Skal du renovere dit hus og skal du arbejde i højden, kan det være på sin plads at montere et stillads. Monteringen af et stillads kan dog være problematisk, specielt fordi den er underlagt faste regler, som du skal have tjek på inden du går i gang.

I denne artikel får du mere information om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du selv skal stå for at montere et stillads.

5/5 - 2 Stemmer

Hvad koster et stillads?

Prisen på et stillads kommer an på en del faktorer, som kan variere meget.

Ser vi på prisen på det enkelte stillads, afhænger denne bl.a af

  • hvilken type stillads der er tale om
  • hvor stort det er
  • hvor solidt det er
  • hvad det skal bruges til (herunder ikke kun formålet men også hvor hyppigt du vil have behov for at montere og afmontere stilladset)
  • hvilket materiale det er lavet af
  • om det skal benyttes professionelt eller af en privatperson
  • hvilken slags sikkerheds- og andet udstyr som er inkluderet i prisen

Mht. priser for de forskellige stilladstyper kan du i byggemarkeder som Bauhaus, Jem og Fix og Harald Nyborg finde hobbystilladser af folde- og rulletypen samt lette facadestilladser.

Disse kan fås til priser fra cirka 3.000 kr. Samme steder kan du også købe miniplatforme til for eksempel indendørs malerarbejde fra lige under 1.000 kr.

Bauhaus har et større udvalg i stilladser og har også (semi)professionelle stilladsløsninger, som nemt sniger sig op over 20-25.000 kr.

Screenshot 20211027 112302 Instagram
Foto: kathrinehainer

Er du i tvivl, så bed om hjælp

– en fagmand kan altid guide dig til den bedste løsning til netop din opgave.

Ønsker du ikke at købe et stillads, fordi den opgave, du skal udføre, er en engangsopgave, kan det være en idé at leje. Overalt i Danmark har du forskellige muligheder for at leje det stillads, du har brug for. Der findes mange firmaer, som er specialiserede i at udleje stilladser, og som kan rådgive dig vedrørende den opgave, du skal have udført.

Som altid er det en god idé at snakke med en ekspert, inden du bevæger dig ud både i køb og i leje.

Vær til sidst opmærksom på, at det ikke er alle typer stilladser, som du må montere. Der gælder helt specifikke regler for dette, som vi ser på i de næste afsnit.

Må du selv montere et stillads?

Hovedreglen er, at du gerne selv sætte et stillads på under 3 meter i ståhøjde op, og der er ikke behov for speciel uddannelse for at gøre dette.

Er stilladset over 3 meter, skal du have en “1-dags stilladsuddannelse” for at kunne montere dette. Dette kan du tage hos Byggeriets Uddannelser, som har kursuscentre mange steder i landet.

Den “1-dags stilladsuddannelse” kan variere i længde alt efter hvilken ekspertise, og hvilke færdigheder du ønsker, samt hvilke kurser det enkelte kursussted udbyder.

Ønsker du at vide mere om specifikt det 1-dags stilladskursus, er her et link til Uddannelsesguiden, hvor du kan få yderligere information om kursussteder og -tidspunkter, samt om kursets indhold.

Det koster fra cirka 125 kr og op til 190 kr (2021-priser) at deltage. Der er herudover forskellige muligheder for tilskud til betaling af uddannelsen. Forhør dig, om du har ret til tilskud.

Vær opmærksom på, at den 1-dags stilladsuddannelse ikke er det samme som uddannelsen til stilladsmontør. Denne uddannelse tager 2 år at færdiggøre og er langt mere kompleks end det, du har behov for, hvis du som privatperson skal montere et stillads.

Via følgende link kan du se kompleksiteten af uddannelsen til stilladsmontør, hvis det har din interesse.

Hvad skal du være særligt opmærksom på, når du monterer stillads?

Dette afsnit omhandler de gældende regler for stilladsmontering. Det er specielt vigtigt at læse afsnittet grundigt, hvis du IKKE har den ovennævnte 1-dags stilladsuddannelse. Husk at du uden denne specifikke viden ikke må montere stilladser på over 3 m i ståhøjde.

Afsnittet indeholder dog også en del viden, som den mere erfarne vil have glæde af, så det er på ingen måde nogen god idé at springe det over.

Skal du montere stillads, så er det først og fremmest vigtigt ikke at sætte dit eget og andres liv og helbred på spil. Arbejdstilsynet siger at:

“Et stillads skal kunne anvendes forsvarligt til det arbejde, der skal udføres fra det.”

Kilde: https://at.dk/regler/at-vejledninger/stilladsopstillerens-ansvar-45-1/

“Forsvarligt” forudsætter, at alle har klart, at et stillads er et arbejdsværktøj, og som sådan bør det behandles.

Som stilladsopstiller har du altid ansvar for, at stilladset er opstillet korrekt og på forsvarlig vis.

Dette betyder, at du bl.a skal sørge for at stilladset er understøttet rigtigt, at det er gjort ordentligt fast. Dette gælder specielt ved større stilladser, som har behov for at blive fastgjort til en væg. Derudover har du ansvar for at sørge for, at man ikke uforvarende kan komme til at flytte på stilladset, mens det er i brug og dermed bringe andres liv og helbred i fare.

Ydermere skal du sørge for, at der er taget højde for vejr- og vindforhold samt andre belastningsforholds indvirkning på stilladsets bæreevne og stabilitet.

Det er også dit ansvar som stilladsopstiller, at eventuelt ansatte er blevet oplært og instrueret i brugen af stilladset, at de har fået indblik i fabrikantens brugsanvisning, så de ved, hvordan stilladset er monteret og fungerer samt, at de er forsvarligt sikrede mod eventuel nedstyrtning fra stilladset under arbejdet.

Specifikke regler for stilladsmontering:

  • Monterer du et stillads på over 2 meter i højden er et rækværk påkrævet. Dette består af en håndliste i 1 meters højde, en knæliste i 0,5 meters højde og og et fodbræt på min. 0,15 m.
  • Alle lemme på stilladset skal være lukkede, når der arbejdes på stilladset.
  • Benytter du et rullestillads skal alle hjul have bremseklodserne slået til mens stilladset er i brug.
  • Løse genstande som kasser, stiger og andre, mindre stilladser må ikke benyttes for at øge arbejdshøjden.
  • Et stillads skal monteres på et fast, jævnt underlag. Stilladset må ikke kunne vippe eller rokke. Sikkerheden skal være i top, og arbejderne på stilladset må ikke bringes i fare.
  • Skal du opstille et stillads ved en offentlig vej, skal du udfatte en såkaldt “afmærkningsplan”, som vejmyndighederne skal godkende. Heri skal forefindes informationer om afmærkningers placering, om benyttede færdsels- og andre tavler samt, hvordan stilladset sikres i tilfælde af en påkørsel. En afmærkningsplan informerer præcist om, hvor du har tænkt dig at opstille stilladset, hvordan det kommer til at vende samt hvor meget det vil fylde.
  • Hvis et stillads har en højde på over 10,5 meter, skal stilladset være fastmonteret. Det er her vigtigt at understrege, at alle fastmonterede stilladser skal forsynes med et såkaldt “sikkerhedsskilt”. På sikkerhedsskiltet skal fremgå, hvad stilladset skal anvendes til, og der skal forefindes information vedrørende stilladsklassen. Der findes 6 stilladsklasser, og disse angiver, hvor stor en belastning stilladset kan tåle.
  • Hvis du har planer om at montere et “større stillads” (det vil sige et stillads som er mindst 5 meter i højden og mindst 10 meter i bredden) skal du huske på, at hver platform skal have to stigenedgange.
Screenshot 20211027 112253 Instagram 1
Foto: kathrinehainer

Kan det betale sig at montere et stillads selv?

I mange tilfælde kan det være en udmærket løsning at montere et stillads selv. Specielt hvis du skal lave mindre arbejder, som ikke tager lang tid. Det er også en god løsning, hvis du ikke skal så højt til vejrs, eller hvis du har taget stilladsuddannelsen og andre faglige kurser på området.

Skal du derimod til at montere større stilladser, fordi du skal til at lægge nyt tag eller lignende, så kan det godt gå hen og blive kringlet. For det første kan den slags stilladser ikke monteres uden mindst at have taget den 1-dages stilladsuddannelse.

Ydermere skal du tænke over, at det stillads skal bruges til at udføre et stykke arbejde, som kommer til at tage tid. Og jo længere tid, du og eventuelt andre skal opholde jer på stilladset, desto større er risikoen for, at et eller andet går galt.

Er stilladset derfor ikke monteret korrekt, eller er der svage punkter hist og her, kan du risikere ulykker på arbejdspladsen, ulykker som måske kunne have været undgået, hvis du havde fået hjælp af en fagmand.

Vælger du selv at montere et stillads, skal du derfor huske at tjekke alle dele grundigt, inden du monterer dem. Dette gælder både, hvis du køber et stillads, og hvis du lejer af et firma. Alle dele, som er i brugsanvisningen, skal være tilstede samt være intakte.

Defekte eller beskadigede dele skal smides væk og erstattes med nye dele uden defekter.

Når du når hertil, er det vigtigt at huske på, at brugsanvisningen altid bør forefindes på arbejdsstedet, så alle, der arbejder på stilladset, altid har adgang til den. Det er en sikring både for dig og andre altid at have adgang til informationen om selve stilladset, om dettes montering og om de enkelte deles originale udseende og placering.

Et godt tip når du skal vælge stillads

Har du bestemt dig for at anskaffe dig et stillads, hvadenten der er tale om køb eller leje, er det altid en god idé at have klart, at du ikke bare kan sammenligne priserne i forhold til højde og bredde af stilladset. Der er mange flere variabler, som du skal have for øje.

Skal du arbejde i ståhøjder over 3 meter, bør du finde ud af, om stilladset, du har kig på. indeholder specielt tilbehør såsom fodlister (en obligatorisk del af rækværket for stilladser over 2 meters ståhøjde).

Herudover bør du undersøge, hvor mange arbejdsplatforme, der er inkluderet i prisen, samt om der er lem i hver platform.

Du bør også have for øje, om støtteben er med i prisen samt notere dig længden af disse.

Endelig kan stilladssider være en væsentlig udgift, så har du mulighed for at få disse med i handlen, kan det bestemt forsvare en højere pris.

Endelig er det vigtigt at have for øje, hvor megen belastning stilladset skal kunne holde til, samt hvor brede platforme du har behov for. Overvej om der vil være arbejde som udføres liggende på knæ, materialer som skal være tilstede under arbejdet samt arbejdsredskaber, som skal være ved hånden.

På hjemmesiden Korrekte Stilladser kan du finde mere information og et par skemaer som kan hjælpe dig til at vælge det rigtige stillads til det stykke arbejde, du står overfor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 × 5 =

Artikler du måske vil synes om