Fundamentet er en utrolig vigtig del af enhver bygning. Står du overfor denne opgave kan det derfor være godt at få et overblik over.

Fundamentet kan ses som den del af en bygning, som bærer vægten og som sørger for at den står stabilt. Derfor er det alfa og omega, at fundamentet er lavet korrekt. I guiden finder du også en sammenligning mellem gør-det-selv og professionelle fagfolk samt priser på støbningen. Lad os gå lige til prisen.

3.9/5 - 11 Stemmer

Hvad er prisen for støbning af et fundament? 

Prisen for støbning af et fundament vil natuligvis altid variere alt efter fundamentet, der skal laves. For at du kan spore dig ind på en pris, så skal du også være meget specifik omkring;

 • hvad du vil bygge
 • om det skal opvarmes eller ej
 • hvad målene er på det, der skal bygges

Det er også spørgsmål som disse, som et murerfirma vil snakke med dig om, hvis du hyrer professionel hjælp.

Det giver nemlig firmaet en fornemmelse af, hvor lang tid arbejdet vil tage dem, og hvor mange materialer, der skal bruges.

For at give dig en ca. fornemmelse af prisen per kvadratmeter, kan du regne med omkring 100 kr./kvadratmeter, der skal støbes.

Denne pris vil dog sagtens kunne variere alt efter, hvad fundamentet skal bære. Den bedste måde at undersøge, hvad prisen bliver, når et murerfirma skal klare opgaven, er ved at indhente uforpligtende tilbud.

sparetip
 
Nem måde at hente en bedre pris på støbningen:

Vores bedste tip til læserne er altid at indhente flere tilbud. Det er en nem måde, at kende til omfang & pris på støbningen af dit fundament. Specielt, når det er gratis og uforpligtende! Du udfylder kun én formular, hvorefter 3 håndværkere giver dig deres bedste tilbud og handlingsplan. Takker du ja, så sikres du gratis med 35.000 kr. fra 3byggetilbud.dk enterprisegaranti. Det bliver ikke nemmere!

Klik her og hent dine 3 tilbud nu ❯

Når du selv vil stå for arbejdet, vil du opleve, hvordan det kan være svært at vurdere, hvad prisen for støbning bliver.

Det gælder alt fra, hvor meget beton der skal bruges og til hvor mange lecablokke, som er nødvendige. Derfor vil det også være en fordel, hvis du allierer dig med en fagperson, som kan hjælpe dig lidt på vej.

En god huskeregel er, ikke at bruge for lang tid på forarbejdet, som er med dit fundament og med researchen omkring, hvordan du gør. Tiden du spare med en professionel kan være det værd.

Fordelen ved at alliere sig med en professionel

Ønsker du en specifik pris på støbning af fundament, så kan det lige som alle andre bygge projekter godt betale sig at indhente uforpligtende tilbud.

Det giver dig en række fordele ift. prisen

 1. Det er en effektiv måde, du kommer i dialog med flere firmaer, som vil give dig flere perspektiver og derfor også overblik over opgavens muligheder.
 2. Det giver dig en pris på opgaven og konkrete bud på, hvordan de kan løse opgaven for dig.
 3. Med forskellige tilbud bliver det nemt at overskue, hvad prisforskellene er på støbning af dit fundament, og hvorfor priserne varierer
 4. Hvis du godt kan lide at prutte om prisen, så kan du også bruge andre tilbud til at fortælle dit foretrukne firma, hvad du ellers er blevet tilbudt. 

Du vil helt sikkert opleve, hvordan priserne kan variere fra firma til firma. Derfor er det også op til dig, hvad du vil vælge ud fra. Nogle ønsker udelukkende den billigste pris, og for andre er det mindst lige så vigtigt, at murerfirmaet er serviceminded, har mange år bag sig og er gode til at rådgive og vejlede. 

fundament glattes ud til vater

Kan du selv støbe fundamentet? 

Hvis du selv har tænkt dig at støbe fundamentet, er der flere ting, du skal være opmærksom på.

Først og fremmest er det vigtigt, at du er meget præcis og grundig med dit arbejde. Grundighed er meget vigtigt når fundamentet støbes for resten af projektets gang. 

Hvis fundamentet ikke er udgravet og støbt korrekt, kan det give et byggeri, hvor murene revner, gulvet kan blive skævt og der kan være risiko for sammenstyrtning.

Et dårligt fundament kan også få betydning for indeklimaet, da fugten udefra nemmere kan trænge ind.

Hvis du ikke har den store erfaring med støbearbejde og udgravning, så kan det være en idé, at du overlader arbejdet til en professionel håndværker.

Selvom det kan virke som en dyr post, du skal investere i, så kan det være rigtig godt givet ud på lang sigt, at du får lavet et ordentligt fundament, som kan holde til den belastning og vægt, som det skal bære. 

Hvordan foregår støbning af fundamentet? 

Du vil opleve, hvordan der er forskellige måder, der kan støbes fundamenter på. Fremgangsmåden kan variere alt efter, om du skal have lavet en garage, carport, drivhus, hus eller noget helt femte.

Der er dog nogle fælles ting, som alligevel går igen, når et fundament skal støbes. Det skal vi prøve at kigge nærmere på. 

 1. Før selve støbningen skal der ske en afsætning af fundamentet. Her måles der op og opsættes pæle med snore mellem, så fundamentets mål er tydelige.
 2. Næste skridt er, fundamentet skal udgraves, før selve støbningen kan gå i gang. Her er det vigtigt, at renden der skal graves ud til dit fundament, er mindst 90 cm dyb og indtil man rammer fast grund. Grunden til at der skal graves 90 cm ned skyldes, at det først er ved denne dybde, at du kan sikre dig mod frost. 
 3. I udgravningen af fundamentet skal der laves en rende, som er det første, der skal fyldes med beton. Der er både mulighed for at lave en blanding selv, ellers kan du købe en færdigblanding med beton.
 4. Næste skridt er, at betonen skal gøres jævn og plan og så skal det tørre.
 5. Det er nu tid til, at der skal placeres lecablokke, som skal mures op på den beton, der er lagt. Lecablokke er blokke i beton, som har egenskaber, der er isolerende. Blokkene findes i forskellige størrelser og har typisk flamingo i midten.
  1. Når der arbejdes med lecablokkene, er det vigtigt, at de mures op, så de er lige, og ud fra snoren, der blev sat ved afsætning. 

Når du arbejder med en professionel

Når du vælger, at en professionel skal støbe fundamentet til dit næste projekt derhjemme, så er der flere fordele ift projektet udførelse.

Arbejdet udføres korrekt

For det første kan du være sikker på, at arbejdet er udført korrekt.

Det betyder også, at en professionel murer helt styr på, hvordan fundamentet skal opbygges forskelligt alt efter, hvad der skal bygges ovenpå.

Kravene vil f.eks. være anderledes til et fundament, hvor bygningen skal opvarmes, end hvis den skal være uopvarmet.

Et bedre fundament, som holder i mange år

For det andet, at du får et sundt, stærkt og stabilt fundament, som holder i mange år frem.

Der er mange forskellige udfordringer, du kan støde på, når du selv støber et fundament. Du kan f.eks. risikere, at fundamentets bund er for blødt at arbejde på.

I disse tilfælde kan det blive nødvendigt med en forskalling. Det vil sige, at du skal bruge brædder til at støtte dine render med, så du undgår, at jorden styrter sammen.

Hurtigere arbejdsproces

Hvis ikke du har prøvet denne type arbejde før, så er det ikke sikkert du ved, hvad fremgangsmåden er – du kunne derfor måske tænke, at du bare skulle grave dybere, indtil du ville støde på et lag, der var mere fast – det er dog ikke altid tilfældet.

Heldigvis kan du undgå hovedpine, når du støder på udfordringer, hvis du i stedet hyrer en professionel til støbearbejdet. 

I og med at en professionel har solid erfaring med støbning af fundamenter, så vil arbejdet også gå hurtigere, end for dig, som skal prøve det for første gang. Du vil derfor også kunne spare meget tid ved at bruge en professionel håndværker. 

Den økonomiske fordel

Der er også en særlig økonomisk fordel ved at hyre en professionel til støbearbejdet. Du har nemlig mulighed for at få håndværkerfradrag.

Det betyder også, at du kan få nogle af pengene igen på det arbejde, der laves i dit hjem. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om