Hvis du skal starte et byggeprojekt, så er sandsynligheden stor for, at du skal bruge fundablokke. De kan give præcis den robusthed og styrke, som bygningen har brug for.

Men – hvad er det helt præcist fundablokke er? Hvordan kan de bruges? Og hvad er prisen for fundablokke? Det skal vi se nærmere på i oversigten her. 

5/5 - 2 Stemmer

Hvad er fundablokke? 

Fundablokke er et byggemateriale, som ofte bruges, når der skal støbes fundamenter. Det forklarer også, at de har fået navnet, fundablokke. De går dog også under navne som; H-blokke, forskallningsblokke, sokkelblokke, støbeblokke og udstøbningsblokke. 

Fundablokke kan bruges, hvis der skal laves nye vægge inde eller ude, en kældertrappe, støttemur, en carport eller et redskabsskur. Det kan også være, at der skal bygges helt nyt eller huset skal udvides. Uanset hvilken type bygning der skal laves, så er det vigtigt, at det står stabilt på et fundament, som kan holde til belastningen, det udsættes for. Og lige præcis her er fundablokke vigtigt – med fundablokke bliver et fundament styrket og mere robust. 

Hvordan ser fundablokke ud? 

Fundablokke er formet som et H, og det er utrolig praktisk, da der bliver plads til, at de kan fyldes op med beton, så de står mere stabilt i et fundament. De kan variere meget i størrelsen og kan fås i bredder fra 15 cm til 39 cm. Højden og længden har ofte faste mål på 20 cm x 50 cm.  Størrelsesforskellene betyder selvfølgelig også, at de vil have forskellige vægte. 

Fundablok i brug til mur

Hvordan bruger du fundablokke? 

For at begynde fra starten, så bruges fundablokke som sagt til at opbygge fundamenter med. Her spiller de en ret vigtig rolle, uanset om du står med et nybyggeri, et ekstra værelse der skal laves, en garage eller du vil kaste dig over et nyt redskabsrum. Fundamentet er den del af enhver bygning, som er med til at bære vægten fra det, der bygges ovenpå. 

For at få en bedre fornemmelse af, hvor og hvordan du bruger fundablokke, så skal vi først kigge på, hvordan du graver ud til et fundament. 

Forberedelser før du kan arbejde med fundablokke

Som det første skal der måles op til dit byggeprojekt, så du har en klar fornemmelse af, hvor der skal bygges. Et smart trick er, at der sættes pæle i hvert hjørne af det areal, du skal arbejde på. Næste skridt er, at pælene forbindes med snor – det gør det en hel del nemmere for dig, når gravearbejdet begynder – og når dine fundablokke skal lægges. 

Næste skridt er nu, at der skal laves en rende langs kanten af den opmåling, du har lavet. Her bliver det nemmere for at dig at grave, fordi du kan følge de snore, der er sat op. En god huskeregel er, at der skal graves 90 cm ned – og i hvert fald indtil, at du møder fast grund. Grunden til at du skal de 90 cm ned skyldes, at det kan sikre bygningen mod frost. 

Hvis dit byggeprojekt skal kunne opvarmes, så skal renden gerne være mellem 33 cm til 39 cm bred. Hvis du f.eks. skal lave et redskabsrum, som ikke skal opvarmes, så behøver bredden kun at være mellem 15 cm og 25 cm. 

Før du kan sætte dine fundablokke i renden, så skal du være sikker på, at de lodrette sider er faste. Der skal nemlig helst ikke skride jord eller sand. Hvis siderne med jord eller sand ikke er faste, så skal du lave en forskalling, hvor brædder fungerer som en støttemur langs dine render. 

Du er nu klar til at arbejde med dine fundablokke. 

Arbejdet med fundablokke

Når du har lavet alt dit forarbejde til fundamentet, så skal renderne fyldes med beton. De skal ikke fyldes helt op, for der skal være plads til fundablokkene, som lige så stille placeres i blød beton. Blokkene skal stilles i forlængelse af hinanden i renden. Du kan nu lægge endnu et lag fundablokke ovenpå – men husk, at lag nr. 2 skal placeres forskudt ift. de blokke, som er nederst. Det vil sige, at hver fundablok skal hvile få to af de fundablokke, som er nedenunder. 

Hvis du vil bygge det stærkest mulige fundament, kan du placere armeringsjern, som forbinder de forskellige blokke. Du kan nu fylde fundablokkenes hulrum med beton og så skal du vente på, at betonen tørrer. Når betonen har sat sig og er hærdet, så har du et solidt fundament, du kan arbejde videre på. 

Hvorfor bruger man fundablokke? 

Fundablokke er mest anvendt, når der skal laves en ny mur. Med fundablokke i bunden opnår du en væg, som bliver stabil og holdbar, fordi fundamentet bliver stærkt. Desuden så tåler de også frost og de forskellige temperaturer, som opstå under de danske årstider. Fundablokke er kun et af de materialer, der kan bruges, når et fundament skal støbes. 

Til en hel bolig hvor der også skal være god isolering, vil det være mere ideelt med lecablokke. Lecablokke har nemlig også isolerende egenskaber, så du nemmere kan undgå kuldebroer fra fundamentet og til væggene i din bolig. Det vil også gøre indeklimaet bedre. 

Hvis vi vender blikket tilbage mod fundablokke, så kan de bruges til andre kreative ting end fundamenter. Du kan finde forskellige hjemmeprojekter med fundablokke herunder. 

Fundablokke kan bruges på mange måder

Selvom du lige har læst at fundablokke særligt er brugt til byggeprojekter, så har de flere funktioner end det. Flere og flere begynder at bruge blokkene til indretningsprojekter i hjemmet – og det er der ikke noget at sige til. Nogle af de ting som fundablokke også bliver brugt til, er alt fra havebænke, udendørskøkkener, natborde, skohylder, bogreoler og skriveborde. Og disse eksempler er er kun nogle af de ting, som folk kaster sig ud i, når de vil bruge fundablokke i deres indretning. 

Hvis du elsker kreative projekter, og gerne vil prøve kræfter med noget til indretningen, som kan imponere og give blikfang, så kan det være en idé med fundablokke. Det er kun fantasien, der kan sætte grænser. 

Hvis du ikke helt ved, hvilket projekt du vil bruge dem til, så er der meget inspiration at finde online. Her kan du hurtigt se forskellige projekter for dig, uanset om du har meget eller lidt plads i din bolig, og om du vil lave et projekt indendørs eller udendørs.

Kan du selv arbejde med fundablokke?

Der er gode muligheder for, at du selv kan kaste dig ud i arbejde med fundablokke. Især hvis du i forvejen har gode håndværker evner. Der findes nemlig gode vejledninger og guides online, som kan hjælpe dig på vej. 

Du skal selvfølgelig være opmærksom på, at du skal investere i flere materialer end kun fundablokke til dit fundament. Du skal nemlig både bruge beton, gerne armeringsjern, pæle og snor til opmåling. For at være helt sikker på, at du kommer godt i mål, så kan du også forhøre dig hos de firmaer, som sælger fundablokke. Her kan du ofte finde god vejledning omkring, hvordan du gør, hvad du skal være opmærksom på, og hvilke materialer som du skal bruge til arbejdet. 

Når du selv vil arbejde med et fundament med fundablokke, så kan arbejdet tage længere tid, end når du hyrer hjælp. Omvendt så kan det være en god måde at spare penge på – hvis du vel og mærke ved, at du kan skabe et godt resultat. Det kan nemlig blive dyrt, hvis du først begynder på dit byggeprojekt for så at opdage, at dit fundament ikke er lagt korrekt og det ikke er stabilt nok. Det kan nemlig svække dit byggeprojekt.

Det kan være en idé, at du hyrer en professionel til at gennemgå nogle af dine løsninger med dig. I hvert fald hvis du rigtig gerne selv vil lave det, men bare lige vil sikre sig, at du er på rette vej. Det vil stadig være billigere for dig, end hvis du hyrer professionel hjælp til hele opgaven. 

Men – hvis du kender dig selv godt nok til, at et støb-selv-fundament er for stor mundfuld, er det ideelt at hyre professionel hjælp. Det er nemlig vigtigt, at fundamentet er lavet korrekt – især hvis du vil have en stabil bygning, væg, kældertrappe, kældervæg eller andet, som kan stå solidt i mange år frem. Derfor er det også værd at overveje, om du skal hyre hjælp. Der er nemlig flere fordele ved at hyre en professionel til dit projekt derhjemme.

Fordele når du hyrer en professionel 

Der er mange fordele at hente, når du hyrer hjælp til at projekt med fundablokke. 

Selvom det bliver en dyrere løsning at hyre hjælp, så kan det være rigtig godt givet ud. For det første er du sikker på, at du kommer godt i mål med et fundament, som har en stor styrke. Det betyder også, at det som skal bygges oven på fundamentet vil stå solidt og kan bruges i mange år frem. 

Hvis ikke fundamentet og udgravningen er lavet korrekt, så kan det øge risikoen for, at dit byggeprojekt styrter sammen, murene kan få revner og gulvet kan blive skævt. Derfor er det også utrolig vigtigt, at det er lavet korrekt – som når en professionel gør det. 

For mange boligejere kan det være rigtig godt givet ud at hyre professionel hjælp. Det er langt fra alle, som har tiden eller lysten til at kaste sig ud i støbearbejde, som de ikke har erfaring med. Og hvis du har det på samme måde, så er der en løsning, og det er at hyre hjælp. Professionelle kender til alle de ting, man skal være opmærksom på, og så kan de oftest løse opgaven væsentligt hurtigere end en selv. Derfor kan der også være meget tid at spare, når en professionel kommer til at arbejde med fundablokke for dig. 

Desuden kan det også selv være svært at vurdere, hvilke blokke der skal købe. Altså, hvilken størrelse skal de have og hvor mange skal bruges. Det slipper du heldigvis også for at tænke på, når en professionel laver arbejdet. 

Hvad er prisen for fundablokke?

Når du selv skal købe fundablokke

Hvis du vil kaste dig ud i et gør-det-selv-projekt med fundablokke, hvad er så prisen? Det skal vi prøve at se mere på. Og forhåbentlig kan dette overblik gøre det nemmere for dig, som gerne vil finde den bedste pris for fundablokke. 

Først og fremmest så vil din pris afhænge af, hvor store blokkene skal være. Herunder har du god mulighed for at se nogle af de forskellige priser, som du finder på markedet. Det kan måske hjælpe dig ekstra godt fra start, når du selv vil købe fundablokke til en god pris. De billigste priser er angivet først.

15 (B) x 20 (H) x 50 (L) cm – kan findes til 8,93 kr./stk.

19 (B) x 20 (H) x 50 (L) cm – kan findes til 9,86 kr./stk.

23 (B) x 20 (H) x 50 (L) cm – kan findes til 11,33 kr./stk.

29 (B) x 20 (H) x 50 (L) cm – kan findes til 12,79 kr./stk.

33 (B) x 20 (H) x 50 (L) cm – kan findes til 13,58 kr./ stk.

39 (B) x 20 (H) x 50 (L) cm – kan findes til 19,80 kr./stk.

 Du kan også finde priser på fundablokke til: 

15 (B) x 20 (H) x 50 (L) cm – kan købes til 11 kr./stk.

19 (B) x 20 (H) x 50 (L) cm – kan købes til 13 kr./stk.

23 (B) x 20 (H) x 50 (L) cm – kan købes til 14,50 kr./stk.

29 (B) x 20 (H) x 50 (L) cm – kan købes til 16,55 kr./stk.

33 (B) x 20 (H) x 50 (L) cm – kan købes til 17,50 kr./ stk.

39 (B) x 20 (H) x 50 (L) cm – kan købes til 24,40 kr./stk.

Andre priser som også kan findes på fundablokke er: 

15 (B) x 20 (H) x 50 (L) cm – kan findes til 14,95 kr./stk.

19 (B) x 20 (H) x 50 (L) cm – kan findes til 15,95 kr./stk.

23 (B) x 20 (H) x 50 (L) cm – kan findes til 16,95 kr./stk.

29 (B) x 20 (H) x 50 (L) cm – kan findes til 18,95 kr./stk.

33 (B) x 20 (H) x 50 (L) cm – kan findes til 19,95 kr./ stk.

39 (B) x 20 (H) x 50 (L) cm – kan findes til 32,95 kr./stk.

Når du er på udkig efter prisen for fundablokke, så er der nogle firmaer, som tilbyder prismatch. Det vil sige, at de matcher den pris, som du finder et andet sted, hvis den er billigere end deres. Det betyder også, at det kan være godt givet ud, hvis du bruger tid på at undersøge de firmaer, som kan levere fundablokke. Det er også perfekt for dig, som elsker et godt tilbud og gerne vil spare penge der, hvor du kan. Du skal bare være opmærksom på, at du for det meste skal sende dokumentation, når du skal have prismatch. Det giver også god mening, da firmaet du køber fundablokkene ved, selvfølgelig gerne vil være sikker på, at prisen du nævner, er reel. 

En anden måde du også kan få den bedste pris på, er ved at blive medlem at byggefirmaers kundeklub. Der er nemlig nogle firmaer, der tilbyder rabatter på fundablokke som en medlemsfordel, hvis man tilmelder sig deres kundeklub. Hvis du kan væbne dig med tålmodighed og vil sætte tid af til at undersøge priserne på markedet, så kan det være rigtig godt givet ud for dig. 

Når du er på udkig efter priser på fundablokke, så kan det være fristende at tage de billigste priser. Her kan du også være opmærksom på, hvad fragten vil koste dig, hvis du skal have dem leveret – især hvis du skal bestille mange. Fragten kan nemlig også ende med at gøre dine fundablokke mere dyre, end du først havde regnet med.

Når du hyrer hjælp til et fundament med fundablokke

Når der hyres hjælp til at lave et fundament med fundablokke, så vil prisen helt naturligt være højere, end når du selv laver arbejdet. Du skal nemlig betale for mere end bare de materialer, som skal bruges til opgaven. Din pris på fundablokke vil højest sandsynligt også inkludere fragten af blokkene, forarbejdet før de kan lægge blokkene, antallet af blokke der skal bruges, antallet af timer opgaven vil tage dem. Det er i hvert fald nogle typiske faktorer, som indregnes, i den pris du får. 

Men hvad er den bedste fremgangsmåde, når du skal finde den bedste pris her? Et godt råd er, at du tager kontakt til 3 forskellige firmaer. Det giver dig god mulighed for at sammenligne priser og få forskellige fagfolks vurdering af, hvad din opgave kræver i tid og materialer. 

Det gode ved at kontakte forskellige firmaer er også, at du kan fornemme, hvor gode de er til kundeservice og at rådgive dig og vejlede dig. Det er nemlig også faktorer, som flere og flere lægger vægt på – selv når det er vigtigt for dem med den bedste pris. De fleste vil nemlig gerne lægge deres penge ved firmaer, som også er behagelige at handle med – samtidig med at de selvfølgelig har helt styr på deres håndværk – og de 3 ting kan godt gå hånd i hånd. 

Husk gerne at få tilsendt tilbuddene per mail, så du har deres egne ord for den pris, som de har givet dig. Selvom tilbuddet er uforpligtende, så kan du bruge det senere til at henvise til, når du skal hyre et firma. Når du har de 3 forskellige tilbud foran dig, kan du begynde at sammenligne, hvordan de har lavet deres priser. Og du kan måske allerede nu fornemme, hvilket firma du helst ønsker at være ved. 

Hvis du elsker at prutte om prisen, så kan du også gå ind i en forhandling om, hvilke tilbud du ellers har fået – og om det er noget, dit foretrukne firma kan matche. I mange tilfælde kan det godt svare sig, da mange firmaer er villige til at give en god pris – især hvis du skal købe større ind. Her kan der nemlig nogle gange være mængderabat at hente. Og det skal du da heller ikke snydes for, hvis du selv vil prøve at kaste dig ud i en god forhandling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

five × 4 =

Artikler du måske vil synes om