Du kender ordet, du har helt sikkert hørt det før. Men ved du, hvornår du har brug for en byggetilladelse? Og hvor du skal søge for at få den?

Hvornår skal du bruge en byggetilladelse?

Du kender ordet, du har helt sikkert hørt det før. Men ved du, hvornår du har brug for en byggetilladelse? Og hvor du skal søge for at få den?

Bedøm indlæg

Du skal søge om byggetilladelse i forbindelse med:

  • Nybyggeri – både helårsboliger og sommerhuse
  • Tilbygning til eksisterende bolig
  • Alle typer byggeprojekter, der udvider boligarealet. F.eks. hvis du laver en tilbygning, inddrager kælderen til beboelse eller udbygger opad med en kvist eller en 1. sal
  • Anneks, garage og udhus (her gælder den særlige regel, at du skal være opmærksom på, om bebyggelsesprocenten på din grund overstiges eller om det samlede areal af øvrige bygninger end hovedhuset er mere end 50 kvm)
  • Større ændringer og ombygninger af den eksisterende bolig (gælder både for hus og for lejlighed)
  • I flere tilfælde, hvor du ønsker at nedrive eksisterende byggeri
floor plan 1474454 1280 11 1

Regler og hvor du skal søge

Det er den enkelte kommunes kommunalbestyrelse, der skal tage stilling til en ansøgning om byggetilladelse. Du bør derfor undersøge din kommunes regler og krav om dokumentation, før du indsender en ansøgning.

På Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens hjemmeside kan du finde meget mere info om bl.a. byggetilladelser. Her kan du også lære om gyldighed og krav, når du først har modtaget en byggetilladelse:

»En byggetilladelse er bindende. Ansøger må ikke fravige fra det, der fremgår af byggetilladelsen. Hvis vilkårene i byggetilladelsen ikke kan overholdes, skal ansøger rette henvendelse til kommunalbestyrelsen, så denne får lejlighed til at vurdere ansøgningen på ny. (…)

Bliver ansøger opmærksom på undervejs i byggearbejdet, at det er nødvendigt at søge om dispensation, skal kommunalbestyrelsen behandle dette og vurdere, om det er muligt at give dispensation, inden arbejder vedrørende dette forhold kan fortsætte.«

Du kan finde mere info på Styrelsens hjemmeside.

Det kan dog være lidt af en jungle med alle reglerne og paragrafferne. Så tag gerne din byggetekniske eller juridiske rådgiver med på råd, når din ansøgning om byggetilladelse skal udfærdiges.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om