Lofterne i en bolig har meget at sige for det udtryk, forskellige rum har. Derfor er det også ekstra spændende, når du kaster dig ud i maling af et loft. 

Hvis du har trælofter derhjemme, du vil i gang med at male, så hjælper denne guide dig godt i mål. Bliv opdateret på hvilke forskellige trin, du skal igennem, og hvad du skal tage højde for ved maling af et træloft. Så har du alle gode muligheder for at opnå lige det resultat, du havde forestillet dig. 

5/5 - 1 Stemmer

Maling af træloft 

Ser man på boligtrends, så er lofterne en af de ting, som har fået større og større fokus. Og det er nu heller ikke så underligt. Når du maler træloftet, har du god mulighed for at skabe en fornemmelse af, at et rum er større, end det er, alt efter hvordan det males. Flere og flere er også begyndt at eksperimentere med de farver, et loft kan males i. Farverige lofter kan give et unikt præg til et rum og helt forvandle den atmosfære, der er i rummet. 

Hvis du selv vil male træloftet derhjemme, så er der forskellige forberedelser, der gerne skal være på plads. Men før du kan læse om dem, så lad os kigge på, hvad det egentlig vil koste, hvis du vælger at hyre professionel hjælp. Det kan være rart at have en fornemmelse af, før du selv kaster dig ud i arbejdet.

sparetip
 
Nem måde at hente en bedre pris på maling af træloft:

Vores bedste tip til læserne er altid at indhente flere tilbud. Det er en nem måde, at kende til omfang & pris på maling af træloft. Specielt, når det er gratis og uforpligtende! Du udfylder kun én formular, hvorefter 3 håndværkere giver dig deres bedste tilbud og handlingsplan. Takker du ja, så sikres du gratis med 35.000 kr. fra 3byggetilbud.dk enterprisegaranti. Det bliver ikke nemmere!

Klik her og hent dine 3 tilbud nu ❯
Screenshot 20211027 112916 Instagram 1
Foto: stockholmskullan

Priser for professionelt arbejde 

Prisen for malerarbejde gennem en professionel vil altid kunne variere i prisen. Prisen vil ofte afspejle, hvor stort et areal der skal males, hvilken stand dit træloft er i, og ikke mindst hvordan malerfirmaet har fastsat deres priser. Nogle tager en timepris, og andre regner prisen ud fra, hvor mange kvadratmeter loftet er. 

Når en professionel skal på opgaven, kan priserne lyde omkring 200 kr./m2. Din tid kan dog være rigtig godt givet ud, hvis du selv kontakter et malerfirma og indhenter et uforpligtende tilbud. Så får du nemlig en for fornemmelse af, hvordan maleropgaven kan løses i din bolig.

Hvis vi vender tilbage til, hvilke trin du selv skal igennem, hvis du vil male træloftet, så skal du starte med at vaske loftet. 

Vask loftet fra starten 

Det er altid en god idé, at du giver trælofterne en grundig vask, før de skal males. På den måde er du sikker på, at du får fjernet støv, spindelvæv eller andet, som måtte være på træets overflade. Du skal selvfølgelig være ekstra opmærksom på, at du kommer godt ind mellem loftets samlinger – det er især her, støvet også kan samles. 

Du kan både vælge at vaske træloftet med rengøringsmiddel, men også med grundrens. Der er en ekstra fordel ved, at du vælger grundrens. Grundrens vil hjælpe med, at træloftet bedre tager imod malingen – det vil sige, at malingen binder bedre. 

Start med at male kanter og hjørner

Dit træloft vil være helt klar til, at du begynder at male det, når det er tørret efter din rengøring af det. 

Hvis du vil have, at dit malerarbejde er lige så skarpt som en professionel malers arbejde, så start med hjørner og kanter. Det kan anbefales, at du vælger en malerpensel til dette arbejde. Det vil nemlig være ekstra svært at komme helt ind i hjørnerne, hvis du tager en malerrulle i brug. 

Generelt så er det vigtigt at være meget struktureret med, hvordan du maler. Sørg gerne for, at du også maler i samme retning hele tiden, og at penslen er dækket godt til med lige meget maling hver gang. Hvis du tænker på disse ting ved maling af træloftet, så har du alle gode muligheder for et pænt og jævnt resultat. 

worker painting brush and paint house with walls a 2021 09 04 10 28 03 utc

Maling skal tørre i god tid mellem lagene 

Når dit træloft skal stå så pænt som muligt, så skal der oftest males et par gange. Du skal nok forvente at give det 2-3 lag maling. Her skal du bare være ekstra opmærksom på, hvornår du begynder på lag nummer 2 og 3. 

Uanset om du skal male træloftet, væggene eller andet, så er det et must at prioritere tørretiden mellem de forskellige lag. Når du sætter god tid af til, at malingen kan tørre, så lønner det sig i sidste ende. 

Der er ikke noget at sige til, hvis man kan blive utålmodig med resultatet af malerarbejdet. Men – hvis man begynder at male på træloftet, før malingen er tør, kan man risikere, at man trækker malingen, så der kommer tydelige spor. Det vil i sidste ende betyde, at de forskellige overlap med malerrullen bliver tydelige. 

Hvis du er i tvivl om, hvad tørretiden er for din maling, så læs f.eks. mere på malerbøtten. Alternativt kan du også få rådgivning det sted, hvor du har købt din maling. Ellers er en god huskeregel at lade malingen være i en 12 timers tid. 

Gode råd før du maler træloft 

Der er mange ting, du kan have i baghovedet, når du skal male træloftet. Herunder kan du finde flere gode tips, du kan huske på, før du maler. Det gælder alt lige fra at dække godt af, tænke over rumtemperaturen når der males, fordele malingen jævnt og ikke mindst at male struktureret. 

Afdæk med plastik 

Du gør dig selv en stor tjeneste, når du bruger tid på at afdække med plastik, før du maler. Det kan være utrolig svært at undgå, at der ikke ryger lidt maling af malerpenslen eller malerrullen. Heldigvis kan du undgå, at malingen sætter spor på gulvet eller væggene, hvis du afdækker med plastik. 

Du kan med fordel afdække gulvet, væggene og dørkarmene. For at få det til at sidde godt fast, kan du bruge malertape, som også er relativt nemt at få af igen. Hvis der er møbler i rummet, du ikke kan fjerne, så vil du også takke dig selv for, at de også er dækket godt til. 

Generelt er det meget overskueligt at arbejde med afdækningsplast. Derfor er der også ekstra god grund til at købe nok, så du kan afdække alle de områder, du vil passe ekstra godt på. 

Temperaturen spiller en rolle 

Temperaturen er en af de ting, du skal tage højde for, når du maler. Hvis rummet er for koldt, når du maler, kan det blive en træls fornøjelse at arbejde der. Omvendt skal du passe på med for høje temperaturer, da malingen kommer til at tørre for hurtigt. 

Hvis du kan male i en rumtemperatur, som er omkring 15-20 grader, så er temperaturen så ideel som muligt. Husk også altid på, at det er mere ideelt med de koldere temperaturer sammenlignet med de varme.

Fordel malingen i jævne lag 

Det har meget at sige for dit maleresultat, at du fordeler malingen i jævne lag. For at gøre det helt konkret, skal du tænke over, at du får lige meget maling på malerpenslen eller malerrullen, hver gang du maler. 

Hvis du bruger for meget maling et sted og for lidt et andet, så vil det være meget tydeligt, når malingen tørrer. Det betyder selvfølgelig også, at du ikke får det pæne og jævne resultat på træloftet, som du sikkert har ønsket dig.  

painting and renovation theme 2021 08 26 15 42 24 utc

Start oppefra og ned når du maler 

Når du er i fuld gang med malerarbejdet, kan det være svært at vurdere, hvor du nogle gange er kommet til. Derfor er det også vigtigt, at du maler struktureret. 

Det kan anbefales, at du hele tiden maler loftet i samme retning. På den måde hjælper du dig selv, så du nemmere kan se, hvor du er kommet til. Det er derfor også godt givet ud, når du maler på samme måde gennem hele processen. Start gerne oppefra og ned når du maler.

Et gammelt træloft eller knaster i træloft kræver opmærksomhed

Hvis dit træloft har knaster, så kan loftet kræve lidt ekstra opmærksomhed. Det skyldes, at knasterne kan være ekstra svære at dække til med maling.

Hvis du bare maler hen over knaster, vil du helt sikkert opleve, at de stadig kan ses gennem malingen – også selvom du har malet flere gange. Heldigvis er der en løsning. Den løsning er, at du bruger spærrende maling. 

Spærrende maling kan du bruge de steder, hvor der er knaster. Efterfølgende behøver du ikke bruge maling, da den spærrende maling vil være nok i sig selv til at dække det. 

Du vil ofte støde på knaster, når der er tale om ældre trælofter. I nybyggeri er det dog sjældent, at træloftet har disse karakteristika. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om