Er det tid at skifte til en mere miljøvenlig energikilde til opvarmning af boligen? Så kan en luft-til-luft varmepumpe måske vise sig at være en god investering for dig.

Men hvad er en luft til luft varmepumpe egentlig, og hvordan fungerer den? Hvad koster det at anskaffe en luft-til-luft varmepumpe? Hvornår er det en god idé at investere i denne løsning frem for en anden – og specielt: hvornår er det det ikke? Emnet for dagens artikel er luft-til-luft varmepumper. Og vi tager fat på emnet med det samme!

5/5 - 3 Stemmer

Generelt om luft til luft varmepumpen

En luft-til-luft varmepumpe er meget enkelt sagt en pumpe, som henter varmeenergi ud af den blå luft. Den del af varmepumpen, som monteres udendørs, trækker varmen ud af den udendørs luft og pumper den ind i din bolig, hvorefter temperaturen indendørs gradvist vil stige.

Ideen bag en luft-til-luft varmepumpe er at udnytte den energi, som allerede er tilstede i omgivelserne omkring din bolig.

I stedet for at “skabe” ny energi, som for eksempel en varmeblæser gør ved at omdanne elektricitet til varmeenergi, så flytter luft-til-luft varmepumpen blot den varmeenergi, som allerede eksisterer udendørs, ind i dit hus.

Det er en god idé, fordi det at skabe energi er langt mere bekosteligt økonomisk set, end det er at udvinde varmeenergien dér, hvor den allerede findes.

Det virker lidt pudsigt at tænke på, at luft-til-luft varmepumper kan trække varmeenergi ud, selv når det fryser og er iskoldt udenfor. Ja, nogle kan endda lave varmeenergi med udendørstemperaturer helt ned til -35 °C.

Bemærk dog, at varmepumpen ikke arbejder bedst muligt, når der er frost, og at den kan have vanskeligt ved at producere nok varme til at holde din bolig varm. De -35 °C betyder, at varmepumpen fungerer til og med -35 °C. Herefter risikerer du, at den går i stå på grund af frost i anlægget.

Det er dog muligt for en luft-til-luft varmepumpe at lave varmeenergi, også selv om der er frostgrader udenfor. Du behøver ikke at være bange for at komme til at stå med håret i postkassen, hvis du køber en luft-til-luft varmepumpe, og det så bliver isvinter lige efter.

Du bør dog snakke med en fagmand, hvis du har behov for en konstant, høj temperatur også om vinteren. Han kan altid hjælpe dig med at finde den rigtige løsning til dine behov.

Hvordan er en luft-til-luft varmepumpe udformet, og hvordan fungerer den?

En luft-til-luft varmepumpe ligner et airconditionanlæg og fungerer efter samme princip som et køleskab. Her er processen blot med modsat fortegn, idet køleskabet sender den varme luft ud mens luft-til-luft varmepumpen pumper varmen ind.

De to dele, udedelen og indedelen, er forbundet ved hjælp af to rør, hvori der løber en kølevæske. Kølevæsken bliver til gas i udedelen, idet den optager varmeenergi. Herefter pumpes den ind i indedelen, hvor den afgiver sin varme og bliver til væske igen. Processen gentages ved hjælp af en kompressor, som sørger for at pumpe væske henholdsvis gas rundt i systemet.

Hvad koster en luft til luft varmepumpe?

En luft-til-luft varmepumpe er en relativt billig energikilde at investere i. “Relativt billig” betyder her, at beløbet ligger på omkring 10-25.000 kr inkl. moms og montering.

Dette gør luft-til-luft varmepumpen til et af de mindre pebrede indgreb, du kan foretage dig, hvis du ønsker at udskifte eller supplere din nuværende energikilde med renere, billigere energi.

Og det bedste ved det hele er, at du sagtens kan finde gode løsninger på markedet uden at komme af med en bondegård.

Vi har allerede set, at en luft-til-luft varmepumpe ikke bare er det apparat, som hænger på væggen inde i din bolig, men at den består både af en udedel og en indedel. Husk at der skal være plads til begge i din boligs omgivelser – og at begge skal være inkluderet i de tilbud, du beder om, inden du vælger leverandør.

Vær opmærksom på, at der i nogle tilbud på luft-til-luft varmepumper kan være inkluderet montering, mens der i andre ikke er det.

Som altid er vores råd at indhente forskellige tilbud (tre er et godt antal, ikke for mange og ikke for få) og huske at nærlæse dem, så du ikke uforvarende eller i god tro kommer til at købe den forkerte løsning.

Hvornår er det en god idé at investere i en luft-til-luft varmepumpe?

Det kan lyde fristende “kun” at investere 10-25.000 kr for at få en ny varmekilde. Det lyder specielt indbydende, hvis du allerede har set på for eksempel solcelleanlæg, luft-til-vand varmpepumpe eller jordvarme, som har langt højere priser. Ja, i forhold til disses priser kan det at installere en luft-til-luft varmepumpe virke som et glimrende, usædvanligt tiltalende tilbud.

Men er det rigtigt, at det altid er en god idé at investere i en luft-til-luft varmepumpe?

Nej, det er bestemt ikke altid, at det er en god idé at vælge en luft-til-luft varmepumpe. Det kommer helt an på, hvilken type bolig, pumpen skal varme op, dens størrelse, den aktuelle varmekilde og så videre.

En luft-til-luft varmepumpe er for eksempel en rigtig god løsning, hvis du skal installere en ny varmekilde i en bolig, som ikke er din helårsbolig. Dette kunne være sommerhuset, kolonihavehuset eller lysthuset i haven.

Her er en luft-til-luft varmepumpe bedre både end en brændeovn og en elradiator. Og dette er bland andet, fordi brændeovnen til eksempel giver meget arbejde og forurener en hel del. Det gør varmepumpen ikke. Brug af elradiatorer kan også tydeligt ses på elregningen og mærkes i pengepungen.

I disse tilfælde kan en luft-til-luft varmepumpe være det helt rigtige valg. Specielt fordi den kan skære op til 75% af elregningen, og dermed relativt hurtigt betale sig selv hjem.

Det kan også være en god idé med luft-til-luft varmepumpe , hvis du ønsker at supplere din nuværende varmekilde med relativt billig, ren og vedvarende energi, eller hvis du har en mindre bolig, som du gerne vil opvarme på en bekvem, ubekostelig måde.

En luft-til-luft varmepumpe er specielt brugbar i forbindelse med et varmegenindvindingsanlæg.

Hvornår skal du undlade at købe en luft-til-luft varmepumpe?

Bor du i et stort hus kan en luft-til-luft varmepumpe godt have problemer med at varme det op. Dette er fordi, der normalt monteres én varmepumpe, og som regel monteres denne i det største – eller det mest benyttede – rum.

For at komme over denne problematik bør eventuelle døre ind til andre værelser være åbne, så varmeenergien frit kan cirkulere og varme alle rum op.

Det er dog klart, at jo længere væk, du kommer fra varmekilden, des sværere vil denne have ved at varme op på en fornuftig måde. For at opnå en bedre fordeling af varmen (og i visse tilfælde også en højere temperatur) vil det sandsynligvis være nødvendigt at supplere med for eksempel blæsere eller elradiatorer.

Dette gør naturligvis varmepumpeløsningen dyrere end antaget, ikke bare i anskaffelse men specielt i drift. Og det er langt fra sikkert, at det er en holdbar løsning på længere sigt.

Det er hér, at det er vigtigt at snakke med en ekspert på området, så du ikke risikerer at foretage en investering som i det lange løb ikke kan tjene sig ind. En fagmand vil have mulighed for at vejlede dig, så den løsning, du til sidst får, passer til den situation, du bor i.

Opvarmning af vand

Herudover er et af de helt store problemer ved en luft-til-luft varmepumpe, at den kan ikke varme dit brugsvand op. Brugsvandet er det vand, du bruger til blandt andet opvask og bad.

Det vil sige, at du fortsat vil have brug for en anden varmekilde (for eksempel elektricitet, gas, olie, solvarme eller solceller) til at varetage denne vitale funktion.

Støj

Er støj et problem for dig, så kan en luft-til-luft varmepumpe måske vise sig ikke at være den rigtige energikilde for dig. Både inde- og udedelen støjer nemlig, så har du i sinde at installere varmepumpen i rum, hvor du ofte opholder dig, og hvor du ønsker stilhed omkring dig, bør du absolut undersøge, om støjen fra varmekilden er så voldsom, at du ikke kan sidde den overhørig.

Få fagmanden til at lave en demonstration for dig, så du ved hvilket niveau støjen ligger på, inden du siger ja tak og tager kreditkortet op af lommen.

Du bør også tjekke støjen fra udedelen og overveje nøje, hvor denne skal placeres, så den ikke kommer til at genere naboerne, eller dig selv, når du sidder ude og nyder en kop kaffe eller solnedgangen.

Hvilke fordele vil du have ved installeringen af en luft-til-luft varmepumpe?

Nu vi har set på tilfælde, hvor det IKKE er en god idé at investere i en luft-til-luft varmepumpe, skal vi så ikke se på, hvilke fordele du i stedet kan få af at installere denne form for varmekilde?

  1. Varmepumpen er relativt nem at installere. Det er ikke noget stort indgreb, der skal til for at installere en luft-til-luft varmepumpe. Udedelen er forbundet med indedelen igennem to rør, og disse rør skal der gøres plads til. Når dette er gjort, kan ude- og indedelene monteres og afprøves, og så er installeringen af din nye luft-til-luft varmepumpe stort set overstået.
  2. Går du helt eller delvist fra elvarme og over til en luft-til-luft varmepumpe, kan det nemt ses på besparelsen på regningen fra dit elselskab.
  3. Varmen vil cirkulere i huset og forebygge stillestående luft og andre ubehageligheder. Dette er væsentligt specielt, hvis du installerer en luft-til-luft varmepumpe i dit fritidshus. Her kan stillestående luft nemlig godt give anledning til problemer. Det at have en varmepumpe til at pumpe varme ud i rummene, også når du ikke er hjemme, forebygger dårligt indeklima og lignende.
  4. En luft-til-luft varmepumpe kræver ikke tilstedeværelse eller installation af radiatorer.
  5. Nogle luft-til-luft varmepumper kan producere kølig luft på hede sommerdage, hvilket bestemt ikke er noget minus.

Hvad skal du være opmærksom på, inden du køber en luft-til-luft varmepumpe?

Husk ENDELIG, at denne slags varmepumpe ikke kan levere varmt vand. Det er derfor nødvendigt at have en anden metode til at producere det vand, du skal bruge til opvask, bad og rengøring.

Det er også vigtigt at huske, at emnet “luft-til-luft varmepumpe” er utroligt varieret og med meget svingende kvalitet i produkterne, som udbydes.

Vær derfor opmærksom på, at varmepumpen du vælger ikke bare skal kunne tåle lave temperaturer, men at det er bedst at vælge varmepumper, som er lavet specifikt til det nordiske klima. Så risikerer du nemlig ikke væmmelige overraskelser undervejs.

Hos SparEnergi.dk kan du finde en liste over godkendte modeller af varmepumper, modeller som er egnet til det danske klima. Vælger du en af disse varmepumper, er du på den sikre side!

Konstant varme

Skal du installere en luft-til-luft varmepumpe i sommerhuset eller et andet sted, hvor du ikke er tilstede hele året, så husk at tjekke, at der er mulighed for at sende en konstant varme ud i rummene. Dette kan sikre dit fritidshus mod problemer med frost og dig selv mod store, uforudsete regninger.

Effektivitet

Det er vigtig at kontrollere den gennemsnitlige effektivitet på årsbasis. Dette siger nemlig noget om, hvor godt varmepumpen udnytter den elektricitete den benytter og hvor megen varmeenergi den giver tilbage per benyttet kWh.

Generel kan vi sige, at jo højere koefficient, des mere effektiv varmepumpe og des mere smæk for skillingen på din varmeregning.

Koefficienterne du bør holde øje med hedder COP, SCOP eller SEER. Så har vi også det på det rene!

Se altid efter varmepumpens energimærke. Ligesom med hårde hvidevarer er luft-til-luft varmepumper med energimærke A eller bedre at foretrække.

Hvordan fungerer varmepumpen

Sender varmepumpen luften nedad? Dette er en meget vigtig detalje at have for øje, idet varmen udnyttes langt bedre, hvis den først bliver blæst nedad, inden den stiger op mod loftet.

Og selv om problemet kunne løses delvist ved at flytte indedelen længere ned mod gulvet, risikerer denne placering at hvirvle støv op, mens varmepumpen pumper varm luft ud i rummene.

Sidst men ikke mindst er det vigtigt specielt for sommerhusejere, at luft-til-luft varmepumpen kan fjernstyres eller programmeres via internettet eller din telefon. På den måde vil du altid have mulighed for at temperaturen i sommerhuset er, som du ønsker.

Må du selv installere din nyligt indkøbte luft-til-luft varmepumpe?

Desværre er det ikke tilladt selv at installere din nye varmepumpe med mindre, du har papir på, at du har de nødvendige tekniske færdigheder.

Ud over denne hage kan det nemt være problematisk for os “almindelige” mennesker at bestemme, hvor stor en varmepumpe, der er behov for i en given situation. Dette ved en fagmand derimod, og det er derfor ikke bare nødvendigt men også tilrådeligt at lade erfarne teknikere tage sig af udregningerne samt alle andre faser omkring installering, afprøvning og optimering af din varmepumpe.

SparEnergi.dk anbefaler kraftigt, at alle luft-til-luft varmepumper installeres af VE-godkendt virksomheder. VE står for “Vedvarende Energi” og VE-godkendelsen er fællesbetegnelsen for alle de virksomheder, som monterer små vedvarende energianlæg som solvarme- og solcelleanlæg og alle slags varmepumper.

Der findes en “Bekendtgørelse for VE-godkendelsesordningen” som fastlægger reglerne for den frivillige godkendelsesordning for disse virksomheder. Du kan læse mere om ordningen hos Energistyrelsen.

Det skal understreges, at der kan være helårsbeboelser, som vil kunne have glæde af at integrere den nuværende energikilde med en luft-til-luft varmepumpe, og andre hvor det bedre kan betale sig at investere f.eks i en luft-til-vand varmepumpe, supplere med  jordvarme eller installere solceller.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om