Skal dit hjem være energirigtigt, og vil du gerne skåne miljøet imod unødig CO2-udledning? Så er (efter)isolering af terrændækket et godt sted at starte.
Men hvad er et terrændæk egentligt, og hvorfor er det nødvendigt? Hvordan laves en isolering af terrændæk? Og hvilke fordele og ulemper har det?
Disse spørgsmål og deres svar har vi samlet i denne artikel, hvor du kan læse om isolering af terrændæk.
Hvad er et terrændæk?
Terrændækket er den del af husets gulvkonstruktion, som ligger direkte på en bæredygtig jordoverflade. Ofte er der tale om flere “lag gulv”, som danner grundlaget for dine gulve indendøre.
Et terrændæk består som oftest af følgende lag:
- Et kapillarbrydende lag som stopper opstigning af fugt fra jorden (dette kan f.eks være lecanødder)
- Evt. et lag trykfast isolering (f.eks polystyren)
- Et betonlag
- En gulvbelægning
Terrændækket skal ikke bare være et godt, solidt fundament for dine gulve, men har flere væsentlige funktioner, som hjælper til et bedre indeklima og en større komfort i din bolig.
Dette gælder specielt, når det er isoleret, og du vil kunne se af de kommende afsnit, at isolering af terrændæk er yderst vigtigt for dit velbefindende.
Isolering af terrændæk – hvad skal det gøre godt for?
Du ved sandsynligvis allerede, at det er vigtigt at have et velisoleret hus, og hvad goderne ved en efterisolering er.
Når vi taler om isolering af terrændæk, så er en af grundene til at få isoleret dit terrændæk, at du vil komme af med fodkulde. Du vil dermed kunne holde bedre på varmen, det vil være lettere at bibeholde en konstant temperatur i huset, og din varmeregning vil dermed falde.
Men det er ikke den eneste grund til, at isolering af terrændæk er en god idé. Er terrændækket lavet korrekt, isolerer det også så fugt fra jorden ikke kan stige op og sætte sig i konstruktionen. Dette betyder mindre risiko for skade som f.eks mug og skimmel kan forvolde.
En tredje grund til at et terrændæk isoleres, er at du kan få skærmet dit hus mod radon. Radon er en radioaktiv ædelgas, som forefindes naturligt i jorden, specielt i visse områder.
Radon er farlig og kan give kræft, specielt lungekræft (og specielt hvis du er ryger). Herudover er den lugt-, smags- og farvefri og kan dermed ikke opdages uden at få foretaget specifikke undersøgelser og målinger.
Vil du vide mere om radon, samt finde ud af om du har problemer med denne gasart, kan du kontakte RadoNova.
Hvordan laves en isolering af terrændæk?
Det er ikke sikkert, at det hus, du bor i, har et terrændæk. Det kommer f.eks an på, hvornår dit hus er bygget.
Gamle og ældre huse har ofte ikke terrændæk men derimod krybekælder. Krybekælderen har samme funktion som terrændækket, nemlig at lægge afstand mellem de fugtige jordlag og konstruktionen af huset, så der ikke kommer kulde op nedefra, og så huset holdes tørt og sundt.
Tidligere stillede man sig tilfreds med at opbygge terrændækket, husets sokkel, af 3-4 lag materiale. I dag er kravene til varmeisoleringen, fugtbeskyttelse og isolering fra radon skærpet. Mange steder vil du derfor kunne finde terrændæk, som indeholder 5 forskellige lag, inden gulvet lægges.
Først er der behov for grus. Normalt vil man lægge ca. 5-10 cm stabilgrus, som bruges til at gøre overfladen plan og danne et solidt grundlag for resten af byggeprocessen. Gruset kaldes “afretningsgrus” og skal komprimeres med en pladevibrator for ikke at risikere problemer med nedsynkninger i fundamentet senere hen.
Dernæst lægges et kapillarbrydende lag (min. 150 mm). Dette kan f.eks være lecanødder.
Lag nummer 3 er 300 mm trykfast isolering. Benyttes ekspanderet polystyren (flamingo) kan det kapillarbrydende lag lecanødder udelades.
Herefter skal der lægges mindst 100 mm armeret beton.
Ovenpå betonlaget lægges en fugt- og radonspærre. Det er vigtigt ikke at lægge to spærrer. Det er uhensigtsmæssigt.
Dette trin er specielt vigtigt at huske, hvis der skal lægges trægulv i huset. Ved flisegulv eller andet uorganisk materiale kan dette lag udelades.
Til sidst kommer så den egentlige gulvbelægning, som f.eks kan være fliser eller trægulv.
Et lille tip: Selvom du kan udelade laget, inden gulvet lægges, foreslår vi dog, at du lægger det alligevel. Det vil være så ærgerligt at skulle brække gulvet op igen, fordi der er problemer.
Vi understreger som altid, at det bedste råd vi kan give er at snakke med din fagmand om netop din situation. Vedkommende ved hvilken løsning som er den bedste for dig.
Hvilke fordele og ulemper har isolering af terrændækket?
Vi har allerede set på en del fordele, som f.eks mindre fugt, bedre varmeøkonomi og en effektiv sikring mod radon.
Her er fordelene ved isolering af terrændæk opresumeret:
- En tættere bolig med mindre træk og kulde hjælper til at gøre dit indeklima bedre.
- Eliminering af kuldebroer giver generelt en bedre komfort og mulighed for at udnytte eventuelle dele af huset, som tidligere var for kolde til at du kunne opholde dig i dem til hverdag.
- Varmetabet igennem gulvet mindskes, hvilket leder til en lavere varmeregning og en bedre familieøkonomi. Samtidig sparer du også miljøet for CO2-udledning, idet du benytter mindre varme til opvarmning af dit hus.
- Muligheden for at opnå et bedre energimærke forøges, og med det stiger husets værdi. Det bliver dermed lettere at opnå en bedre salgspris, hvis du en dag skulle ønske at sælge (og det bliver sikkert også nemmere at komme frem til at sælge huset).
- Du beskytter dit helbred mod risikoen for kræft forårsaget af radon.
- Ønsker du at etablere gulvvarme, kan en isolering af terrændækket være det perfekte øjeblik til at føre din plan ud i livet.
Og ulemperne? – som hovedregel er der to ulemper:
- Det er lettere bøvlet at isolere et allerede eksisterende hus
- Det er heller ikke specielt billigt.
Men det kan sagtens vise sig at være en god investering, så snak med en fagmand og få vedkommendes syn på din situation.
Hvornår kan du med fordel foretage en isolering af terrændæk?
Det er naturligvis specielt fordelagtigt at foretage en isolering af terrændækket, hvis du alligevel er i gang med en større forbedring af dit hus. Dette kan f.eks være, hvis du alligevel skal installere gulvvarme eller hvis du har i sinde at lægge nye gulve i huset.
Alternativt kan problemet med terrændækket ordnes, hvis du går rundt med idéen om at bygge et nyt hus – det er reelt set det bedste tidspunkt. Men det er jo langt fra altid, at dette er situationen.
Har du problemer med kolde gulve, fugt, skimmel og en stor varmeregning, så kan det være en god idé at tale med en fagmand om isolering af terrændækket, og hvad dine muligheder er for at komme den slags problemer til livs.
Vi håber, at artiklen har været informativ og at du vil dele den med dine venner via sociale medier.
Har du behov for hjælp eller har du kommentarer og spørgsmål, så er du velkommen til at skrive til os via kommentarsporet.