Fundament: Støbning | Pris | Krav

Fundamentet er en utrolig vigtig del af enhver bygning. Det gælder, uanset hvor stor eller lille bygningen er. Fundamentet kan ses som den del af en bygning, som bærer vægten og som sørger for at den står stabilt. Derfor er det alfa og omega, at fundamentet er lavet korrekt. 

Hvordan foregår støbning af fundamentet? 

Du vil opleve, hvordan der er forskellige måder, der kan støbes fundamenter på. Fremgangsmåden kan variere alt efter, om du skal have lavet en garage, carport, drivhus, hus eller noget helt femte. Der er dog nogle fælles ting, som alligevel går igen, når et fundament skal støbes. Det skal vi prøve at kigge nærmere på. 

Før selve støbningen skal der ske en afsætning af fundamentet. Her måles der op og opsættes pæle med snore mellem, så fundamentets mål er tydelige. Næste skridt er, fundamentet skal udgraves, før selve støbningen kan gå i gang. Her er det vigtigt, at renden der skal graves ud til dit fundament, er mindst 90 cm dyb og indtil man rammer fast grund. Grunden til at der skal graves 90 cm ned skyldes, at det først er ved denne dybde, at du kan sikre dig mod frost. 

Men hvordan foregår selve støbningen? Det skal vi kigge mere på. 

I udgravningen af fundamentet skal der laves en rende, som er det første, der skal fyldes med beton. Der er både mulighed for at lave en blanding selv, ellers kan du købe en færdigblanding med beton. Næste skridt er, at betonen skal gøres jævn og plan og så skal det tørre. Det er nu tid til, at der skal placeres lecablokke, som skal mures op på den beton, der er lagt. Lecablokke er blokke i beton, som har egenskaber, der er isolerende. Blokkene findes i forskellige størrelser og har typisk flamingo i midten. Når der arbejdes med lecablokkene, er det vigtigt, at de mures op, så de er lige, og ud fra snoren der blev sat ved afsætning. 

Kan du selv støbe fundamentet? 

Hvis du selv har tænkt dig at støbe fundamentet, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Først og fremmest er det vigtigt, at du er meget præcis og grundig med dit arbejde. Det giver nemlig de største chancer for, at du kommer bedst i mål. 

Hvis fundamentet ikke er udgravet og støbt korrekt, kan det give et byggeri, hvor murene revner, gulvet kan blive skævt og der kan være risiko for sammenstyrtning. Et dårligt fundament kan også få betydning for indeklimaet, da fugten udefra nemmere kan trænge ind. Hvis du ikke har den store erfaring med støbearbejde og udgravning, så kan det være en idé, at du overlader arbejdet til en professionel. Selvom det kan virke som en dyr post, du skal investere i, så kan det være rigtig godt givet ud på lang sigt, at du får lavet et ordentligt fundament, som kan holde til den belastning og vægt, som det skal bære. 

fundament glattes ud til vater

Derfor skal du bruge en professionel

Når du vælger, at en professionel skal støbe fundamentet til dit næste projekt derhjemme, så er der flere fordele. For det første kan du være sikker på, at arbejdet er udført korrekt. Det betyder også, at du får et sundt, stærkt og stabilt fundament, som holder i mange år frem. For det andet har en professionel murer helt styr på, hvordan fundamentet skal opbygges forskelligt alt efter, hvad der skal bygges ovenpå. Kravene vil f.eks. være anderledes til et fundament, hvor bygningen skal opvarmes, end hvis den skal være uopvarmet.

Der er mange forskellige udfordringer, du kan støde på, når du selv støber et fundament. Du kan f.eks. risikere, at fundamentets bund er for blødt at arbejde på. I disse tilfælde kan det blive nødvendigt med en forskalling. Det vil sige, at du skal bruge brædder til at støtte dine render med, så du undgår, at jorden styrter sammen. Hvis ikke du har prøvet denne type arbejde før, så er det ikke sikkert du ved, hvad fremgangsmåden er – du kunne derfor måske tænke, at du bare skulle grave dybere, indtil du ville støde på et lag, der var mere fast – det er dog ikke altid tilfældet. Heldigvis kan du undgå hovedpine, når du støder på udfordringer, hvis du i stedet hyrer en professionel til støbearbejdet. 

I og med at en professionel har solid erfaring med støbning af fundamenter, så vil arbejdet også gå hurtigere, end for dig, som skal prøve det for første gang. Du vil derfor også kunne spare meget tid ved at bruge en professionel. 

Der er også en særlig økonomisk fordel ved at hyre en professionel til støbearbejdet. Du har nemlig mulighed for at få håndværkerfradrag. Det betyder også, at du kan få nogle af pengene igen på det arbejde, der laves i dit hjem. 

Hvad er prisen for støbning af et fundament? 

Ved ethvert projekt i hjemmet er det godt at vide, hvad det vil koste dig. Og det gælder selvfølgelig også, når der skal støbes et fundament. 

Når du selv vil stå for arbejdet, vil du opleve, hvordan det kan være svært at vurdere, hvad prisen for støbning bliver. Det gælder alt fra, hvor meget beton der skal bruges og til hvor mange lecablokke, som er nødvendige. Derfor vil det også være en fordel, hvis du allierer dig med en fagperson, som kan hjælpe dig lidt på vej. Det kan nemlig være en god måde, du også rammer plet i forhold til de materialer, du skal ud og købe. En god huskeregel er, at du hellere skal bruge for lang tid på alt det forarbejde, som er med dit fundament og med research omkring, hvordan du gør. Det kan nemlig være rigtig godt givet ud i sidste ende. 

Prisen for støbning af et fundament vil altid variere alt efter fundamentet, der skal laves. For at du kan spore dig ind på en pris, så skal du også være meget specifik omkring; hvad du vil bygge, om det skal opvarmes eller ej, og hvad målene er på det, der skal bygges. Det er også spørgsmål som disse, som et murerfirma vil snakke med dig om, hvis du hyrer professionel hjælp. Det giver nemlig firmaet en fornemmelse af, hvor lang tid arbejdet vil tage dem, og hvor mange materialer, der skal bruges. For at give dig en ca. fornemmelse af prisen per kvadratmeter, kan du regne med omkring 100 kr./kvadratmeter der skal støbes. Denne pris vil dog sagtens kunne variere alt efter, hvad fundamentet skal bære. Den bedste måde at undersøge, hvad prisen bliver, når et murerfirma skal klare opgaven, er ved at indhente uforpligtende tilbud. Det er nemlig meget normal praksis, når det kommer til større og mindre mureropgaver i hjemmet. 

Indhent gerne 3 tilbud på støbning

Hvis du vil have en specifik pris, så prøv at indhente 3 forskellige tilbud. Det er en effektiv måde, du kommer i dialog med de firmaer, du kunne tænke dig at bruge. Og så får du konkrete bud på, hvordan de kan løse opgaven for dig. Du vil helt sikkert opleve, hvordan priserne kan variere fra firma til firma. Derfor er det også op til dig, hvad du vil vælge ud fra. Nogle ønsker udelukkende den billigste pris, og for andre er det mindst lige så vigtigt, at murerfirmaet er serviceminded, har mange år bag sig og er gode til at rådgive og vejlede. 

Ved at indhente 3 forskellige tilbud, så bliver det nemt at overskue, hvad prisforskellene er på støbning af dit fundament, og hvorfor priserne varierer. Hvis du godt kan lide at prutte om prisen, så kan du også bruge andre tilbud til at fortælle dit foretrukne firma, hvad du ellers er blevet tilbudt. 

Skriv et svar

thirteen − five =