Hvis du overvejer at udskifte dine gamle vinduer, er der faktisk penge at spare ved at udskifte dem til energirigtige vinduer.

I denne artikel gør vi dig klogere på de fordele og ulemper, der er ved at skifte til energirigtige vinduer. Vi hjælper også med at tydeliggøre, hvad prisen for energirigtige vinduer vil være.

5/5 - 1 Stemmer

Hvad koster en komplet udskiftning af dine vinduer?

Prisen for udskiftning af vinduer til helt nye afhænger af flere faktorer. Det kan derfor være svært at give et præcist bud, som du kan læne dig op ad. Vi kan i stedet give dig forskellige prisestimater, som vi fundet frem til, ud fra forskellige typer af vinduer.

Prisen for at afmontere det gamle vindue og montere det nye, har vi ikke taget højde for i vores prisestimat, da det er en individuel vurdering fra den ene glarmester til den anden.

For det første afhænger prisen for udskiftning af vinduer af antallet af vinduer, der skal udskiftes.

Hvis du f.eks. vælger et forsatsvindue med hvide træprofiler og 4 mm energiglas, som bliver monteret sammen med de eksisterende vinduer, vil prisen være et sted mellem 2.500 kr. til og med 3.000 kr. pr. vindue.

Hvis du vælger mere energirigtige vinduer, som f.eks. med koblede rammer, træ- eller alurammer koster de ca. 9.000 kr. inkl. moms. Trævinduer er typisk billigere end de andre typer af vinduer.

Fordele ved at skifte til energirigtige vinduer

Der er som udgangspunkt flere fordele ved at udskifte dine gamle vinduer til energirigtige vinduer.

En af de primære fordele ligger måske i ordet “energirigtige”, da vinduerne er med til at spare på energien. Du gør dermed en indsats for at passe på de ressourcer, vi har til rådighed.

Når du vælger energirigtige vinduer, vil det i sidste ende også betyde, at du sparer penge på den energi, som du bruger i dag på at holde huset opvarmet. Som en ekstra bonus opnår du dermed også et bedre indeklima i din bolig med nye energirigtige vinduer.

Et gennemsnitligt dansk hus med utætte vinduer vil opleve, at ca. 33 % af varmen i huset slipper ud gennem de utætte vinduer. Generelt holder vinduer i mange år frem, men med årene vil termovinduer blive slidte, og de vil dermed isolere ringere.

Fordelen ved energirigtige vinduer er, at du undgår træk fra utætte vinduer. Samtidig er udskiftningen med til at reducere energitab, som selvfølgelig er til din fordel.

Som regel vil det være den billigste løsning, at du vælger en renovering af de gamle vinduer. Men hvis du oplever, at dine vinduer er angrebet af råd eller svamp, kan det oftest være omfattende og for dyrt at renovere vinduerne. Her kan det i de fleste tilfælde bedre svare sig at investere i nye energirigtige vinduer.

Med nye vinduer undgår du også kondens på vinduerne, som kan være en af årsagerne til, at der er udviklet råd og skimmelsvamp.

Hvornår bør du udskifte dine gamle vinduer?

Hvis du i dag har termovinduer eller termoruder i din bolig, kan du typisk mærke, hvor meget det trækker ind i din bolig. Har du samtidig haft vinduerne i mere end 15 år, kan det også være tiltrængt, at du får dem udskiftet. Har vinduerne omvendt kun siddet på i 5 år, kan du måske nøjes med at renovere dem.

Ved at udskifte de gamle termoruder til energirigtige vinduer, vil du opleve en markant forskel. Det vil kunne mærkes på din varmeregning allerede fra dag 1.

Hvis du oplever, at dine vinduer er stærkt angrebet af råd eller skimmelsvamp, kan det være på tide, at du få dem udskiftet. Hvis du er i tvivl, om skaderne kan udbedres med en renovering, anbefaler vi, at du kontakter en glarmester eller anden fagmand.

Husk dog på, at der er stor sandsynlighed for, at det primært er nødvendigt at udskifte vinduerne, hvis de er hårdt angrebet af svamp, som har fået lov til at udvikle sig.

Det giver også mening at udskifte dine gamle vinduer, hvis du i dag har vinduer med 1 lag glas. I dette tilfælde vil du opleve en markant forskel ved at udskifte dem til energirigtige vinduer. Energirigtige vinduer isolerer bedre og holder i flere år. Det vil derfor være en investering, som kan hente sig selv ind igen med årene.

Vinduer med 1 lag glas har oftest en kortere levetid, og de har det svært med de store temperaturforskelle, vi har i Danmark. De vil derfor ret hurtigt danne fugt og kondens, som netop er grobund for råd og svamp.

Vælg de rette energirigtige vinduer

Når du skal vælge nye vinduer til din bolig, er det vigtigt at vælge de rette vinduer, så du kan spare mest muligt på din varmeregning. På denne måde kan det blive en investering, som langsomt henter sig selv hjem igen.

Vi anbefaler, at du vælger nogle vinduer, der har det mindst mulige varmetab. I den sammenhæng kan du kigge efter vinduer, hvor glassene er af plastkomposit frem for aluminium. Det vil blandt andet føre til, at varmetabet langs rudens kant vil være mindre, deraf navnet, en “varm kant”.

Herudover kan du kigge efter G-værdien på ruden.

G-værdien fortæller noget om, hvilken solfaktor ruden har, eller hvor meget solvarme der kan trænge igennem ruden.

Her er det en fordel at vælge en rude med høj G-værdi, da det betyder, at gratis solvarme vil passere gennem vinduet.

Herudover bør du kigge efter, om ruden er GS mærket. Hvis den er det, så er du sikret mod punkteringer i helt op til 10 år, alt efter hvilken rude der er tale om. En forudsætning for denne garanti er, at ruderne bliver monteret korrekt.

Kan du udskifte vinduerne selv?

Hvis du overvejer at udskifte dine vinduer selv, for at spare pengene på en håndværker eller glarmester, kræver det, at du har skruet hænderne godt på. Vi anbefaler, at du som udgangspunkt overlader arbejdet til en professionel fagmand, da det er noget, som kan holde i mindst 15 år frem.

Det at udskifte ruderne er en omfattende opgave, som kræver, at du har erfaring med tømrerarbejde og dermed ved, hvordan man udskifter vinduerne korrekt. Hvis ikke det bliver gjort rigtigt, kan du miste garantien på vinduerne. Derudover kan du forværre energitabet i boligen, hvis vinduerne ikke er helt tætte.

Du kan med fordel hyre et firma, som dine naboer, venner eller familiemedlemmer har haft gode erfaringer med. For at få den bedste indikation på prisniveauet bør du indhente flere tilbud på den samme opgave.

Konklusion på udskiftning af vinduer

Vi kan ud fra denne artikel konkludere, at der er flere stærke fordele ved at udskifte dine gamle vinduer til energirigtige vinduer.

Først og fremmest sparer du penge på din varmeregning allerede fra dag 1. Derudover bidrager du til at passe bedre på klimaet, samtidig med, at du skaber et bedre indeklima i din egen bolig.

Som tommelfingerregel kan du få stor gavn af at udskifte dine vinduer, hvis de er mere end 15 år gamle. Her er prisen for energirigtige vinduer meget forskellig alt efter, hvilket materiale, kvalitet og variant du vælger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om