Selvsalg bliver mere og mere populært. Men hvad er selvsalg egentlig? Og hvad er fordelene og ulemperne? Få et overblik her…

Selvsalg bliver mere og mere populært. Især ved andelsboliger i de store byer er selvsalg eksploderet de seneste år. Men hvad er selvsalg egentlig? Og hvad er fordelene og ulemperne? Få et overblik her.

Bedøm indlæg

Selvsalg er et do-it-yourself boligsalg. Det vil sige, at du i stedet for at bruge en traditionel ejendomsmægler selv står for at sætte din bolig til salg og fremvise den for potentielle købere. Det sparer dig for omkostninger fra det (ofte) høje mæglersalær, og samtidig er boligmarkedet lige nu til sælgers fordel, fordi efterspørgslen på boliger er høj.

For og imod

Det giver umiddelbart god mening ikke at bruge penge på en ejendomsmægler, hvis din bolig nærmest kan sælge sig selv – hvis du eksempelvis bor i et eftertragtet område og har en ejendom, som er let at sælge. Dog kræver det også mere af dig som sælger at kaste dig over et selvsalg.

– Man kan lige nu se, at ejendomsmæglerne sælger boliger på under to dage, og det mener mange boligejerne ikke, at man behøver betale en mægler for, siger Majbritt Christensen, som er founder af Adoor.

Adoor har udviklet en ny app, der fungerer som digitalt mødested for boligejere og boligkøbere. Her kan man købe og sælge bolig uden dyre mellemled. Men Majbritt Christensen mener ikke, at besparelsen på mæglersalæret i sig selv er altafgørende for at vælge selvsalg. Derimod fremhæver hun det positive ved, at man som sælger bevarer en form for kontrol og personlig kontakt gennem salgsprocessen.

– Den direkte kontakt mellem køber og sælger uden et mellemled giver ofte god mulighed for at finde løsninger, som er til det fælles bedste, fortæller Majbritt Christensen.

majbritt adoor ny

Majbritt Christensen er boligmarkedsekspert og founder af Adoor, som er en app til selvsalg. 

Få hjælp de rigtige steder

Som sælger har du ansvaret for alle de informationer, du videregiver til potentielle købere. Hvis du præsenterer forkerte oplysninger, kan det ende i et erstatningskrav. Du skal derfor være særligt opmærksom på de juridiske og økonomiske parametre, for ikke at ende i en ærgerlig situation med uønskede udgifter.

Du skal for eksempel være opmærksom på, at du ikke med sikkerhed kan regne med at arealoplysningerne i BBR-registret. Derfor er det en god idé at tjekke op på boligens areal, og om alle m2 er godkendt til beboelse. Ifølge Majbritt Christensen er der heldigvis hjælp at hente til det tunge skrivebordsarbejde.

– Der er efterhånden lavet flere digitale set-ups, hvor man får hjælp til dokumenter og papirarbejdet, som giver den fornødne sikkerhed ved selvsalg. Formalia er vigtigt, og ved selvsalg er det en god idé at alliere sig med nogen, der kender til papirgangen, forklarer hun.


Ifølge Majbritt Christensen er et andet vigtigt kriterie for et succesfuldt selvsalg den rigtige prissætning:


– I nogle områder stiger priserne så hurtigt, at det kan være svært for sælger at forstå, at boligen på kort tid er stedet så meget i værdi. På den anden side er det altafgørende ikke at sætte prisen for højt. Har man som boligsælger forventning om en pris over markedsprisen, bliver der ikke noget salg, fortæller hun.

florencia viadana 9z3liqeby o unsplash

5 gode råd til selvsalg

  • Overvej om du vil sælge helt på egen hånd eller vil have hjælp til noget af processen – tænk især på det vigtige papirarbejde
  • Prissæt din bolig rigtigt ved at tjekke tilsvarende boliger online eller få en gratis salgsvurdering hos en mægler
  • Få en advokat eller købermægler til at gennemgå købsaftalen, inden du underskriver
  • Få lavet en lovpligtig energimærkning og overvej at få lavet både tilstandsrapport og elinstallationsrapport på samme tid, så du kan tegne en ejerskifteforsikring
  • Brug energi på salgsopstilling, billeder og markedsføring, da det betyder alt. Gør brug af online platforme til at udstille din bolig for potentielle købere – f.eks. Adoor.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om