give dig lidt ekstra ro i maven.
Fast prisgaranti
Hvis en af dine bekymringer ved at bygge nyt er, om projektet overskrider det aftalte budget, så er der en løsning, du kan kigge efter. Den løsning er, at der aftales en fast prisgaranti. På den måde har du også på skrift, at du ikke skal lægge mere, end hvad der er aftalt fra start.
Betaling ved indflytning
Alt efter hvilket byggefirma du vælger, er der løsninger, hvor du først betaler ved indflytning. Det kan for mange give ekstra sikkerhed omkring hele processen, da du først betaler, når du har set det færdige hus, og alle aftaler er overholdte.
Fast overtagelsesdato
Uanset hvor lang tid eller kort tid dit byggeprojekt strækker sig over, så er det rart med en fast dato for, hvornår huset er klar til indflytning. Der er mange ting, der skal planlægges ved en flytning, og du har højest sandsynligt også en dato for, hvornår du skal være ude af det, du bor i nu. Lav derfor gerne en fast overtagelsesdato med dit byggefirma.
Udbedring af fejl og mangler
Før du overtager nøglerne til dit hus, så sørg gerne for, der laves en komplet gennemgang af alle løsningerne. Hvis der skulle være fejl, mangler eller andet så tilbyder flere og flere firmaer, at disse naturligvis udbedres, før du flytter ind.
Alt efter hvem der bygger huset, så tilbydes der ved flere firmaer også, at de kommer på opfølgende besøg hhv. 1 og 5 år efter, du er flyttet ind. Med besøg som disse har du også ekstra sikker for, at potentielle fejl, du falder over kan udbedres.
Hvad kan der konkluderes om at bygge nyt hus?
Der er flere ting, du kan tage med dig, når det kommer til at bygge et nyt hus.
Du kan blandt andet selv sætte dit præg på byggestilen, placeringen, hvilke materialer, der skal vælges, hvor mange kvadratmeter der skal bygges, og hvor mange plan huset skal være i. Du har altså ekstra højt til loftet, når du vælger at bygge nyt hus.
Priserne for at bygge nyt vil altid variere alt afhængig af, hvad dine ønsker er, og hvilket firma du bruger.
Når det kommer til typehuse i størrelser mellem 150-170 kvadratmeter, finder du priser fra. 2.100.000 kr. og op til 2.900.000 kr.
Og som udgangspunkt vil det altid være dyrere, når du bygger i flere plan.
Det kan anbefales, at du lægger et budget, før du starter boligjagten, så har du en realistisk fornemmelse af, hvad der kan bygges for. Tænk gerne over hvor og hvordan din byggegrund er placeret, så den passer ind i dine prioriteringer angående afstand til arbejde, skole, vand, natur, andre naboer m.m.
For at få så tryg en byggeproces som muligt, så undersøg gerne mulighederne for en fast prisgaranti, betaling ved indflytning, fast overtagelsesdato og at fejl og mangler udbedres, før du flytter ind. Husk også at tjekke vores huskeliste før du flytter.