Ønsker du et bedre indeklima, en renovering af dit hus og en besparelse på varmeregningen? Så kan det være en god idé at foretage en isolering af ydervæggene.
Men kan det betale sig at isolere ydervæggene? Hvad koster det at isolere – og hvad er besparelsen på den årlige varmeregning? Hvilke fordele og ulemper er der ved at efterisolere, og hvornår er det tid at tage dette skridt?
Indholdsfortegnelse
Dette er nogle af spørgsmålene, som ligger til grund for dagens artikel om isolering af ydervæg.
Hvad koster isolering af ydervæg?
Prisen på isolering af ydervæg kan variere meget i forhold til hvilken type indgreb, du ønsker. Det kommer f.eks an på, om du ønsker en indvendig eller en udvendig isolering, om hvordan isoleringsmaterialerne kommer til at “sidde fast” på væggene i dit hus, og om du ønsker professionel hjælp til arbejdet.
Prisen afhænger derudover også af, hvilken isoleringstype du vælger, og hvor tyk isoleringen du vælger skal være. Endelig kan prisen også variere i forhold til hvor i landet du bor.
Det er mange variabler at tage hensyn til. Vores estimat er blot til for at give dig en idé om prislaget.
Når dette er sagt, så bør du under alle omstændigheder forvente en kvadratmeterpris for ydervægsisolering, som ligger på i hvert fald 1.500-2.500 kr (inklusiv arbejdsløn og moms).
Det er vigtigt at huske, at den bedste løsning ikke nødvendigvis er at isolere hele huset. Det er muligt kun at isolere de vægge, hvorfra der kommer kulde og træk. Snak med din lokale fagmand om, hvad mulighederne er, og dermed hvor meget en isolering af ydervæg vil koste i dit specifikke tilfælde.
Husk endelig også, at du kan søge om energitilskud, hvis du har i sinde at isolere dit hus’ ydervægge.
Isolering af ydervæg kan spare penge?
Isolering af ydervæggene i dit hus kan potentielt give din varmeregning et godt skub i den rigtige, nedadgående retning. Et bud på den årlige besparelse kunne være mellem 5.000 og 10.000 kroner.
Hvad den endelige besparelse vil være på kommer an på mange forskellige variabler, men det vil ikke være ualmindeligt at se ovennævnte besparelser.
Igen vil din fagmand kunne råde og vejlede dig, og sandsynligvis også kunne foretage mere præcise udregninger for dig. Udregninger som giver dig mulighed for at se, om det er rentabelt for dig at foretage den investering, du har i tankerne.
Udover den klingende mønt direkte ned i lommeforet kan isolering af ydervæggene give en væsentlig fordel i forbindelse med et forbedret indeklima (og dermed for sundheden for husets beboere).
Besparelsen er her indirekte og kan ses som en lavere risiko for sundhedsproblemer og et generelt bedre velvære.
Skal du sælge?
Til sidst er der også et andet pengemæssigt spørgsmål, som kan blive relevant, hvis du vælger at isolere dit hus’ ydervægge. Og det er salgsværdien.
Specielt hvis du bor i et ældre hus kan der være problemer med at få det solgt den dag du måtte ønske dette. Det virker logisk at antage, at gamle og ældre huse har ikke samme isolerings-standard som de huse som bygges i dag. Dette gør, at du ved et salg risikerer at dit hus ikke bliver solgt med det samme, og dermed kan det med tiden miste i værdi.
At foretage en isolering af ydervæggene kan dermed give dig en kommerciel fordel. Specielt hvis du vælger den udvendige isolering, hvor der samtidig med, at huset isoleres, skabes en ny facade og dermed et nyt og opdateret udseende til huset.
Et hus med et mere moderne og nyere udseende – som måske ovenikøbet har opnået et bedre energimærke pga. isoleringen – har bedre muligheder for at blive solgt hurtigere og til en højere salgspris.
Hvornår er det tid at isolere ydervæggene?
Det kan være, at du går og overvejer, hvornår det så er en god idé at foretage en isolering af ydervæggene i dit hus.
Der er en tommelfingerregel som siger, at bor du i et hus med tunge ydervægge (f.eks cement eller teglsten) og er disse isoleret med mindre end 100 mm isolering, så er det tid at efterisolere.
Er ydervæggene i dit hus derimod lette (f.eks af træ) er minimumskravet til isolering minimum 150 mm.
Disse regler for efterisolering af ydervægge gælder også selv om, dit hus overholder kravene, som var gældende på det tidspunkt, hvor huset blev bygget.
Vi understreger at Bygningsreglementet kræver efterisolering, hvis du renoverer din ydervæg. Kravene gælder dog kun, hvis efterisolering kan betale sig. Spørg en fagmand til råds for at finde ud af, om efterisolering er nødvendig, og om det kan betale sig i dit tilfælde.
Men efterisolering er ikke kun vigtigt for at være i harmoni med love og reglementer. Husk også at en af de vægtige, beslutningstunge grunde til at efterisolere er fordi du i processen sparer på varmeregningen, mindsker energiforbruget og dermed også mindsker CO2-udledningen til atmosfæren.
Hvordan isolerer du en ydervæg?
Der er flere måder at isolere en ydervæg på. Her kommer de, én efter én.
Hulmursisolering
Den enkleste måde at isolere en ydervæg er at hulmursisolere. Dette forudsætter naturligvis, at huset du bor i har en hulmur. Har det det, findes der specialfirmaer som kan blæse isolering ind i hulmuren og dermed bedre husets isoleringsevne.
Er tykkelsen af din nuværende hulmursisolering 10 cm eller derunder anbefales det at få foretaget en yderligere isolering af ydervæggene og her kan du vælge imellem indvendig eller udvendig isolering.
Udvendig isolering
Udvendig isolering af ydervæg foretages ved at lægge et ekstra lag isolering uden på den eksisterende mur og derved også bygge en ny facade til huset. Dette er en god måde at “opdatere” en lidt dateret og måske tredser- eller halvfjerdseragtig facade til et mere strømlinet, minimalistisk udseende.
Husk i den forbindelse, at de første 250 mm udvendig isolering ikke tæller med i bebyggelsesprocenten – du risikerer dermed ikke f.eks en stigning i ejendomsskatterne.
Indvendig isolering
Du har også mulighed for at isolere huset indefra. Dette er mere bøvlet, fordi væggene som skal isoleres skal frigøres for møbler og andet. Samtidig skal alle radiatorer og eventuelle elinstallationer flyttes for at give plads til isoleringsmaterialerne.
Indvendig isolering kræver eksperter til arbejdet, og anbefales kun hvis der gælder specielle forhold for dit hus. Disse kunne f.eks have at gøre med husets udvendige bevaringsværdi, eller hvis tagudhængene ikke er dybe nok til at kunne huse den ekstra isolering.
Løsningen på dette sidste problem kunne være at benytte højeffektive isoleringsmaterialer.
Generelt kan vi sige, at indvendig isolering er mindre effektiv end isolering udefra. Udvendig isolering er helt op til 30% mere effektiv end den indvendige isolering, fordi alle kuldebroer fjernes og dermed forbedres indeklimaet gevaldigt. Dette sker fordi huset “pakkes ind” i isolering over det hele, hvilket også inkluderer soklen, som ellers ikke ville blive taget med i beregningerne.
Om du vælger udvendig eller indvendig isolering så har vi et råd til dig:
Benyt fagfolk til udførelsen! Det vil være så ærgerligt at komme til at stå med et stykke dårligt udført arbejde i sidste ende og specielt ved indvendig isolering kan skaderne som følge af et arbejde som ikke er korrekt udført, være både store og ubehagelige.
I næste afsnit vil du kunne se en oversigt over, hvorfor vi mener, at en udvendig isolering af ydervæggene er den bedste løsning i langt de fleste tilfælde.
Skematisk oversigt over fordele ved isolering af ydervæg
Fordele ved at isolere udefra:
- Elinstallationer og radiatorer skal ikke flyttes
- Soklen isoleres, hvilket hjælper til at fjerne kuldebroer og bedrer indeklimaet og komforten i huset
- Husets facade “opdateres” og tætnes på samme tid, hvilket giver varme og tørre ydervægge og mindsker risikoen for råd, mug og skimmel i husets bærende dele
- Det er ikke nødvendigt at rokere om, rode eller svine til indendørs (og dermed er der ingen ekstra rengøring inden huset kan tages i brug igen)
- Det er ikke nødvendigt at forlade huset, mens isoleringsfasen er i gang
- Husets boligareal forbliver det samme
- Holder du efterisolering inkl. facade på 250 mm er der ingen risiko for stigninger i ejendomsskatterne (2021-regler)
- Miljøet skånes, fordi dit hus vil tabe mindre varme, og du dermed vil udlede mindre CO2 til atmosfæren
Fordele ved at isolere indefra:
- Du bibeholder husets oprindelige udseende
- Du kan spare penge (som dog risikerer at ende med at blive brugt alligevel pga. den indvendige isolerings mindre effektivitet)
- Du kan få en ny dampspærre installeret
- Du har ikke behov for at flytte døre og vinduer udad som ved den udvendige isolering
Både ved udvendig og indvendig isolering vil der være mindre lys, som kommer ind i huset.
Som allerede nævnt, så vær opmærksom på, at indvendig isolering kræver særlig ekspertise. Det er særlig vigtigt at have klart, at bliver arbejdet ikke udført korrekt, risikerer du at komme til at stå med problemer med f.eks fugt og skimmel i væggene.
Vi håber, at det har været interessant læsning og vil glæde os, hvis du vil dele artiklen med andre via dine sociale medier.
Har du spørgsmål eller kommentarer er du som altid velkommen til at skrive til os i kommentarsporet.