Skal du købe en ejerlejlighed eller en villalejlighed? Så giver vi dig her fem råd, der er gode at have ved hånden, før du køber drømmelejligheden…

Fem råd når du skal købe lejlighed

Skal du købe en ejerlejlighed eller en villalejlighed? Så giver vi dig her fem råd, der er gode at have ved hånden, før du køber drømmelejligheden. Du kan med fordel også bruge disse råd langt hen ad vejen, hvis du kigger efter andelslejlighed. 

De fem råd har vi uddybet længere nede i artiklen.

Bedøm indlæg
  • Kend din økonomi
  • Hav styr på dine ønsker til boligen
  • Undersøg boligmarkedet
  • Kend lejlighedens stand
  • Tjek op på ejendommen og ejerforening
ancient apartment architecture 1115150

Kend din økonomi

Inden du går i banken for at låne til lejligheden, er det vigtigt, at du har styr på dine indtægter og udgifter. Hvad er din månedlige indkomst, hvor meget kan du leve for, og hvad kan du give for en lejlighed?

Hvor stort et beløb, som du kan låne ved et realkreditinstitut, afhænger af din månedsløn og din opsparing. Det er også vigtigt at have et overblik over dine udgifter. Har du en dyr hobby, kan du godt lide at rejse meget eller andet?

Rådighedsbeløbet også er med til at bestemme, hvor meget du kan låne. Jo højere beløbet er, jo mere kan du låne. Rådighedsbeløbet er det beløb, du har tilbage hver måned, efter de faste udgifter som lån, forsikringer, grundskyld, fagforening og lignende er betalt. Ifølge Videnscentret Bolius ser de vejledende grænser således ud: 5.000 kr. for 1 voksen, 8.500 kr. for et par + 2.500 kr. pr. hjemmeboende barn.

Med Hjemsted netværk af uafhængige økonomiske køberrådgivere kan du få hjælp og sparring til at forhandle lånemulighederne med banken og realkreditinstitutterne. Så er du sikker på at tage de rigtige valg.

Hav styr på dine ønsker til boligen

Ved du præcis, hvad du kigger efter ved din nye ejerlejlighed? Er dine drømme og ønsker realistiske, eller skal du justere lidt på dem?

Det kan hjælpe dig meget, hvis du laver en liste over dine boligønsker i en prioriteret rækkefølge. Hvor vigtig er beliggenheden for dig, må lejligheden ligge et sted med støj og trafik, skal lejligheden have køkken-alrum og hvad med altan og gårdmiljø?

architecture sky road street old alley 949034 pxhere com 1024x683 1

Undersøg boligmarkedet

Måske tænker du ”hvor skal jeg finde drømmeboligen?”. Nu da du kigger efter en ejerlejlighed frem for en andelslejlighed, har du den fordel, at de fleste ejerlejligheder bliver solgt gennem en ejendomsmægler. Det er derfor nemmere at finde lejligheden, og så er det langt nemmere at sammenligne priser med lignende boliger.

Du skal derfor undersøge markedet, inden du byder på en lejlighed. Her er det en god idé at benytte dig af en købermægler, som kan hjælpe dig med at forhandle prisen og den bedste købsaftale for dig.

Købermægleren kender markedet, priserne og ejendomsmæglerens tricks. Med andre ord er købermægleren på din side hele vejen.

Kend lejlighedens stand

Du har måske allerede fundet den perfekte lejlighed, der lever op til dine drømme og ønsker. Men hvad med lejlighedens stand?

Du skal være opmærksom på, at det er langt fra de fleste lejligheder, som har fået udarbejdet en tilstandsrapport, når den kommer til salg. Det skyldes, at hvis man laver en, skal den laves for hele ejendommen. Og det er altså inklusive alle ejerlejlighederne i ejendommen. Det vil blive alt for dyrt og omfattende, og derfor vælger de fleste sælgere ikke at lave en tilstandsrapport.

Men bare rolig – den manglende tilstandsrapport skal ikke skræmme dig væk. Du kan nemlig få hjælp af en uvildig bygningssagkyndig, som kan gennemgå boligen sammen med dig og sætte fokus på eventuelle fejl og mangler. Så har du et overblik over lejlighedens stand, og du ved, hvad der skal udbedres eller renoveres i fremtiden.

Det er vigtigt, at du får gjort dette INDEN, du skriver under på købsaftalen, da du her får mulighed for at forhandle et nedslag i prisen, hvis der er fejl og mangler i lejligheden.

Tjek op på ejendommen og ejerforeningen

Når du køber en lejlighed, skal du også forholde dig til den ejendom, som den ligger i. Der er typisk en ejerforening tilknyttet sammen med resten af lejlighederne i ejendommen. Det er vigtigt, at du sætter dig ind i ejerforeningens regnskaber, budgetter og seneste generalforsamlingsprotokollater. På den måde har du et overblik over økonomien og fremtidige fællesudgifter.

Det er en fordel, at du undersøger ejendommens forsikringsforhold og tjekker op på samtlige dokumenter, der vedrører ejendommen, som lejligheden ligger i.

Ejerportal.dk skriver, at det blandt andet kan være en tingbogsattest, udskrift af tinglyste deklarationer, kopi af den nyeste ejendomsvurdering, den nyeste ejendomsskattebillet, et kommunalt oplysningsskema, BBR-ejermeddelelse, bygningsattester og tilladelser til brug samt de nyeste regnskaber for ejendommens forbrug af el, vand og varme.

Det er også vigtigt, at du beder om en kopi af et ejerlejlighedsskema. Her har ejerforeningens formand eller administrator besvaret vigtige spørgsmål om forholdene i ejendommen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om