En jordbundsanalyse (også kaldet jordbundsundersøgelse) bruges blandt andet til at kortlægge, hvor det bæredygtige lag findes…

Et bæredygtigt lag

En jordbundsanalyse (også kaldet jordbundsundersøgelse) bruges blandt andet til at kortlægge, hvor det bæredygtige lag findes. Men hvad betyder det egentlig?

Bedøm indlæg

Når vi taler om et bæredygtigt jordlag, menes der det lag i jorden, som har den rette fasthed til at bære en given vægt. F.eks. vægten af et hus.

Det bæredygtige jordlag vurderes ift. hvilken type bygning, der skal opføres på grunden. Der er naturligvis forskel på, om et jordlag skal være stærkt nok til en træhytte eller en 7-etagers bygning.

Det bæredygtige jordlag må ikke give efter eller blive komprimeret af bygningens vægt. Derfor er det essentielt at få kortlagt jordbundsforholdene, før et byggeri går i gang. 

Et bæredygtigt jordlag er som regel skabt af moræneaflejringer af sand eller ler. Men netop dette kan en jordbundsundersøgelse vise mere præcist.

For et byggeri har det både betydning, hvor langt nede i jorden, det bæredygtige land findes og hvilken type det er. Bygningens fundament skal tilpasses det specifikke bæredygtige lag, så risikoen for sætningsskader mv. mindskes.

floor plan 1474454 1280 12 6

Hvordan foregår det?

Der findes masser af virksomheder, der har udviklet ekspertise på området med undersøgelser af jordbundsforholdene. Er der tale om en endnu ubebygget grund, kan der køres en stor maskine ind, som borer dybt ned i undergrunden.

Hvis du skal have foretaget boringer ved en eksisterende bygning, findes der også metoder til dette, som ikke skader bygningerne omkring. Vi anbefaler, at du kontakter en byggeteknisk rådgiver for at få mere vejledning om de forskellige forhold..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om