Hvis der er noget som mange danskere er opmærksom på, så er det at møbler kan være en god investering. Møbelklassikere har i en lang overrække vist at holde deres værdi, mens helt specielle modeller har øget værdi.

Hvad end der er tale om en arkitekttegnet lænestol, designerlamper, danske designer stole, sofaer eller lignende, så er der i alle kategorier møbler gode muligheder for investering. I denne artikel vil vi gennemgå nogle af de designklassikere, som igennem tiden har vist sig at holde værdien fantastisk godt.

5/5 - 1 Stemmer

Lamper 

Når man snakker danske designklassikere, så kan man ikke komme uden om lamper. Det er helt specielt for Danmark at lyset er en helt speciel ting. Designerne Poul Henningsen, Verner Panton og Arne Jacobsen gør det utrolig svært ikke at have lamper først på dagsordenen.

PH lampen

En fantastisk klassiker, som er i utrolig mange danske hjem er naturligvis PH-lampen. PH lampen kendes typisk ved bord modellen, som man ser i mange danske vindueskarme, kirker, rådhuse, læsehjørner og tidligere på biblioteker landet over.

Poul Henningsen designede den første lampe tilbage i 1926, som banede vejen for de lamper, som vi kender i dag. Det var nemlig den treskærmslampe i opalglas, der præger mange flotte stuer den dag i dag. 

Denne lampe var kommet til verden efter, at det var blevet rettet til fra tidligere designs.

Artiklens sponsorerede sektion:

jensen company logo

Jensen Company er artiklens sponsor med deres komplette sortiment af PH lamper. Virksomheden udmærker sig i varer af højeste kvalitet. Det har de gjort siden Kurt Jensen startede virksomheden tilbage i 1982.

Bellevuelampen

En anden helt fantastisk lampe er Bellevuelampen, hvis historie stammer helt tilbage fra 1929, hvor Arne Jacobsen tegnede lampen, som et vinterprojekt i konkurrencen “Fremtidens Hus”. Huset blev aldrig opført men lampen kom dog til live og blev produceret af Louis Poulsen. 

Globen

Verner Panton lampen fra 1969, bedre kendt som Globen, er nok den mest kendte lampe fra Verner Panton. 

Det er meget anderledes lampe, som er bygget i akrylglas og har det karakteristiske udseende af en kugle, hvori der sidder fem reflektorer af metal, som man er lakeret i farven rød, hvid og blå. 

Der gik syv år fra lampen blev designet til at lampen blev sat i produktion og solgt.

Stole

Når man snakker dansk design og møbelklassikere, så kan man ikke komme uden om stole. Danskerne har nemlig været fantastisk gode til at designe, men også at markedsføre deres designerstole udenfor Danmark. Her gennemgår vi tre klassikere, som har fundet stor popularitet i udlandet.

Ægget 

Arne Jacobsen er som bekendt designeren bag ægget, som først blev produceret i 1958. Stolene skulle bruges på SAS Royal Hotel i København. Mens Arne Jacobsen var designer af stolen, så var Fritz Hansen A/S fremstillede stolen.

Det der er helt specielt med ægget er at sædet, ryg og armlæn er en sammenhængende form. Noget som færre personer ved er, at ægget er en videreudvikling på svanen, som er en helt fantastisk stol i sig selv.

Svanen

Svanen er nok en af de stole som er bedst kendt rundt om i det danske land. Det er en af Arne Jacobsen største værker og dermed en af de stole som man først peger på, når man siger dansk design.

Svanen bliver produceret hos Fritz Hansen og blev oprindelig tegnet i 1958, hvor stolen kom med en firepasfod støbt i ét stykke aluminium, hvilket til den dag i dag er en af de mest eftertragtede blandt kenderne.

7er stolen 

7er stolen, eller Syveren som den også er kendt under, blev også designet tilbage i 1955 af Arne Jacobsen. Denne stol har vundet utrolig popularitet i både Danmark, men også i udlandet. Stolen få os i mange forskellige udgaver oprindelig lavet i træ fra egetræet.

Stolens navn kommer det fra det sidste tal i modelnummeret 3107. Svanen er til den dag i dag med til at udødeliggøre Arne Jacobsens designs. Også denne stol er fremstillet af Fritz Hansen, som alle andre Arne Jacobsen møbler.

Sofaer 

Ligesom dansk designerstole, så er der ligeledes mange designklassikere blandt sofaerne. I denne sektion vil vi gennemgå de bredere møbelklassikere.

Svanesofaen 

Ligesom svanestolen blev svane sofaen også oprindelig produceret til en særlig model som skulle bruges på SAS Royal Hotel i København.

Sofaen blev produceret i 1958 Hansen og naturligvis designet af arne Jacobsen. Svane sofaen var en længere årrække ikke i produktion, men blev i 2001 genoptaget til produktion igen.

PK31

Poul Kjærholm var en anderledes designer af sin tid. Mens andre store designere som Arne Jacobsen og Børge Mogensen, designede møbler i træ, så valgte Poul Kjærholm et helt andet look.

Han anvendende nemlig meget renere linje og stål metal i stort set alle hans designs. PK 31 sofaen er ikke anderledes. Sofaen er fra 1958 er skabt med i et minimalistisk design. Siddehøjden på sofaen ligger præcis mellem sofaen top og bund, hvilket gør den meget speciel.

Børge Mogensen 2212

Sofaen 2212 fra Børge Mogensen er en sofa som er designet til Mogensens egen hjem i 1962. Sofaen 2212 er en to personers udgaven af 2213 modellen, som den passer formidabelt sammen med.

Det var det helt klare mål for Mogensen, at skabe den perfekte sofa, som førte til denne flotte model med sine rene linjer, generøse proportioner og den afklarede æstetik. Dette var målet, da den som tidligere nævnt skulle stå i Børge Mogensens eget hjem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om