Skimmelsvamp i hjemmet kan være sundhedsskadeligt og medføre vejrtrækningsbesvar, hovedpine og koncentrationsforstyrrelser. Læs hvad du selv kan gøre… 

Hvis din bolig har fugt i fundamentet, er skimmelsvamp et af de problemstillinger, du kan komme til at bøvle med. Skimmelsvamp er i sig selv ikke et problem. Der er faktisk mange arter af skimmelsvamp, og flere bidrager positivt til både medicinal- og fødevareindustrien. 

Men lige når vi taler bolig og byggematerialer, kan skimmelsvamp være ret så problematisk. Og her er fugt et helt afgørende element. Skimmelsvampe kræver nemlig fugt for at vokse. Skimmelsvampe har små sporer, der findes alle vegne, og de er i sig selv ikke skadelige. Men hvis de får høj luftfugtighed, kan de sprede sig lynhurtigt.  

Derfor vil skimmelsvamp ofte optræde på steder, hvor fugten ikke tørres af: I fuger og i hjørner af vindueskarme, på lofter, gulve og vægge. Hvis du eksempelvis ikke har luftet tilstrækkeligt ud i badeværelset, kan der dannes skimmelvækst over tid. 

Bedøm indlæg

Hvad er problemet med skimmelsvamp?

Hvis sporene fra skimmelsvampene har fået en tilpas høj dosis af luftfugtighed, kan det blive sundhedsskadeligt, da svampene formerer sig. Som beboer i et skimmelramt hjem, kan du opleve irritation af dine luftveje, hovedpine og koncentrationsbesvær. Hvis du har astma, vil det typisk blive forværret. 

neonbrand cudorfytkaq unsplash

Hvad kan du selv gøre?

  • Luft ud. Hav gerne åbne vinduer og gennemtræk i 5-10 minutter flere gange dagligt. Vinduerne må dog ikke stå åbne hele dagen, da det kan medføre for høj luftfugtighed indendørs. 
  • Brug emhætte. Begræns damp fra madlavningen og brug emhætte, hvis det er muligt. Sørg også for at have låg på gryder, der koger.
  • Tør op. Husk at tørre vægge og gulv i baderum med en skraber eller et håndklæde. Hvis der dannes kondens på dine vinduer, skal det også tørres af.
  • Hold en jævn temperatur. Sørg for at have den samme temperatur i alle rum og ikke under 18 grader.
  • Tør tøj udendørs. Hæng dit tøj til tørre udenfor, hvis det er muligt. Alternativt kan du bruge en tørretumbler, som har kondensvirkning eller aftræk til det fri. 

Kan du selv styre det?

Selvom du er nok så opmærksom, kan du ikke vide dig sikker. Fugten kan komme fra andre steder, som du ikke nødvendigvis er herre over. Fugt kan eksempelvis opstå i forbindelse med om- eller tilbygning, ved udførelse af malingsarbejde, utætte rør, fugt fra jorden eller vandskader. Ja, vi kunne blive ved – for listen er lang. 

Nogle gange kræver det en grundig gennemgang af en ekspert og en handlingsplan, for at få bugt med skimmelsvampen. Det er vigtigt at få gjort i tide, så problemet ikke vokser sig stort og bliver både mere alvorlige og dyrere for pengepungen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om