Radon er en gasart, der kan komme fra undergrunden af din ejendom og skade dit helbred. Hvis der er for højt et radonniveau omkring din bolig, kan det forårsage lungekræft. Derfor bør du etablere et radonsug, som hjælper med at holde radonniveauet nede.

I denne artikel fortæller vi dig, hvad det koster at etablere et radonsug, og hvordan det kan være en god investering i din bolig.

4.5/5 - 4 Stemmer

Hvad koster radonsug?

Kort fortalt er prisen for at etablere et radonsug afhængig af, hvilken variant du vælger. Der kan være stor forskel på, hvad det kræver at etablere samt de forskellige løsninger, som du kan vælge imellem.

Prisen for radonsug kan svinge fra 15.000 kr. til og med 75.000 kr.

Her vil det oftest blive i den dyre ende, hvis der skal etableres flere sugepunkter omkring din bolig. Det vil typisk kun være aktuelt, hvis der er en stor mængde af radon fra undergrunden i det område, hvor din ejendom befinder sig.

Prisen for at etablere et radonsug afhænger også af, om du ønsker at føre suget gennem ejendommens tag eller krybekælderen.

Du skal være opmærksom på, at et mekanisk aftræk vil koste mere end det naturlige træk.

sparetip
 
Nem måde at hente en bedre pris på radonsug:

Vores bedste tip til læserne er altid at indhente flere tilbud. Det er en nem måde, at kende til omfang & pris på radonsug. Specielt, når det er gratis og uforpligtende! Du udfylder kun én formular, hvorefter 3 håndværkere giver dig deres bedste tilbud og handlingsplan. Takker du ja, så sikres du gratis med 35.000 kr. fra 3byggetilbud.dk enterprisegaranti. Det bliver ikke nemmere!

Klik her og hent dine 3 tilbud nu ❯

Generel information omkring radon

Radon er en radioaktiv gasart, som du måske kender fra det periodiske system. Det er en gasart, som vi i nogle områder finder naturligt i undergrunden. I visse områder kan der være et højere niveau af radon end andre. Når du derfor skal købe et hus, kan det være en god idé at undersøge radonniveauet. Det er nemlig en farlig gasart, som kan øge risikoen for lungekræft, hvis du indånder for meget.

Typisk vil radon komme fra undergrunden og ind gennem kælderen. Det er derfor en fordel at undersøge radonniveauet i den nederste etage eller i ejendommens kælder. Det gør du ved at få foretaget en radonmåling.

Hvis radonniveauet er et tal over 200 Bq/m3, er det et tegn på, at der er behov for et radonsug. Et radonsug bekæmper udslippet af radon i din kælder og resten af ejendommen.

Hvordan virker et radonsug?

Et radonsug er utrolig effektivt, hvis du bor i parcelhus, rækkehus, klyngehus eller i en anden type familiebolig, hvor indeklimaet står højt på dagsorden. Radonsuget vil være med til at reducere mængden af radon, som kommer fra undergrunden og ind i din bolig. 

I praksis vil et radonsug sænke lufttrykket under gulvkonstruktionen. Det vil sige under det lag grus, sand eller andet materiale, som din bolig er placeret på. Når lufttrykket sænkes, vil du opleve, at der kommer mindre jordluft ind i bygningen. Det er nemlig typisk denne måde, radon kommer ind på.

Her vil radonsuget sørge for, at den radioaktive gasart bliver fragtet væk fra undergrunden og ud via suget. På denne måde vil radon altså ikke komme ind i bygningen direkte fra undergrunden.

Du kan vælge at placere et radonsug på loftet under tagkonstruktionen. Her kan røret tilsluttes den eksisterende udsugningsventilator, der er i huset. På denne måde kommer suget til at fungere som en støvsuger.

Du kan også vælge at føre radonsuget igennem ejendommens fundament eller sokkel. Her kan det tilsluttes en ventilator, som kan holde til at stå udenfor. Det er dermed en løsning, der vil have samme effekt samtidig med, at du ikke behøver at anvende plads indvendigt. Det vil også betyde, at du slipper for den larm, som det kan give med sådan et anlæg. Her er det vigtigste at sikre dig, at det ikke er til gene for dine naboer.

Hvilken type randonsug skal du vælge?

Naturligt aftræk

Der er som udgangspunkt to forskellige radonsug at vælge imellem. Det ene er med et naturligt aftræk. Det vil sige, at du får en løsning med et passivt sug. I praksis vil det betyde, at suget udelukkende virker ud fra temperaturforskelle mellem ude- og indeklimaet. Det vil også virke, når det blæser. Ved at montere en vindhætte vil du kunne øge sugeeffekten, når det blæser.

Mekanisk udsugning

Den anden løsning er en mekanisk udsugning. Det er en aktiv sugning, der som udgangspunkt fungerer helt på samme måde som det naturlige aftræk. Det er dog bare tilkoblet en ventilator, som bidrager til at hive det meste radon op fra jorden. Du kender den måske allerede fra den ventilator, der er tilkoblet dit badeværelse.

Hvor effektivt er det at etablere et radonsug?

Hvis din radonmåling viser et højt niveau af radon i din bolig, vil du opleve, at det er utrolig effektivt at etablere et radonsug. Her får du en hurtig effekt, uanset hvilken løsning du vælger. Hvis du enten etablerer flere udsugninger eller en mekanisk udsugning, vil det naturligvis gå hurtigere.

Et radonsug kan aldrig fjerne radonudslippet helt, men det kan holde gasserne nede i en mængde, som ikke er skadeligt for dit helbred.

Konklusion på radonsug

Vi kan ud fra denne artikel konkludere, at har du et højt udslip af radon fra undergrunden ind i din bolig, er der behov for et radonsug. Et radonsug er med til at reducere radonniveauet i din bolig.

Det er en effektiv løsning, som kan mindske risikoen for, at radon medfører lungekræft, og så kan suget forbedre indeklimaet. Her kan du som udgangspunkt vælge et naturligt aftræk eller en mekanisk udsugning.

Prisen for et radonsug afhænger af flere faktorer og kan derfor variere mellem 15.000 kr. til og med 75.000 kr. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om
blur close up daylight 230973
Læs mere

Hvad viser en jordbundsundersøgelse?

En jordbundsundersøgelse (kaldes også jordbundsanalyse eller geoteknisk undersøgelse) er en… Jordbundsundersøgelse og nybyggeri En jordbundsundersøgelse (kaldes også jordbundsanalyse…